Connect with us

STORY

Μπαρτζώκας το “αρπαχτικό”

Published

on

Προπονητής-αποκάλυψη, προποπονητής-ρεκόρ, προπονητής του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι κλασσική περίπτωση “from zero to hero” που λένε οι Αγγλοσάξωνες. Ήρωας από το πουθενά, πρωταθλητής Ευρώπης και από χθες και κόσμου.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Παρότι είχε ταλέντο να γίνει ποιοτικός μπασκετμπολίστας, σοβαροί τραυματισμοί δεν το επέτρεψαν στον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος μετράει μία συμμετοχή ως παίκτης στην Α1, την περίοδο 1989-90 με τον Πανιώνιο, παίζοντας πέντε λεπτά και σκοράροντας τέσσερις πόντους.
Σήμερα, κοιτώντας πλέον από τα 2,02μ. ως πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου, ούτε καν τον πειράζει που δεν έκανε την καριέρα που ο ίδιος θα ήθελε ως παίκτης του μπάσκετ. Ίσως τελικά του βγήκε και σε καλό (κάθε εμπόδιο σε καλό δεν λέει ο σοφός λαός;) που ασχολήθηκε από πολύ μικρός με την προπονητική.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο τύπος που άρπαξε τις ευκαιρίες από τα μαλλιά στην καριέρα του και απέδειξε ότι είναι ικανός. Έμαθε να είναι προπονητής σε ομάδες της ΕΣΚΑ (Πεύκη, Κηφισιά, Βριλήσσια) από τα 22 του χρόνια. Το 2003 εντάχθηκε στο τεχνικό τιμ του Αμαρουσίου, εκεί όπου έμαθε μπάσκετ, στο πλευρό του Παναγιώτη Γιαννάκη.
Τρία χρόνια ήταν αρκετά για να μάθει τη δουλειά στην Α1. Ο Γιώργος Μαλάκος, ιδιοκτήτης της Ολύμπιας Λάρισας του έδωσε την ευκαιρία να γίνει πρώτος προπονητής. Στα 41 του χρόνια ο Μπαρτζώκας έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα στην καριέρα του.
Μέσα σε τρία χρόνια η Ολύμπια από ομάδα που πάλευε για την παραμονή της, μετατράπηκε σε ομάδα πλέι οφ, όπου και αγωνίστηκε δύο συνεχόμενες χρονιές.

Το 2009 ο Μπαρτζώκας επιστρέφει… σπίτι του για την δεύτερη ευκαιρία. Να συνεχίσει το έργο του Σούλη Μαρκόπουλου, διατηρώντας την ομάδα του Αμαρουσίου στο υψηλό επίπεδο. Υπό τον Μπαρτζώκα, το Μαρούσι κερδίζει μια θέση στους ομίλους μέσα από τα προκριματικά της Ευρωλίγκας, παίζει ελκυστικό μπάσκετ, προκρίνεται στο Top16 της διοργάνωσης και για μία νίκη δεν παίρνει θέση στην τελική οχτάδα!
Επόμενη ευκαιρία ήταν ο Πανιώνιος, τον οποίο παρέλαβε εκτός πλέι οφ και τον οδήγησε στην τρίτη θέση την περίοδο 2011-12.

Το καλοκαίρι του 2012 αποφασίζει να μη συνεχίσει στον Πανιώνιο. Θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Προσλαμβάνει ατζέντη που έχει πολύ καλές επαφές στο εξωτερικό, σε συγκεκριμένες χώρες, για να βρει μια δουλειά που θα τον καλύπτει και αγωνιστικά και οικονομικά. Για διάφορους λόγους η δουλειά αυτή δεν βρέθηκε. Ο Άρης υπό διοίκηση του Λευτέρη Αρβανίτη αποφασίζει να κινηθεί για την απόκτησή του. Γίνονται δύο ραντεβού ανάμεσα στον πρόεδρο της ΚΑΕ Άρης και τον Μπαρτζώκα, όμως παρότι υπάρχει θέληση για συνεργασία, δεν επιτυγχάνεται συμφωνία γιατί υπήρχαν αμφιβολίες από τον Έλληνα τεχνικό κατά πόσο θα ήταν βιώσιμη η χρονιά, ενώ υπήρχε και… ρεύμα υπέρ Αλεξανδρή εντός και εκτός διοίκησης του Άρη.

Ο Μπαρτζώκας ξαφνικά μένει χωρίς επιλογές και ακόμα πιο ξαφνικά γίνεται υποψήφιος για τον πάγκο του Ολυμπιακού! Το απρόοπτο τέλος της συνεργασίας του Ντούσαν Ίβκοβιτς με τους ερυθρόλευκους οδηγεί τους αδελφούς Αγγελόπουλους σε τρεις επιλογές. Μια από τις τρεις ήταν ο Μπαρτζώκας. Ο Κρις Φλέμινγκ της Μπάμπεργκ και ο Αντρέα Τρινκιέρι ήταν οι άλλες δύο. Ο Μπαρτζώκας κερδίζει τη μάχη, μεταξύ άλλων κριτηρίων γιατί ήξερε πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, είχε πείσει τους πάντες ότι όπου πάει αφήνει έργο και αποτελέσματα, ενώ είχε συνεργαστεί άψογα στο παρελθόν με τους δύο καλύτερους Έλληνες παίκτες του Ολυμπιακού, τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη.

Σε μια πολύ περίεργη χρονιά, παραλαμβάνει τον Ολυμπιακό ως πρωταθλητή Ευρώπης και πρωταθλητή Ελλάδας. Δεν διστάζει. Άλλωστε παρότι εμφανισιακά δεν του ταιριάζει ο όρος “αρπακτικό”, αυτό ακριβώς είναι με τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται στην καριέρα του. Παρά τα σκαμπανεβάσματα μέσα στη χρονιά ο Ολυμπιακός κάνει αυτό που είχε να συμβεί στην Ευρωλίγκα από την εποχή της Γιουγκοπλάστικα, 25 χρόνια πίσω… Κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Ευρωλίγκα, διαλύοντας στο φάιναλ φορ του Λονδίνου καταρχήν την ΤΣΣΚΑ του Έτορε Μεσίνα και εν συνεχεία στον τελικό την Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα με… κατοστάρα.

Στις 12 Μαϊου 2013 ο Μπαρτζώκας γράφει την δική του ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, γιατί έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των Ιωαννίδη, Κιουμουρτζόγλου, Γιαννάκη!
Πέντε μήνες μετά, ο Μπαρτζώκας οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφή του κόσμου με δύο νίκες στο Διηπειρωτικό Κύπελλο επί της Πινέιρος Σκάι στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας. Πριν από 18 μήνες δεν μπορούσε να βρει δουλειά στο εξωτερικό, σήμερα μπορεί να θεωρηθεί από τους πιο πετυχημένους Έλληνες τεχνικούς, ίσως ο κορυφαίος της γενιάς του. Όσο κι αν αμφισβητείται, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, όπως και η εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού, που του προσέφεραν νέο συμβόλαιο αυτό το καλοκαίρι, παρότι η ομάδα έχασε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο στην Ελλάδα!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/