Connect with us

STORY

Μπέιλ και “Ελ. Βενιζέλος”

Published

on

Αξίζει ο Γκάρεθ Μπέιλ 120 εκατομμύρια ευρώ και μαζί τον τίτλο του ακριβότερου ποδοσφαιριστή στην ιστορία; Αξίζει – δεν αξίζει, ο Φλορεντίνο Πέρεθ θα τα δώσει, γιατί του περισσεύουν. Αν ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης γνωρίζει ένα πράγμα, αυτό είναι ότι το χρήμα πρέπει να κινείται.

του Στέλιου Καραογλανίδη
[email protected]
follow me @karaoglanidis

Στα 24 χρόνια του, ο Γκάρεθ Μπέιλ έχει κερδίσει καθολική αναγνώριση για τις ικανότητές του, αλλά και… μηδέν τίτλους, μαζί με λιγοστές παραστάσεις σε κορυφαίο επίπεδο, αφού ούτε η Τότεναμ ούτε φυσικά η εθνική Ουαλίας προσφέρονταν για μεγάλα πράγματα. Κι όμως, όλα δείχνουν ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα αποτελέσει την ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών, και μάλιστα με τεράστια απόσταση κόστους από τις προηγούμενες.
Εξάλλου, τα λεφτά δεν έλειψαν ποτέ από τον Φλορεντίνο Πέρεθ, ούτε η διάθεση να τα «σπρώξει», βάζοντας το όνομά του δίπλα στις τέσσερις πιο πρόσφατες μεταγραφές – ρεκόρ της ιστορίας: Το 2000 έδωσε 60 εκατ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Λουίς Φίγκο, το 2001 δελέασε με 75 εκατομμύρια τη Γιουβέντους για τον Ζινεντίν Ζιντάν, ενώ το 2009, με την επάνοδό του στην προεδρία των «μερένγκες», ξόδεψε 68 εκατομμύρια για τον Κακά και 96 για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, με διαφορά ελάχιστων ημερών.
Τέσσερα χρόνια μετά από εκείνο το «διπλό χτύπημα», o 66χρονος πολιτιικός μηχανικός ετοιμάζεται να σπάσει ξανά το ρεκόρ, όχι από ματαιοδοξία ή νεοπλουτισμό, αλλά επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τα σχέδιά του: Αυτές οι κινήσεις εντυπωσιασμού ήταν που εκτόξευσαν την εμπορική αξία της Ρεάλ και την έχουν μετατρέψει στον πλουσιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο του πλανήτη, αυξάνοντας συνεχώς τον κύκλο εργασιών της.
Οι υπόλοιπες δουλειές του Πέρεθ, άλλωστε, δεν έχουν πάει καλά την τελευταία διετία λόγω της οικονομικής κρίσης, και ο κατασκευαστικός κολοσσός «ACS» έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες εσόδων. Ένας λόγος παραπάνω, για να φροντίσει να επανεκλεγεί άνευ αντιπάλου στην προεδρία των Μαδριλένων τον Ιούνιο και να θέλει να «προικίσει» πλουσιοπάροχα τον νεοφερμένο Κάρλο Αντσελότι, ώστε να ξεχαστεί άμεσα το απογοητευτικό φινάλε της εποχής Μουρίνιο.
Αν σ’ όλα τα παραπάνω προστεθεί το γεγονός ότι η Ρεάλ δεν ξόδεψε παρά ελάχιστα για τα μέχρι στιγμής μεταγραφικά αποκτήματά της (Ίθκο, Ιγιαραμέντι, Καρβαχάλ), χάρη στα 59 εκατομμύρια που εισέπραξε από τη Νάπολι για την τριάδα Ιγκουαΐν, Αλμπιόλ, Καγεχόν, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι υπάρχουν διαθέσιμα σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, που… «πρέπει» να επενδυθούν.
Δικαιολογεί η αγωνιστική ή η εμπορική αξία και η προοπτική του Γκάρεθ Μπέιλ μια τέτοια δαπάνη; Η προφανής απάντηση είναι «όχι», αλλά ο Ουαλός είναι ο καλύτερος διαθέσιμος ποδοσφαιριστής της αγοράς, άρα και ο καταλληλότερος για να αποκτηθεί από τους «άπλες» Μαδριλένους, αφού μάλιστα θα είναι διατεθειμένος να βάλει το «εγώ» του κάτω από εκείνο του Κριστιάνο Ρονάλντο. Κάτι που δεν θα ίσχυε, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Νεϊμάρ…
Η τακτική «αρπάζω όποιον παίκτη γουστάρω, πληρώνοντας πάνω από την αξία του αν χρειαστεί», ασφαλώς και δεν γεννά συμπάθειες στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κλαμπ. Γεννά, όμως, υπερκέρδη. Γνωρίζοντας με ποιους έχει να κάνει, από το περσινό «ντιλ» τηςτελευταίας στιγμής για τον Λούκα Μόντριτς, η Τότεναμ απέρριψε την απίστευτη πρόταση των 98 εκατ. ευρώ, ακριβώς επειδή ξέρει ότι μπορεί να βγάλει περισσότερα! Στο παραπάνω ποσό αναμένεται να προστεθεί ως έμψυχο αντάλλαγμα ένας εκ των Φάμπιο Κοεντράο ή Άνχελ Ντι Μαρία, ανεβάζοντας το τελικό κόστος της μεταγραφής του Μπέιλ στα 120 εκατομμύρια. Η οριστική συμφωνία μοιάζει με θέμα ημερών.
Στο μεταξύ, οι Λονδρέζοι έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν τα χρήματα που υπολογίζουν να εισπράξουν. Τα 30 εκατ. ευρώ που έδωσαν για να καλύψουν τη ρήτρα του Ισπανού φορ Ρομπέρτο Σολδάδο, μοιάζουν λιγοστά σε σχέση με όσα θα έχουν λαμβάνειν. Δεν έχουν όλοι, όμως, το ταλέντο του Φλορεντίνο Πέρεθ να ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια με τη μία…

