Connect with us

OLYMPICS

Μέτριοι οι Τούρκοι

Published

on

“Ειρήνη”. Με αυτή τη λέξη άνοιξε την ομιλία του απευθυνόμενος στα μέλης της ΔΟΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στις πολιτικές προεκτάσεις, ενώ προέταξε την οικονομική ευμάρεια της χώρας του.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Θέλοντας να πείσει τους “αθάνατους” για τη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν μίλησε για την πόλη όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, όπου οι Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να πιουν καφέ. Χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας μια ενδεχόμενη νίκη καθώς θα προσφέρει την ευκαρία στους διοργανωτές να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο του ισλάμ. Αντιθέτως, δε δόθηκαν προεκτάσεις στο ασταθές κλίμα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, προεξέχοντως του εμφυλίου στη Συρία. Φυσικά δεν απέφυγε τις υπερβολές (πολιτικός γαρ) τονίζοντας πως η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη 8.000 ευρώ…

Επαρκείς δεν κρίθηκαν και οι διαβεβαιώσεις του Ουγκούρ Ερντενέρ (πρόεδρος της τουρκικής Ολυμπιακής επιτροπής) περί καταπολέμησης του ντόπινγκ. Μάλιστα ο ίδιος είναι μέλος της WADA, ωστόσο η Τουρκία θεωρείται παγκόσμια πρωταθλήτρια για το 2013 στο ντοπάρισμα καθώς μόνο στην ομάδα του στίβου, βρέθηκαν 31 αθλητές να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Οι Τούρκοι θέλησαν να αποδυναμώσουν την υποψηφιότητα της Μαδρίτης, τονίζοντας πως οι Αγώνες του 2020, δεν πρέπει να γίνουν μέσα σε οικονομική αβεβαιότητα και κλίμα λιτότητας. Άλλωστε ένα από τα επιχειρήματά τους, ήταν η οικονομική ισχύ που διαθέτουν ως κράτος, αποδεικνύοντας το με επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ.

Όσον και αν προσπάθησαν να παρουσιάσουν την Κωνσταντινούπολη ως μία σύγχρονη δυτική πόλη, της οποίας το 50% του πληθυσμού αποτελείται από νέους μέχρι 25 χρονών, οι εκπρόσωποι της Τουρκίας μάλλον δεν πήραν καλό βαθμό στην παρουσίαση. Σίγουρα όμως διαθέτουν και επιχειρήματα πιο ισχυρά από τα λόγια, καθώς έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν χρήμα κάτω από το τραπέζι. Το παιχνίδι των εντυπώσεων πάντως δείχνουν να το έχουν χάσει και είναι απόλυτα φυσιολογική η τρίτη θέση που τους εμφανίζουν τα γραφεία στοιχημάτων στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών. Αν το χρήμα δε βρει αποδέκτες, τότε δεν αποκλείεται η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης να φτάσει μετά βίας τις 15 ψήφους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/