Connect with us

LIST

Οι… άσοι των γηπέδων

Published

on

Η μόδα των ασυνήθιστων αριθμών φανέλας έχει τις ρίζες του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, εκεί όπου είδαμε για πρώτη φορά δύο ολοστρόγγυλα «00» φορεμένα από τον «Κέλτη» Ρόμπερτ Πάρις, αλλά και το «99» του θρυλικού Τζορτζ Μάικαν των Λέικερς. Αντιθέτως, στο ποδόσφαιρο τα πράγματα ήταν ανέκαθεν πιο συντηρητικά (αρχικά οι αριθμοί δίδονταν βάσει της θέσης στο γήπεδο), εν τούτοις τις τελευταίες δεκαετίες η τάση έχει αλλάξει οριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ρήξης με την παράδοση είναι η χρήση του «ιερού» αριθμού 1, όχι από τους τερματοφύλακες, αλλά από παίκτες που αγωνίζονται εντός παιδιάς. Το sportsfeed.gr σας παρουσιάζει ορισμένους από τους καλύτερους «άσους», που δε φορούσαν γάντια!

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Έντγκαρ Ντάβιντς
Εθνικότητα: Ολλανδός
Θέση: Αμυντικός μέσος
Ομάδες: Άγιαξ, Μίλαν, Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Τότεναμ, Κρίσταλ Πάλας, Μπαρνέτ
Το «πιτ μπουλ» από το Σουρινάμ, που έγινε διάσημος μαζί με τα υπόλοιπα τρομερά μωρά του Άγιαξ της δεκαετίας του ’90, συνεχίζει να βγάζει το ψωμί του στην πέμπτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου (Conference Premier) ως προπονητής – παίκτης, και μάλιστα αρχηγός, της Μπαρνέτ Λονδίνου. Φυσικά εξακολουθεί να φοράει τα ειδικά γυαλιά σήμα-κατατεθέν του, αλλά το καλύτερο είναι ότι ζήτησε και πήρε τη φανέλα με το «1», επιθυμώντας να δείξει ξεκάθαρα ποιος είναι το αφεντικό στη μεσαία γραμμή της ομάδας του. «Θέλω να ξεκινήσω μία νέα μόδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στα αγγλικά Μ.Μ.Ε. Επιπλέον, δείχνει να μην έχει χάσει ίχνος από τον παλιό… κακό εαυτό του, αφού πριν λίγες μέρες σε αγώνα των «μελισσών» κόντρα στη Ρέξαμ, αποβλήθηκε λόγω αγκωνιάς που έριξε στο πρόσωπό αντιπάλου του.

Στιούαρτ Μπάλμερ
Εθνικότητα: Σκωτσέζος
Θέση: Αμυντικός
Ομάδες: Σέλτικ, Τσάρλτον, Γουίγκαν, Όλνταμ Αθλέτικ, Κλάιντ, Σεν Μίρεν
Μπορεί ο Ντάβιντς να επιδιώκει να δημιουργήσει μόδα στο Νησί, αλλά δυστυχώς έρχεται δεύτερος, καθώς τον πρόλαβε άλλος! Πρωτοπόρος του είδους ήταν ο παλαίμαχος Σκωτσέζος αμυντικός Στιούαρτ Μπάλμερ (νυν βοηθός προπονητή στη Ρος Κάουντι), ο οποίος βρέθηκε με την πρωτότυπη φανέλα, όταν η Τσάρλτον αποφάσισε στις αρχές της δεκαετίας το ’90 να κατανείμει τους αριθμούς των παικτών της βάσει αλφαβητικής σειράς.

Οσβάλντο ‘Όζι’ Αρντίλες
Εθνικότητα: Αργεντινός
Θέση: Μέσος
Ομάδες: Κόρντομπα, Μπελγράνο, Ουρακάν, Τότεναμ, Παρί Σ.Ζ., Κ.Π.Ρ.
Φυσικά ούτε η ιδέα της Τσάρλτον ήταν προϊόν… παρθενογένεσης, αφού η συνήθεια να δίδονται οι αριθμοί φανέλας βάσει επιθέτου υπήρχε ήδη και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Έτσι, ο βιρτουόζος Αρντίλες (φωτογραφία) είχε λανσάρει το νούμερο «1» με τη φανέλα της χώρας του στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία. Είχε προηγηθεί ο, επίσης μέσος, Νορμπέρτο Αλόνσο το 1978 στο παγκόσμιο κύπελλο της Αργεντινής, ενώ η μόδα σταμάτησε μετά το Μουντιάλ του Μεξικού το 1986. Τελευταίος που το φόρεσε ήταν ο Σέρχιο Ομάρ Αλμιρόν (πατέρας του Σέρχιο Αλμιρόν της Κατάνια), αν και αγωνιζόταν ως επιθετικός.

