Connect with us

STORY

Μόνο για Κενυάτες

Published

on

Ο Μο Φάρα δεν είναι κανένας τυχαίος δρομέας στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Το αντίθετο. Και όμως, παρά την κλάση και τα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλιά του, ο Βρετανός τερμάτισε 8ος και καταϊδρωμένος στον πρόσφατο μαραθώνιο του Λονδίνου. Τι έφταιξε άραγε;

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Ο γεννημένος στο Μογκαντίσου της Σομαλίας 31χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής των 5.000μ. και 10.000μ. τελικά τα βρήκε… μπαστούνια στα 42,195 χιλιόμετρα του λονδρέζικου μαραθωνίου, αδυνατώντας να αντέξει στον φρενήρη ρυθμό που έδωσαν στην κούρσα οι φημισμένοι Κενυάτες μαραθωνοδρόμοι. Γιατί όμως; Ιδού οι 5 λόγοι της αποτυχίας:

.05
Λάθος στρατηγική
Αν και η επιλογή του Φάρα να μείνει στο δεύτερο γκρουπ δρομέων, με σκοπό να κάνει την επίθεσή του πιο ξεκούραστος στο τέλος, ήταν σωστή, εν τούτοις του γύρισε μπούμερανγκ. Ο λόγος; Απλούστατα, ο Βρετανός έμεινε από πολύ νωρίς πολύ πίσω από τους επικεφαλής απ’ ό,τι είχε υπολογίσει (45 δευτερόλεπτα αντί για 30), με αποτέλεσμα να φορτσάρει στα μισά της διαδρομής για να τους φτάσει. Έτσι βρέθηκε κυριολεκτικά να υποφέρει, με ελάχιστες δυνάμεις, στο τελευταίο τέταρτο της κούρσας, που ήταν και το πιο καθοριστικό…

.04
Βιαστικοί «λαγοί»
Ο Φάρα δεν βοηθήθηκε όσο έπρεπε και από τους δρομείς που ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον να του δίνουν τον κατάλληλο ρυθμό. Και οι δύο «λαγοί» του συχνά έφευγαν υπερβολικά μπροστά του, με αποτέλεσμα να τον αφήνουν για μεγάλο διάστημα της κούρσας απελπιστικά μόνο. Κακό για την ψυχολογία σε μία τόσο μακρά και επίπονη διαδρομή…

.03
Τα άστοχα «πιτ στοπ»
Σα να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, ο Φάρα προδώθηκε και από ορισμένα μικρά -αλλά τόσο καθοριστικά- λάθη που έκανε, όπως π.χ. κατά τα περάσματα που έκανε από τα ειδικά σταντ, προσπαθώντας να εφοδιαστεί με νερό και ισοτονικά ποτά. Ειδικά η στάση που έχασε λίγο μετά τα μισά της διαδρομής, όταν ήταν παντελώς αποκομμένος από τον «λαγό» του που δεν μπορούσε να βοηθήσει, απέβη καθοριστική…

.02
Υπερβολικές προσδοκίες
Όταν είσαι ο κορυφαίος δρομέας της χώρας σου, με χρυσά Ολυμπιακά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια μετάλλια και τρέχεις εντός έδρας, μπροστά σε χιλιάδες συμπολίτες σου, είναι λογικό το άγχος να βαραίνει λίγο περισσότερο τα πόδια. Βέβαια από την άλλη, ποιος δε θα ήθελε να τρέχει υπό της επευφημίες των συμπατριωτών του, ωστόσο όπως φάνηκε ο Φάρα δεν ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα…

.01
Ανταγωνισμός υψηλότατου επιπέδου
Πολλοί επέκριναν την επιλογή του Φάρα να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στους μαραθώνιους σε μία τόσο δύσκολη και φημισμένη διοργάνωση σαν αυτή του Λονδίνου, που προσελκύει την «αφρόκρεμα» του αγωνίσματος. Και όπως αποδείχθηκε οι «Κασσάνδρες» έπεσαν μέσα. Ο νικητής της κούρσας (με νέο ρεκόρ) Γουίλσον Κιπσάνγκ από την Κένυα είναι ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ και έτρεχε στον 10ο μαραθώνιο της καριέρας του, ενώ και ο συμπατριώτης του Στάνλεϊ Μπίγουοτ (2η θέση) μετρούσε άλλες 9 συμμετοχές. Τρίτος τερμάτισε ο νικητής της περσινής διοργάνωσης Τσεγκάγιε Κεμπέντε και τέταρτος ο Αγιέλε Αμπσέρο, αμφότεροι από την Αιθιοπία, ενώ αμέσως μπροστά από τον Φάρα (στην 7η θέση) ήταν ο Κενυάτης Εμάνουελ Μουτάι, κάτοχος του προηγούμενου καλύτερου χρόνου στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο παλιός είναι αλλιώς…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/