Connect with us

STORY

Ματ στον απολυταρχισμό

Published

on

Όταν ένας 14χρονος σκακιστής με το όνομα Γκάρι Κασπάροφ κέρδιζε την πρώτη σημαντική του παρτίδα στη Ρίγα της Λετονίας, αγωνιζόμενος υπό τη σημαία της Ε.Σ.Σ.Δ, κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι 36 χρόνια αργότερα η μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής θα γινόταν και πάλι το επίκεντρο της ζωής του. Τούτη τη φορά όμως ως ο ‘’Δούρειος ίππος’’ του, σε μία παρτίδα πολιτικής με αντίπαλο έναν σύγχρονο, καταπιεστικό ‘’βασιλιά’’.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Σε μία κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, ο τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι (κατά πολλούς ο κορυφαίος όλων των εποχών), απέστειλε χθες επίσημες επιστολές σε τέσσερα εκ των πέντε κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Λετονίας, ζητώντας τους να συναινέσουν στο να του χορηγηθεί η λετονική υπηκοότητα, προκειμένου να διευκολυνθεί στην επιδίωξη των πολιτικών του δραστηριοτήτων στη Ρωσία. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών, η κτήση της υπηκοότητας θα του παράσχει την απαραίτητη ασφάλεια για να εργαστεί «χωρίς περιορισμούς τόσο στη Ρωσία, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου όπου υπάρχει αποστέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοκρατικοί κανόνες καταπατούνται συστηματικά».

Kasparov

Ο Γκάρι Κασπάροφ εγκατέλειψε τις σκακιέρες πριν από 8 χρόνια, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή των βιβλίων του και στον ακτιβισμό. Ο αδιαφιλονίκητος γκραν μάστερ βρήκε νέο νόημα στον πολιτικό στίβο, θέτοντας υποψηφιότητα ακόμη και για την προεδρία της χώρας το 2007, με το κόμμα ‘’Άλλη Ρωσία’’. Σ’ αυτήν όμως την παρτίδα, ο Κασπάροφ δεν ήταν πλέον ο καλύτερος παίκτης: ο κορυφαίος αντίπαλος δεν λεγόταν πια Ανατόλι Καρπόφ, αλλά Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύγχρονος δικτάτορας, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους αντιφρονούντες, αναμορφωτής και σωτήρας μίας παραπαίουσας -όταν ανέλαβε τα ηνία της- Ρωσίας, σύμφωνα με τους πιστούς του οπαδούς. Ως γνήσιο παιδί του Ψυχρού Πολέμου και υψηλόβαθμο στέλεχος της KGB, ο Πούτιν με τις παγιωμένες συντηρητικές αντιλήψεις είναι το αντίθετο άκρο του φιλελεύθερου Κασπάροφ. Η πολιτική τους αντιπαλότητα είναι έντονη, με τον 50χρονο να είναι η σημαντικότερη ίσως προσωπικότητα που ασκεί αντιπολίτευση στον Ρώσο Πρόεδρο. Η κόντρα τους έφτασε στο απόγειό της πέρσι τον Αύγουστο, όταν ο Κασπάροφ συνελήφθη από την αστυνομία στη Μόσχα, ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους σε συγκέντρωση στήριξης του αμφιλεγόμενου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Ήταν πλέον προφανές ότι η παρτίδα απαιτούσε μία κίνηση αιφνιδιασμού.

