Connect with us

STORY

Να μην τελείωνε…

Published

on

Το 22ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ανήκει στο παρελθόν με τη Βρετανία να είναι η θριαμβεύτρια με 23 μετάλλια (12 χρυσά, 5 αργυρά και 6 χάλκινα) με τη Γαλλία να είναι δεύτερη έχοντας και αυτή 23 μετάλλια αλλά λιγότερα χρυσά (9-8-6). Τι μας έμεινε από την εξαιρετική αυτή διοργάνωση; Παλιοί σταρ που δείχνουν ανίκητοι, νέοι σταρ που δείχνουν ότι θα γίνουν ανίκητοι, δύο ελληνικά μετάλλια, μία εκπληκτική μασκότ, φοβερό κοινό και ο… Καπουτζίδης.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Μο Φάρα (5000μ.-10000μ.)
Πολλοί αθλητές έλαμψαν στο ευρωπαϊκό της Ζυρίχης, όμως τη λάμψη του σπουδαίου Μο Φάρα δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει κανείς. Ίσως μόνο ο Γιουσέιν Μπολτ που βρέθηκε στο πλευρό του (έχουν τον ίδιο μάνατζερ), μετά τη νίκη του στα 10.000μ. Ο Σομαλός δρομέας που αγωνίζεται για τη Βρετανία, έχοντας κάνει μία περίεργη προετοιμασία για να τρέξει μαραθώνιο, κανείς δε γνώριζε σε τί κατάσταση θα βρεθεί για να υπερασπιστεί τον τίτλο του κορυφαίου στις αποστάσεις των 5χλμ. και 10χλμ. Τελικά ούτε οι Αιθίοπες της Τουρκίας ούτε ο Κενυάτης του Αζερμπαϊτζάν κατάφεραν να τον εκθρονίσουν. Ακόμα και με προετοιμασία μαραθώνιου, είναι ανίκητος. Το απέδειξε στις δύο κούρσες που στήθηκαν σχέδια και τακτικές για να τον… παγιδέψουν, αλλά τελικά νίκησε με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Μαχιντίν Μεκισί Μπεναμπάμπ (1500μ.-3000μ. στιπλ)
Ο Αλγερινογάλλος δρομέας, το κακό παιδί του στίβου βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο. Αυτό τη φορά δε γροθοκόπησε κάποιον συναθλητή του, ούτε επιτέθηκε στη μασκότ που έτυχε να είναι κοριτσάκι 14 ετών. Θέλοντας να πανηγυρίσει σαν ποδοσφαιριστής, λίγο πριν από τον τερματισμό των 3000μ. στιπλ έβγαλε τη φανέλα και άρχισε να τρέχει ημίγυμνος. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία του έβγαλε κίτρινη κάρτα και οι Ισπανοί κατέθεσαν ένσταση ακύρωσης για να μπει στα μετάλλια ο αθλητής τους, Άνχελ Μουλέρα. Στην απονομή, ο Γάλλος Γιοάν Καβάλ κατέβηκε από το πρώτο σκαλί και στάθηκε στο δεύτερο για την αναμνηστική φωτογραφία. Το στάδιο αποδοκίμασε τον Ισπανό, ο οποίος στην αναμνηστική φωτογραφία ήταν ξενο σώμα.
Η εκδίκηση του Μεκισί για τη στέρηση του τρίτου συνεχόμενου χρυσού μεταλλίου σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο αγώνισμα των 3000μ. στιπλ, ήρθε στα 1500μ. που δεν είναι το καλό του αγώνισμα. Πριν ακόμα ακουστεί το καμπανάκι του τελευταίου γύρου, έκανε την επίθεση του ξαφνιάζοντας τους πάντες. Δεν μπόρεσε να τον καταδιώξει κανείς και μπήκε στην τελική ευθεία μόνος του, πανηγυρίζοντας σαν ποδοσφαιριστής που δίχως αυτή τη φορά να βγάλει την φανέλα του. Το γήπεδο τον αποθέωσε εις διπλούν. Στον τερματισμό και την απονομή.

