Connect with us

OLYMPICS

Μια αγκαλιά για τα παιδιά

Published

on

Το ημερολόγιο έγραφε 8 Αυγούστου 2008! Τα βλέμματα όλων όσων κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη είχαν στραφεί στο Πεκίνο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλα; Όχι! Στη Νότιο Οτσετία, ο στρατός της Γεωργίας κατέλυσε κάθε έννοια Ολυμπιακής Εκεχειρίας και επιτέθηκε στην πρωτεύουσα Τσχινβάλι!

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Ξαφνικά, το ενδιαφέρον του κόσμου στράφηκε προς την περιοχή που αξίωνε την ανεξαρτησία της και αποτελούσε το αγκάθι στις σχέσεις των Γεωργιανών και των Ρώσων! Πολιτικοί ηγέτες από 10άδες χώρες έσπευσαν να ζητήσουν την παύση των εχθροπραξιών, όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Παρά την έκκλησή μας για ειρήνη και τη μονομερή κατάπαυση του πυρός οι αυτονομιστές συνέχισαν το βομβαρδισμό των γεωργιανών χωριών. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική τάξη σε όλη την περιοχή», απολογήθηκε ο Μαμούκα Κουρασβίλι, διοικητής των γεωργιανών δυνάμεων, αλλά ελάχιστους έπεισε. Κυρίως, όμως, αποδείχθηκε πως δεν μπόρεσε να πείσει τους Ρώσους που προώθησαν τα δικά τους στρατεύματα και για τέσσερις μέρες οι βομβαρδισμοί ήταν πιο συχνοί από τη διεξαγωγή αγωνισμάτων στο Πεκίνο.

Η επίτευξη συμφωνίας στις 12 Αυγούστου που βασίστηκε σε έξι σημεία απλά επιβεβαίωσε την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα στείλουν σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Στο πλαίσιο των ενεργειών εντάσσεται και η 1η κατασκήνωση νέων «IMAGINE PEACE» που διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε συνεργασία με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Αθλητισμό, την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, το Βρετανικό Συμβούλιο, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Περισσότερα από 80 παιδιά θα φιλοξενηθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 31 του μήνα στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας. Τα περισσότερα προέρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και κατά την παραμονή τους στην κοιτίδα του ολυμπιακού πνεύματος θα τους δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουν για τη συνεισφορά του αθλητικού ιδεώδους στην επίτευξη της ειρήνης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιάστηκε από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Με την επιστημονική επιμέλεια του Βρετανικού Συμβουλίου. Στην εφαρμογή, βέβαια, συμμετέχουν εθελοντικά πολλά μέλη του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, όπως η β’ αντιπρόεδρος Βιργινία Κραβαριώτη με το χάλκινο μετάλλιο το 2008 στην ιστιοπλοΐα. Στο πλευρό της η γενική γραμματέας Βούλα Ζυγούρη, 4η ολυμπιονίκης το 2004 στην πάλη, η ειδική γραμματέας Σοφία Παπαδοπούλου επίσης ιστιοπλόος με χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο, η Αλεξάνδρα Τσιάβου με την 3η θέση στην κωπηλασία το 2012 και η τοξοβόλος Φωτεινή Βαβάτση.

Κατά την παρουσία τους στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, τα παιδιά θα συζητήσουν με τις αρχές που πρεσβεύει ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Θα διδαχθούν τρόπους για να γίνουν κομμάτι τις καθημερινότητάς τους η ειρηνική συνύπαρξη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η κατανόηση, η επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και η κοινωνική ενσωμάτωση.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο «Δημήτρης Βικέλας». Με την παρουσία του Γουίλφριντ Λέμκε (Wilfred Lemke»), που είναι ειδικός σύμβουλος του Μπαν Κι-μουν, νυν γενικού γραμματέα του ΟΗΕ σε θέματα Αθλητισμού. Οικοδεσπότης, βέβαια, ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδος (ΕΘΝ.Ο.Α) , ο Ισίδωρος Κούβελος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/