Ποντάροντας στις πατριωτικές ευαισθησίες των Λετονών βουλευτών, ο Κασπάροφ επισημαίνει στην (γραμμένη σε άπταιστα λετονικά) επιστολή του ότι η μητέρα του γιου του, Βαντίμ, είναι Λετονή υπήκοος, εκθειάζοντας παράλληλα τη βαλτική χώρα. «Κάθε Λετονός έχει το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του και να συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία χωρίς να φοβάται την παράνομη εκδίωξή του», συμπληρώνει με νόημα ο ιδιοφυής πρωταθλητής, ξεκαθαρίζοντας παρόλα αυτά ότι σκοπεύει να διατηρήσει το ρωσικό του διαβατήριο.
Σύμφωνα όμως με το Σύνταγμα της Λετονίας, η υπηκοότητα μπορεί να απονεμηθεί με κοινοβουλευτική ψήφο μόνο σε κάποιον που παρείχε εξαιρετικές υπηρεσίες προς τη χώρα. Και αρκετοί από τους βουλευτές της χώρας, εμφανίζονται… χλιαροί ως προς την περίπτωση του, γεννημένου στο Αζερμπαϊτζάν, Κασπάροφ. Μάλιστα με τις τρέχουσες σχέσεις Ρωσίας και Λετονίας να είναι τεταμένες, λόγω της διεξαγωγής από κοινού με την Πολωνία μεγάλης στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ σε λετονικό έδαφος, η συγκυρία δεν είναι ακριβώς ευνοϊκή για τον Κασπάροφ.
«Πρόκειται για άκρως πολιτικό ζήτημα, διότι τυπικά (ο Κασπάροφ) δεν έχει προσφέρει κάποια εξέχουσα υπηρεσία προς όφελος της Λετονίας. Θα ήμουν πολύ προσεκτικός με κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντζίνταρς Ζάκις, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ‘’Ενότητα’’.
Όπως και να’ χει πάντως, το πιόνι μετακινήθηκε και όπως είχε πει κάποτε ο ίδιος ο γκραν-μάστερ:
«Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου αναζητούσα νέες προκλήσεις, ψάχνοντας για τις κινήσεις που κανείς άλλος δεν είχε κάνει στο παρελθόν…».

bobbyfischeryoung
Ο ιδιοφυής κύριος Φίσερ
Πέρα όμως από τον Κασπάροφ, ο χώρος του σκακιού ανέδειξε μία ακόμη πολιτικά ευαισθητοποιημένη προσωπικότητα. Ήταν ο Μπόμπι Φίσερ, ο μοναδικός Αμερικανός που κέρδισε ποτέ το πρωτάθλημα της παγκόσμιας ομοσπονδίας FIDE. Ο κατά πολλούς κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών, ήταν μία πραγματική ιδιοφυΐα σύμφωνα με τους αντιπάλους του. Έμεινε στην ιστορία για τον ιδιόρρυθμο και εκκεντρικό χαρακτήρα του, καθώς και για τις αντισημιτικές πολιτικές του απόψεις, αν και ήταν γιος Πολωνοεβραίας δασκάλας. Γεννήθηκε το 1943 στο Σικάγο και σε ηλικία 16 ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να αφοσιωθεί στο σκάκι, καθώς το 1958 είχε ήδη χρισθεί γκραν-μετρ κατακτώντας το ανοικτό πρωτάθλημα των Η.Π.Α!
Το 1972, σε ηλικία 29 ετών κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας κερδίζοντας τον κάτοχο του τίτλου, Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι σε 21 παρτίδες, σε μία επική, ψυχροπολεμική αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε ως «Το ματς του αιώνα». Το 1992 ξανακέρδισε τον Σπάσκι στην άτυπη ρεβάνς που διεξήχθη στο Βελιγράδι, το οποίο τελούσε όμως υπό ΝΑΤΟϊκό εμπάργκο. Το χρηματικό έπαθλο των τριών εκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε, θεωρήθηκε παραβίαση και οι Η.Π.Α. ζήτησαν την έκδοσή του και για φοροδιαφυγή. Έζησε σαν φυγάς σε Ουγγαρία και Φιλιππίνες, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του εγκαταστάθηκε στο Ρέικιαβικ, έχοντας πάρει την ισλανδική υπηκοότητα με τη βοήθεια των πολλών θαυμαστών του στη χώρα. Μέχρι τον θάνατό του το 2008, υπήρξε δεινός επικριτής της αμερικανικής πολιτικής. Σε συνέντευξή του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Η.Π.Α., δήλωσε ευθαρσώς ότι επιθυμούσε την εξαφάνιση της χώρας του!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/