Connect with us

STORY

Ντόπινγκ διαρκείας

Published

on

Οι αθλητές που έχουν καταδικαστεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός σπρίντερ Τζάστιν Γκάτλιν, είναι πολύ πιθανό να επωφελούνται από την επίδραση του ντοπαρίσματος, ακόμη και για δεκαετίες μετά από την πρώτη χρήση.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Αυτό είναι το εντυπωσιακό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο του Όσλο, σύμφωνα με την οποία οι Νορβηγοί επιστήμονες απέδειξαν ότι οι μύες μπορούν να διατηρήσουν επί μακρώ τα πλεονεκτήματα που χαρίζουν τα στεροειδή αναβολικά, ασχέτως του αν και πότε ο αθλητής έχει σταματήσει να κάνει χρήση αυτών. Έτσι, λοιπόν, η περίφημη «σωματική μνήμη» των ανθρώπων, μπορεί να δίνει ένα διαρκές άδικο πλεονέκτημα στον ντοπέ αθλητή σε σχέση με τους «καθαρούς» συναθλητές του.

«Θεωρώ ότι είναι πιθανό τα αποτελέσματα του ντόπινγκ στους ανθρώπους να διαρκούν για μία ολόκληρη ζωή ή έστω για δεκαετίες», επισημαίνει ο Κρίστιαν Γκούντερσεν, καθηγητής φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο του Όσλο, ο οποίος ξεκίνησε τη διεξαγωγή της πειραματικής του έρευνας τον Οκτώβριο του 2013. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ποινή αποκλεισμού ενός αθλητή για δύο χρόνια είναι εξαιρετικά μικρή σε διάρκεια. Ακόμη και τα τέσσερα χρόνια είναι πολύ λίγα», συμπληρώνει με νόημα ο Γκούντερσεν.

Διαρκής σκιά
Τα συγκλονιστικά ευρήματα της έρευνας έρχονται να ρίξουν ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά που άναψε η εντυπωσιακή επιστροφή του Γκάτλιν στους στίβους μετά από τιμωρία τεσσάρων ετών (2006-2010), παρότι αρχικά ο 32χρονος πλέον Νεοϋρκέζος είχε τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό ως υπότροπος, καθώς είχε πιαστεί ντοπαρισμένος δύο φορές στην καριέρα του. Και μάλιστα όχι απλά επέστρεψε, αλλά είναι ο κορυφαίος σπρίντερ του κόσμου για το 2014, έχοντας σημειώσει έξι από τους επτά ταχύτερους φετινούς χρόνους στα 100μ., ενώ στον τελικό των Ντάιαμοντ λιγκ στις Βρυξέλλες πέτυχε ένα εντυπωσιακό νταμπλ στα 100μ και τα 200μ., το γρηγορότερο όλων των εποχών μέσα σε μία αγωνιστική ημέρα, με 9.77 και 19.71 αντίστοιχα! Μέσα σε μόλις μία ώρα, από έναν άνθρωπο που έχει πατήσει τα 30 του. Σύμπτωση;

Όχι και τόσο, όπως δείχνει να πιστεύει η πλειοψηφία αθλητών αλλά και ειδικών αναλυτών του στίβου, με τον Γερμανό Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή της δισκοβολίας, Ρόμπερτ Χάρτινγκ, να πηγαίνει την αντιπαράθεση ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι αρνείται να βρίσκεται στην ίδια λίστα υποψηφίων για τον κορυφαίο αθλητή της χρονιάς της ΙΑΑΦ μαζί με τον Γκάτλιν, απαιτώντας μάλιστα να αφαιρεθεί το δικό του όνομα από τα δέκα της σχετικής λίστας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Το αποκορύφωμα ήταν φυσικά η δήλωση του Βρετανού λόρδου Σεμπάστιαν Κόου, παλιού θρύλου των μεσαίων αποστάσεων και αντιπροέδρου της ΙΑΑΦ, ο οποίος δήλωσε νέτα-σκέτα ότι η υποψηφιότητα του Γκάτλιν «προσωπικά μου δημιουργεί μεγάλα προβλήματα» και ότι «(ο Γκάτλιν)ναι μεν έχει δικαίωμα να αγωνίζεται, ωστόσο δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα άνετα με αυτό».

Είναι ξεκάθαρο ότι τα απόνερα του σκανδάλου ντόπινγκ με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό, και όχι μόνο, δεν θα σταματήσουν να προκαλούν αναταραχή, αφού η νορβηγική έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον επιστημονικό τρόπο αυτό που μέχρι τώρα ήταν απλή υποψία. Εκτός αυτού, και απείρως σημαντικότερο, είναι τα αμείλικτα ερωτήματα που το πόρισμα της έρευνας έρχεται να θέσει αναφορικά με το ισχύον σύστημα αντι-ντόπινγκ, σύμφωνα με το οποίο ένας νέος παραβάτης είναι σχεδόν απίθανο να τιμωρηθεί με αποκλεισμό μεγαλύτερο των δύο ετών, ο οποίος ενδέχεται μάλιστα να μειωθεί σε λιγότερο από το μισό. Ωστόσο, το χειρότερο όλων είναι η σκιά της αμφιβολίας που η γκρίζα αυτή ιστορία ρίχνει στον βασιλιά των Ολυμπιακών σπορ…

Η επιστήμη του ντόπινγκ
-Η έντονη άσκηση ή η χρήση στρεοειδών αναβολικών δημιουργεί περισσότερους πυρήνες (nuclei) στον οργανισμό.
-Αυτοί με τη σειρά τους προσφέρουν μεγαλύτερη μυική μάζα.
-Αν σταματήσει η χρήση αναβολικών, η μυική μάζα χάνεται, όμως οι πυρήνες παραμένουν μέσα στις μυικές ίνες.
-Εκεί λειτουργούν ως ανενεργά ηφαίστεια, έτοιμα να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή την παραγωγή πρωτεΐνης, όταν το σώμα αρχίσει να ασκείται και πάλι.
-Συνεπώς, η χρήση αναβολικών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για όποιον τα χρησιμοποιεί, ακόμη κι αν έχει σταματήσει τη χρήση τους από καιρό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/