Μεταγραφή… αεροδρομίου
Για τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, η ακριβότερη φετινή αγοραπωλησία δεν λέγεται Γκάρεθ Μπέιλ, αλλά… «Ελ. Βενιζέλος»! Το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας ανήκε μέχρι πρότινος στην ισπανική κατασκευαστική εταιρεία «ACS», η οποία το έλεγχε μέσω της γερμανικής «Hochtief». Στις αρχές Μαΐου, όμως, το πούλησε σε ταμείο καναδικών συμφερόντων έναντι 1,1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή θα κόστιζαν… εννιά Μπέιλ. Με την κίνηση αυτή, η «ACS» βελτίωσε το δείκτη ρευστότητάς της και οι μετοχές της εμφάνισαν αισθητή άνοδο στο ισπανικό χρηματιστήριο.
Μια μικρή λεπτομέρεια, είναι το γεγονός ότι η «Hochtief» έφυγε από την Ελλάδα αφήνοντας «φέσι» άνω των 150 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, λόγω απλήρωτου Φ.Π.Α. για τη χρήση του «Ελ. Βενιζέλος» επί σειρά ετών. Έτσι γράφονται τα «success story» των άλλων.

Οι προηγούμενοι 6+6 εκπρόσωποι του «νησιού»
Ο Μπέιλ αναμένεται να γίνει ο 7ος Βρετανός που θα φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης στη μεταπολεμική ιστορία της. Προηγήθηκαν ο Σκοτσέζος Τζακ Γουότσον (1948-1949), ο αείμνηστος Λόρι Κάνιγχαμ (1979-1982), που στην εποχή του υπήρξε η ακριβότερη μεταγραφή του συλλόγου αφού είχε κοστίσει 1,1 εκατ. ευρώ, ο Στιβ ΜακΜάναμαν (1999-2003), καθώς και τρεις εκπρόσωποι της γενιάς των «galacticos»: Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ (2003-2007, κόστος απόκτησης: 35 εκατ. ευρώ), ο Μάικλ Όουεν (2004-2005, 10 εκατ. ευρώ) αλλά και ο μονίμως τραυματίας Τζόναθαν Γούντγκεϊτ (2004-2007, 15 εκατ. ευρώ) συνδέθηκαν ακούσια με την παρακμή του συγκεκριμένου μοντέλου, την τριετή έλλειψη τίτλων και εν τέλει την παραίτησή του Πέρεθ από την προεδρία, την άνοιξη του 2006.
Την αρχή πάντως είχαν κάνει άλλοι έξι Βρετανοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν περάσει από την ισπανική πρωτεύουσα στην αυγή του 20ού αιώνα, μεταξύ 1902 και 1915, πριν καν ο σύλλογος της Μαδρίτης αποκτήσει την σημερινή ονομασία του.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/