Γιοάν Ντινίζ (50000μ. βάδην)
Το μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ που καταρρίφθηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ζυρίχης, ήταν αυτό των 50χλμ. βάδην από έναν… 36χρονο οινολόγο γεννημένο στην καρδιά της Σαμπανίας. Ο φοβερός βαδιστής, Γιοάν Ντινίζ έκανε 3:32.33 καταρρίπτοντας το 3:34.14 του Ρώσου Ντένις Νιζεγκορόντοφ. Ο Ντινίζ, λίγο πριν τερματίσει ήπιε μια γουλιά από ένα παλαιωμένο κρασί, άρπαξε μία πορτογαλική (λόγω καταγωγής) και μία γαλλική σημαία και τερμάτισε για να πέσει στην αγκαλιά της οικογένειας του, με τα δυο μικρά του παιδιά να κλαίνε για την επιτυχία του μπαμπά τους. Ο Ντινίζ αφιέρωσε τη νίκη του στον Μεκισί, τονίζοντας την αδικία που έγινε στον συμπατριώτη του.

Δάφνη Σκίπερς (100μ.-200μ.)
Το νέο φαινόμενο από την Ολλανδία είναι η Δάφνη Σκίπερς. Η 22χρονη επταθλήτρια η οποία έχει τα εθνικά ρεκόρ Ολλανδίας σε 100μ., 200μ., μήκος και έπταθλο (όλα τα έκανε μέσα στο 2014) κυριάρχησε στις ταχύτητες. Πρώτη στα 100μ. με 11.12, πρώτη και στα 200μ. με 22.03. Θα μπορούσε να κάνει και το τρία στα τρία αν δεν έπεφτε η σκυτάλη στον αγώνα των 4Χ100μ. καθώς η Ολλανδία με αυτήν στην σύνθεση ήταν το μεγάλο φαβορί. Είναι προφανές πως το μέλλον της ανήκει καθώς πρόκειται για χαρισματική αθλήτρια με εξαιρετικά προσόντα. Θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των αθλητριών από Τζαμάικα, ΗΠΑ και Μπαχάμες στους δρόμους ταχύτητας.

Άνταμ Τζέμιλι (200μ.-4Χ100μ.)
Έκρόνισε τον Κριστόφ Λεμέτρ και κατέβηκε τα 20.00. Τί άλλο να κάνει αυτός ο σπρίντερ από τη Βρετανία; Ο 20χρονος Τζέμιλι έκανε 19.98 στον τελικό των 200μ. κερδίζοντας εύκολα τον Λεμέτρ και πήρε το χρυσό και με την ομάδα της Βρετανίας στα 4Χ100μ. Οι Βρετανοί (και οι Ευρωπαίοι) βλέπουν στο πρόσωπο του, το αθλητή που θα πάρει τη σκυτάλη από τους Μπολτ, Γκάτλιν και Γκέι μετά το 2016. Έχει δρόμο μπροστά του για να συμβεί αυτό, αλλά οι προοπτικές που έχει δείχνουν ότι μπορεί να είναι η απάντηση της Ευρώπης σε Τζαμαϊκανούς και Αμερικανούς.

Σάντρα Πέρκοβιτς (δισκοβολία)
Από το 1992 (71.68μ. Ξιάο Γιάνλιγκ) είχε να γίνει τόσο μεγάλη βολή στο αγώνισμα της δισκοβολίας των γυναικών. Η 24χρονη Κροάτισα… σέρβιρε το δίσκο στα 71.08μ. επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στο άθλημα. Ο βολές άνω των 70μ. χάνονται στη δεκαετία του ’80 καθώς μόλις δύο φορές ο δίσκος έφτασε ή ξεπέρασε τα 70μ. Το 1999, η Ναταλία Σάντοβα έριξε το δίσκο στα 70.02μ. στη Θεσσαλονίκη και το 1997 η Ξιάο Γιάνλιγκ τον έστειλε στα 70μ. ακριβώς σε αγώνα στη Σαγκάη.

