Connect with us

STORY

Μπαχ… Κι Μουν

Published

on

Νέα ήθη εισάγει στο Ολυμπιακό κίνημα ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, καθώς σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο της έναρξης των πανασιατικών αγώνων, τόνισε ότι η Ολυμπιακή επιτροπή δεν μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ξεκομμένοι από την πολιτική.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Ταράζει τα νερά της Ολυμπιακής οικογένειας ο Γερμανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η ΔΟΕ πρέπει να πάψει να παίζει τον ρόλο της στρουθοκάμηλου που εδώ και χρόνια χαρακτήριζε τις σχέσεις της με τη διεθνή πολιτική σκηνή. Μιλώντας σήμερα (20.09) ενώπιον της γενικής συνέλευσης του Ολυμπιακού συμβουλίου της Ασίας, ο 60χρονος Μπαχ υπογράμμισε ότι η Ολυμπιακή επιτροπή πρέπει να αφουγκράζεται και να αντιδρά στις παγκόσμιες εξελίξεις που διαδραματίζονται γύρω της.

«Κατά το παρελθόν, οι άνθρωποι υποστήριζαν ότι ο αθλητισμός δεν έχει καμία απολύτως δουλειά με την πολιτική, ή με το χρήμα και την επιχειρηματικότητα. Αυτή η νοοτροπία είναι εσφαλμένη και δεν μπορούμε να τη δεχόμαστε άλλο», ξεκίνησε την ομιλία του ο Μπαχ και συνέχισε λέγοντας «Πρέπει να συνεργαστούμε με τους πολιτικούς ηγέτες που κυβερνούν αυτόν τον κόσμο, καθώς και με τις κυβερνήσεις διεθνώς. Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του παγκόσμιου αθλητισμού, θα πρέπει μεν να είμαστε πολιτικά ουδέτεροι, αλλά ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αποφάσεις μας έχουν πολιτικές προεκτάσεις».

Ο Γερμανός, που στις αρχές Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε ένα χρόνο στο τιμόνι της ΔΟΕ, περιέγραψε την προσέγγισή του επί του συγκεκριμένου ζητήματος ως «το θέμα» που κυριάρχησε κατά τον πρώτο χρόνο του στον προεδρικό θώκο, γεγονός που αποδεικνύεται άλλωστε και από την γεωμετρικά αυξανόμενη συνεργασία του με τα Ηνωμένα Έθνη. Επιπλέον, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν μεγάλο φίλο του Ολυμπιακού κινήματος, με τον οποίο διατηρούμε άριστες σχέσεις».

Η συγκεκριμένη προσέγγιση από πλευράς Μπαχ δεν θα πρέπει πάντως να προκαλεί έκπληξη, αφού η εξωστρέφεια ήταν το βασικό γνώρισμα της μέχρι τώρα θητείας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έναν μόλις χρόνο, ο Μπαχ συναντήθηκε με 81 ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χίε, με την οποία ξαναβρέθηκε στους πανασιατικούς αγώνες της πόλης Ίντσεον. Γνωστές είναι άλλωστε και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως φάνηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, αλλά και στον τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου, τον περασμένο Ιούλιο στο Μαρακανά, όπου φωτογραφήθηκαν να κάθονται πλάι-πλάι.

Παρά τις ρηξικέλευθες απόψεις του, ωστόσο, ο Μπαχ επέμεινε ότι οι διεθνείς Ολυμπιακές επιτροπές θα πρέπει να συνεχίσουν να διατηρούν την απόλυτη ανεξαρτησία από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

«Ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός για να αγνοεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Αν ο κόσμος γύρω σου απολαμβάνει την πρόοδο, δεν μπορείς να παραμένεις απαθής. Θα πρέπει να προχωρήσεις μπροστά και να επιβάλλεις τις αξίες και τα ιδανικά σου, διαφορετικά ο αθλητισμός σύντομα θα χάσει τη σπουδαιότητα που σήμερα έχει στην κοινωνία», κατέληξε ο Γερμανός…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/