Ρουντ Γκιλς
Εθνικότητα: Ολλανδός
Θέση: Επιθετικός μέσος
Ομάδες: Τέλσταρ, Φέγενορντ, Γκόου Αχέντ Ιγκλς, Κλαμπ Μπριζ, Άγιαξ, Άντερλεχτ, Σπάρτα Ρότερνταμ, Αϊντχόβεν, Μπρέντα
Η ιδέα της αλφαβητικής κατανομής είχε πρωτοξεκινήσει από την εθνική ομάδα της Ολλανδίας μία δεκαετία νωρίτερα, εφαρμόστηκε όμως για συντομότερο χρονικό διάστημα. Έτσι, το 1974 στο Μουντιάλ τη Γερμανίας, ο Γκιλς ήταν αυτός που φόρεσε τον άσο στην πλάτη, αν και ήταν επιθετικός μέσος, αντί του τερματοφύλακα των «οράνιε», Γιαν Γιόνγκμπλοντ, που αγωνίστηκε με το νούμερο «8».

Σίμον Βούκτσεβιτς
Εθνικότητα: Μαυροβούνιος
Θέση: Μέσος
Ομάδες: Παρτιζάν Βελιγραδίου, Σατούρν Μόσχας, Σπόρτιγκ Λισσαβόνας, Μπλάκμπερν Ρόβερς, Καρπάτ Λβιβ, Βοϊβοντίνα
Διαφορετικά ήταν τα κριτήρια στην περίπτωση του Βούκτσεβιτς, αφού εδώ η παραχώρηση του αριθμού «1» ήταν απόρροια σεβασμού και εκτίμησης προς το πρόσωπό του. Κι αυτό αφού ήταν τέτοια η συνεισφορά και η επιρροή του στους «ασπρόμαυρους» της Παρτιζάν (76 αγώνες – 15 γκολ), που ανάγκασε τη διοίκηση να του παραχωρήσει τον αριθμό ασυζητητί, με τις ευλογίες φυσικά των φανατικών οπαδών της ομάδας. Ζήτημα τιμής…

Ντάνιελ Πάνκου
Εθνικότητα: Ρουμάνος
Θέση: Επιθετικός μέσος
Ομάδες: Πολιτέκνικα Ιασίου, Ραπίντ Βουκουρεστίου, Τσεζένα, Μπεσίκτας, Μπούρσασπορ, Τερέκ Γκρόζνι, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Βασλούι
Αν μιλάμε πάντως για οπαδικό σεβασμό, τότε η περίπτωση του Πάνκου τις επισκιάζει όλες. Ο ηρωισμός του μνημονεύεται ακόμη μεταξύ των ανθρώπων της Μπεσίκτας, καθώς σε ένα εκτός έδρας ντέρμπι κόντρα στη Φενέρμπαχτσε αναγκάστηκε να καθήσει κάτω από τα δοκάρια, λόγω αποβολής του κανονικού τερματοφύλακα Όσκαρ Κόρντομπα. Η Μπεσίκτας κέρδιζε 3-2, όταν ο Κολομβιανός υπέπεσε σε πέναλτι και παράλληλα αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Οι τρεις αλλαγές είχαν γίνει και ο Πάνκου φόρεσε αναγκαστικά τη φανέλα με το «1». Αν και δεν μπόρεσε να αποκρούσει το πέναλτι, στη συνέχεια πραγματοποίησε μια σειρά από καταπληκτικές αποκρούσεις, βοηθώντας έτσι την ομάδα του να πάρει τελικά μία απίστευτη νίκη με 4-3, χάρη σε γκολ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων! Από εκείνη την ημέρα, ο Πάνκου πήρε το παρατσούκλι «Πάνθηρας του Καντίκιοϊ» (η περιοχή που εδρεύει η Φενέρμπαχτσε) και φυσικά τη φανέλα με το «1»…

Παντελής Καφές
Εθνικότητα: Έλληνας
Θέση: Μέσος
Ομάδες: Α.Ε. Ποντίων Βέροιας, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Βέροια
Ο Καφές ήταν ο πρώτος και ο μόνος έως τώρα Έλληνας ποδοσφαιριστής που λάνσαρε τη μόδα του αριθμού «1» στην πλάτη, χωρίς να κάθεται κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Βεροιώτης διεθνής φέρεται να «κόλλησε» το μικρόβιο από τον ιταλό πρώην επιθετικό της Κιέβο Βερόνα, Μάσιμο Μαρατσίνα, σε φιλικό αγώνα που είχε δώσει ο ΠΑΟΚ με την ιταλική ομάδα.

Στέφανο Ναπολεόνι
Εθνικότητα: Ιταλός
Θέση: Επιθετικός
Ομάδες: Βίτζεβ Λοτζ, Λεβαδειακός, Ατρόμητος Περιστερίου
Ο γεννημένος στη Ρώμη γκολτζής ξεκίνησε τη μόδα κατά την τετραετία που αγωνιζόταν στον Λεβαδειακό (2008-2012). Πάντως, σε συνέντευξη που είχε δώσει στο ιταλικό “Sky” αποκάλυψε ότι υπεύθυνος για την επιλογή του ήταν ο πρόεδρος της ομάδας Γιάννη Κομπότης! «Όλα ξεκίνησαν από ένα στοίχημα… Αρχικά ρώτησα για το «10», αλλά υπήρξε ένα… κόλλημα και πολιτική του συλλόγου είναι να αποφασίζει ο πρόεδρος για τέτοια θέματα. Είναι ένας ζεστός άνθρωπος και δεν ήθελα να υπάρξει πρόβλημα, οπότε συμβιβάστηκα με το νούμερο «1». Ομάδα του προέδρου που λέμε…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/