Τζο Πέιβι (10000μ.)
Στις 20 Σεπτεμβρίου, η Βρετανίδα δρομέας κλείνει τα 41 της χρόνια. Αυτό δεν την επηρέασε καθόλου την Πέιβι που στα 20 χρόνια ποy συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις, ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο χρυσό μετάλλιο. Στο παλμαρέ της διέθετε μόνο ένα αργυρό από το προηγούμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά κατάφερε να πάρει το χρυσό, αποδεικνύωντας πως η ηλικία δεν παίζει ρόλο στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων.

Λούης Τσάτουμας (μήκος)-Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)
Οι δύο Έλληνες πρωταθλητές ήταν από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν για… εμάς. Ο Λούης Τσάτουμας κατάφερε επιτέλους να εξαργυρώσει τις μεγάλες επιδόσεις του με ένα μετάλλιο σε μέγαλο αγώνα. Στα 32 του χρόνια, ο Τσάτουμας εφαρμόζει την τακτική του ενός άλματος επιτυχημένα και αυτή τη φορά πήρε και το αργυρό μετάλλιο.
Η Κατερίνα Στεφανίδη, μέχρι και το τελευταίο άλμα του αγώνα, είχε στα χέρια της το χρυσό μετάλλιο. Τελικά η Αντζέλικα Σιντόροβα, στην τρίτη της προσπάθεια κατάφερε να ξεπράσει τα 4.65μ. και να κλέψει το χρυσό μετάλλιο από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Όπως και να έχει, η 24χρονη Στεφανίδη η οποία επιδεικνύει μεγάλη σταθερότητα στα άλματα της, έχει όλο το μέλλον μπροστά της και λαμβάνοντας υπόψη πως εκτός Ευρώπης υπάρχουν δύο το πολύ τρεις αθλήτριες που φτάνουν στα δικά της άλματα, τότε μπορούμε να μιλάμε για Ολυμπιακή ελπίδα.

Κούλι η μασκότ
Δίχως αμφιβολία, η μασκότ Κούλι των αγώνων, ήταν η πιο επιτυχημένη που έχει εμφανιστεί ποτέ σε αγώνες στίβου. Έτρεξε, πήδηξε εμπόδια, ύψος ακόμα και επί κοντώ. Υποδέχθηκε στον τερματισμό μαραθωνοδρόμους και βαδιστές. Ξεσήκωνε τον κόσμο στο γήπεδο διαρκώς. Θα μας λείψει…

Ελβετοί φίλαθλοι
Η αθλητική παιδεία που επέδειξαν οι Ελβετοί κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ήταν εκπληκτική. Χειροκρότησαν τους πάντες, εκτός από τον Ισπανό Άνχελ Μουλέρα γιατί θεώρησαν ότι πήρε μετάλλιο που δεν κέρδισε. Γέμισαν τους δρόμους της Ζυρίχης για να ενθαρρύνουν και να αποθεώσουν όλους τους δρομείς και τους βαδιστές. Το αποκορύφωμα ήταν το γεγονός πως κάθε φορά που υπήρχε ανάκρουση εθνικού ύμνου, άπαντες στο στάδιο σηκώνοντας όρθιοι. Μάλιστα στον ύμνο της Ιταλίας χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν (!) έχοντας τους στίχους γραμμένους σε χαρτάκια…

Extra
Η αγάπη του Γιώργου Καπουτζίδη για το στίβο είναι γνωστή. Ο σεναριογράφος-ηθοποιός-παρουσιαστής δε χάνει μεγάλη διοργάνωση όπου και αν αυτή γίνεται. Αυτή τη φορά έκανε και τον σχολιαστή. Δε γνωρίζουμε αν μέτρησε το γεγονός ότι τα δικαιώματα των αγώνων ανήκουν στην EBU της οποίας ο Καπουτζίδης είναι συνεργάτης, ωστόσο όμως έδειξε πως δεν είναι απλός φίλαθλος. Κάθισε και διάβασε όλα τα στοιχεία για τον μαραθώνιο των ανδρών και έκανε άψογο σχολιασμό. Κακώς περίμενε την τελευταία μέρα για να μας δείξει και αυτό το ταλέντο του.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/