Connect with us

STORY

Μικρές στο μάτι

Published

on

Υπάρχουν αθλήματα όπου η ποιότητα είναι αποτέλεσμα της ποσότητας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα από αυτά. Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που πληθυσμό πάνω από 1 δισ. ποτέ δεν είχαν και από φαίνεται ποτέ δε θα έχουν καλή ποδοσφαιρική ομάδα. Αντιθέτως η μικροσκοπική Ουρουγουάη είναι παγκόσμια δύναμη, ενώ η Ελλάδα είναι η χώρα με το μικρότερο πληθυσμό που έχει κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Ουρουγουάη, πληθυσμός 3.395.000
Αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η ποιότητα ξεπερνά την ποσότητα. Έχοντας κατακτήσει δύο παγκόσμια κύπελλα (1930 και 1950), κατάφερε στο μουντιάλ της Νοτιού Αφρικής να κατακτήσει την τέταρτη θέση. Όσον αφορά το Κόπα Αμέρικα, είναι η κάτοχος από το 2011, το οποίο είναι το τέταρτο που κατακτά από το 1983. Με θρυλικούς παίκτες όπως ο Λαντισλάο Μαζουρκίεβιτς, ο Έντσο Φραντσέσκολι, ο Ρούμπεν Σόσα και ο Αλβάρο Ρεκόμπα αλλά και τους σύγχρονους Ντιέγκο Φορλάν, Λουίς Σουάρες και Έντισον Καβάνι, η Ουρουγουάη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους γείτονες της, Βραζιλία και Αργεντινή.

Κροατία, πληθυσμός 4.267.000
Αρκετοί ποδοσφαιριστές την άλλοτε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, προέρχονταν από την Κροατία και το 1991 επέλεξαν να αγωνιστούν στη νέα εθνική της χώρας τους η οποία πλέον ήταν ανεξάρτητο κράτος. Το 1998, με ηγέτη τον Νταβόρ Σούκερ αλλά και τον μετέπειτα ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Αλιόσα Ασάνοβιτς, η Κροατία κατέλαβε την τρίτη θέση στο μουντιάλ της Γαλλίας. Στη σύγχρονη εθνική, ξεχωρίζουν οι Λούκα Μόντριτς, Ματέο Κόβαβιτς και Μάριο Μάτζουκιτς.

Πορτογαλία, πληθυσμός 10.530.000
Η Βραζιλία της Ευρώπης, δεν έχει σταματήσει να παράγει σούπερ σταρ. Από τον Εουσέμπιο, τον Λουίς Φίγκο και τον Ρουί Κόστα, μέχρι τον Κριστιάνο Ρονάλντο, πάντα θα υπάρχουν ποδοσφαιριστές από την ιβηρική χώρα που θα ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Με εξαίρεση ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων (της γενιάς Φίγκο, Κόστα κτλ) δεν έχει κατακτήσει κάποιο μεγάλο τουρνουά, ωστόσο όμως είναι η ομάδα που μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε γήπεδο.

Βέλγιο, πληθυσμός 11.050.000
Από… πάντα βρίσκονται στη σκιά των Ολλανδών. Όμως οι Βέλγοι έχουν βγάλει μεγάλους ποφοσφαιριστές όπως ο Ζαν Μαρί Πφαφ, ο Μισέλ Πρεντόμ, ο Γιαν Κέλεμανς και ο Έντσο Σίφο. Μάλιστα το 1986, στο μουντιάλ του Μεξικό κατέλαβαν την τέταρτη θέση χάνοντας 2-0 στον ημιτελικό από τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή. Το 2014 δείχνει να είναι πιο δυνατό από ποτέ, με τη “χρυσή γενιά” των Αζάρ, Λουκάκου, Βερτόνγκεν, Χάζαρντ, Κουρτό και Ντε Μπρούιν να είναι έτοιμη να κάνει τη μεγάλη έκπληξη στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Ελλάδα, πληθυσμός 11.280.000
Αποτελεί τη μικρότερη χώρα που έχει κατακτήσει ποτέ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερα σε όλες τις τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται μόνιμα μία ή δύο θέσεις πριν από την δεκάδα. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος μπορεί να μην εντυπωσιάζει με το ποδόσφαιρο που παίζει, ξέρει όμως να παίρνει τα αποτελέσμα και σίγουρα δεν είναι η ομάδα που μπορείς να υποτιμήσεις. Μεγάλο όνομα μπορεί να μην υπάρχει, ωστόσο όμως ο Γιώργος Σαμαράς βρίσκεται στο στόχαστρο της Μπαρτσελόνα με τους οπαδούς των Καταλανών να τον ψηφίζουν ως την προτιμότερη μεταγραφή, ενώ και ο Κώστας Μήτρουγλου βρίσκεται ψηλά στη λίστα της φιναλίστ του Τσάμπιονς λιγκ, Ντόρτμουντ.

Ολλανδία, πληθυσμός 16.770.000
Είναι η ομάδα που ποτέ δεν κέρδισε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά στη συνείδηση των φιλάθλων άξιζε τουλάχιστον ένα, από τα τρία που διεκδίκησε στους τελικούς του 1974 (με Γερμανία), 1978 (με Αργεντινή) και 2010 (με Ισπανία). Εφευρέτες του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, οι Ολλανδοί έχουν παράγει ποδοσφαιριστές θρύλους των γηπέδων. Από τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ, μέχρι τους Βαν Μπάστεν, Γκούλιτ και Ράικαρντ, η παραγωγή ποτέ δε σταμάτησε. Ρομπέν, Σνάιντερ και Φαν Ντερ Φάρτ είναι οι συνεχιστές που ελπίζουν το 2014 να κερδίσουν αυτό που τους χρωστά η ιστορία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/