Connect with us

STORY

Οι μαθητές του “σοφού”

Published

on

Θα μπορούσε να κάθεται ψηλά σε έναν (μπασκετικό) θρόνο στο κλειστό της Πυλαίας και να παρακολουθεί τα… παιδιά του ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ποια παιδιά του; Τους πρώην βοηθούς του. Σούλης Μαρκόπουλος και Βαγγέλης Αγγέλου υπήρξαν συνεργάτες του “σοφού” και κέρδισαν τίτλους μαζί.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Για τους δύο Έλληνες τεχνικούς η συνύπαρξή τους με τον Σέρβο πολυνίκη κόουτς ήταν κάτι παραπάνω από θετική και “εκπαιδευτική”. Σήμερα οι δύο πρώην συνεργάτες του Ντούντα θα τεθούν αντιμέτωποι με στόχο την πρόκριση στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας, σε ένα ντέρμπι Άρη – ΠΑΟΚ, στο ξεκίνημα μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας χρονιάς.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέλεξε τον Σούλη Μαρκόπουλο το καλοκαίρι του 1993 ως άμεσο συνεργάτη του. Τότε ο νυν τεχνικός του ΠΑΟΚ μετρούσε ήδη 13 χρόνια καριέρας ως πρώτος προπονητής, όμως εξηγώντας πέρσι σε μια ομιλία του σε σπουδαστές ιδιωτικού ΙΕΚ γιατί δέχθηκε να πάει δίπλα στον Ίβκοβιτς απάντησε πως “το έκανα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο ΠΑΟΚ έπαιζε τότε σε πολύ υψηλά επίπεδα, με υψηλούς στόχους και πολλή πίεση. Δεύτερον για να δω τον τρόπο σκέψης μια άλλης σχολής. Αυτό που αποκόμισα εγώ από τον Ίβκοβιτς είναι το γεγονός ότι κρατάει την ομάδα σε πλήρη έλεγχο για 40 λεπτά σε κάθε παιχνίδι, για όλη τη σεζόν, κάτι πολύ δύσκολο. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την αντίπαλη ομάδα πόσο θα αντέξει, όταν η ομάδα του Ίβκοβιτς παίζει για 40 λεπτά στα κόκκινα”.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν μόλις για λίγους μήνες, καθώς ο Ίβκοβιτς αποχώρησε μεσούσης της περιόδου και ο Μαρκόπουλος ανέλαβε ως υπηρεσιακός και οδήγησε τον Δικέφαλο στην κατάκτηση του κυπέλλου Κόρατς, στην πεπατημένη που είχε χαράξει ο Ντούντα.
Με τον Βαγγέλη Αγγέλου υπάρχει μεγαλύτερη ιστορία. Ο Ντούντα είχε τον νυν τεχνικό του Άρη παίκτη στον Πανιώνιο, την περίοδο 1994-95. Τότε ο Αγγέλου ως βασικός πλέι μέικερ έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, όντας πρώτος σε ασίστ (113), πρώτος σε κλεψίματα (41) και τρίτος σε χρόνο συμμετοχής (993 λεπτά) στους κυανέρυθρους. Από τότε είχαν αναπτύξει μια διαφορετική σχέση οι δυο τους, σχέση που εξελίχθηκε χρόνια μετά σε επίπεδο προπονητικής στην Ντιναμό Μόσχας, με την οποία κατέκτησαν το ULEB Cup το 2006 κόντρα στον Άρη, στον τελικό του Σαρλερουά και το 2012 την Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη, στην επική ανατροπή κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Μαζί έσπασαν το 2012 και την κυριαρχία του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 15 χρόνια!

“Πρόκειται για μία παγκόσμια μπασκετική προσωπικότητα που η φιλοσοφία του είναι τόσο απλή γιατί στηρίζεται στην απλότητα. Πάντα μία ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη σκέψη του προπονητή είναι πολύ σημαντική. Έχω ευτυχίσει να είμαι μέρος ενός πολύ καλού επιτελείου που καθημερινά εξετάζει πολλές ιδέες κάποιες κόβονται κάποιες υλοποιούνται όλες όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας. Είμαι τυχερός και νιώθω όμορφα που δουλεύω μαζί του”, είχε δηλώσει το καλοκαίρι του 2012 ο Αγγέλου για την συνεργασία του με τον Ίβκοβιτς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/