Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Ολοταχώς για μετάλλιο

Published

on

Σημαντικές ελπίδες για την κατάληψη μίας θέσης στο βάθρο της κατηγορίας 470 διατηρεί το δίδυμο των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, καθώς παρέμεινε στην 3η θέση της βαθμολογίας μετά τις τρεις σημερινές κούρσες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σανταντέρ, εξασφαλίζοντας παράλληλα την Ολυμπιακή πρόκριση για τη χώρα μας.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Οι Έλληνες ιστιοπλόοι ήταν εξαιρετικοί για μία ακόμη μέρα, τερματίζοντας κατά σειρά στην 3η, στην 4η και στην 9η θέση των τριών ιστιοδρομιών στις οποίες συμμετείχαν, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 37 βαθμούς. Έτσι αύριο (20.09, στις 15:00 ώρα Ελλάδας) θα ριχτούν στη μάχη των μεταλλίων, έχοντας υψηλές βλέψεις ακόμη και για το ασημένιο μετάλλιο, καθώς οι δεύτεροι Φαντέλα και Μάρενιτς από την Κροατία προηγούνται μόλις με 5 βαθμούς, και στο medal race οι βαθμοί μετράνε επί δύο. Αν λοιπόν το έμπειρο ελληνικό δίδυμο, Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης πίσω από τους Αυστραλούς Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλιαμ Ράιαν, καταφέρει να τερματίσει τρεις θέσεις μπροστά από τους Κροάτες, τότε θα ανέβει στο 2ο σκαλί του βάθρου. Παράλληλα οι ιστιοπλόοι μας εξασφάλισαν και την πρόκριση της Ελλάδας (όχι όμως των ίδιων ατομικά) στην κατηγορία 470, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, με την ατομική πρόκριση να κρίνεται στις διοργανώσεις εντός του 2015.

Όσο για το έτερο ελληνικό δίδυμο της κατηγορίας, αποτελούμενο από τους Παναγιώτη Καμπουρίδη και Στάθη Παπαδόπουλο, δεν κατάφερε να βρεθεί για λίγο στην πρώτη δεκάδα που θα διεκδικήσει τα μετάλλια, αφού έμεινε στην 23η θέση της κατάταξης με 121 βαθμούς. Οι ιστιοπλόοι μας τερμάτισαν στις σημερινές τους ιστιοδρομίες 11οι, 7οι και 18οι αντίστοιχα.

Η δεκάδα του αυριανού (20.09) τελικού
01. Μπέλτσερ-Ράιαν (Αυστραλία) 17.30 βαθμοί
02. Φαντέλα-Μάρενιτς (Κροατία) 32 β.
03. Μάντης-Καγιαλής (Ελλάδα) 37 β.
04. Πέισιενς-Γουίλις (Βρετανία) 47 β.
05. Ματσουνάγκα-Γιοσίντα (Ιαπωνία) 56 β.
06. Μακνάι-Χιουζ (ΗΠΑ) 68 β.
07. Ντόι-Ιμαμούρα (Ιαπωνία) 79 β.
08. Πιρουέλ-Βαλεντίν (Γαλλία) 87 β.
09. Σοζίκιν-Γκριμπάνοφ (Ρωσία) 88 β.
10. Ζαμάρ-Χερπ (Ισπανία) 94 β.

Στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών, ανεβασμένες σε σχέση με χθες εμφανίστηκαν οι Δήμητρα Παγίδα και Αλίνα Στρατηγίου, κερδίζοντας δύο 15ες και μία 20η θέση στις τρεις ιστιοδρομίες που συμμετείχαν. Έτσι, οι Ελληνίδες αθλήτριες ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην 47η θέση ανάμεσα σε 54 πληρώματα, με συγκομιδή 147 βαθμών.

Ελαφρά πτώση για Μιτάκη
Στα φιν, ο Γιάννης Μιτάκης δεν κατόρθωσε να διατηρηθεί στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, καθώς του στοίχισαν οι δύο σημερινές ιστιοδρομίες στις οποίες κατετάγη 28ος και 24ος αντίστοιχα, που ήταν και οι χειρότεροι τερματισμοί του στη διοργάνωση. Ως εκ τούτου, ο 25χρονος Πειραιώτης έπεσε από την 8η στη 17η θέση της βαθμολογίας με 88 βαθμούς, και θα τα παίξει όλα για όλα στις δύο αυριανές, προτελευταίες κούρσες της κατηγορίας του, για να ξαναμπεί στην πρώτη δεκάδα που θα διεκδικήσει τα μετάλλια και την πρόκριση για το Ρίο, την ερχόμενη Κυριακή (21.09). Όπως δήλωσε αποκλειστικά στο sportsfeed.gr ο αθλητής μας, «Κυνηγάω να πάρω το κριτήριο της χώρας για το Ρίο, που σημαίνει οτι το παίρνουν 12 χώρες. Αυτό θα είναι κάπου στην πρώτη 15άδα λογικά. Αυτός είναι ο στόχος γι’ αυτό το παγκόσμιο, δηλαδή να πάρω το κριτήριο για να μην χρειαστώ τη δεύτερη ευκαιρία του χρόνου. Όλοι είναι πολύ φορμαρισμένοι, νέοι αθλητές, ενώ όλες οι ομάδες με ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν φέρει παραπάνω απο έναν αθλητές για να κυνηγήσουν τα πρώτα εισιτήρια. Ωστόσο εγώ έκανα όσο καλύτερη προετοιμασία μπορούσα και ελπίζω σε ένα καλό αποτέλεσμα. Γενικά θεωρούμαι από τους καλούς στη μπουνάτσα (σ.σ. νηνεμία), μιας και έχω κερδίσει και ένα πρωτάθλημα Ευρώπης το 2012 με μπουνάτσες. Πάντως εδώ το μέρος κρύβει πολλά περίεργα πράγματα, π.χ. το φύκι έρχεται και φεύγει ανάλογα με το ρεύμα και γενικώς έχει άνεμο, ρεύμα και κυματισμό απο διαφορετική διεύθυνση το καθένα, κάτι που κάνει το Σανταντέρ πολύ απαιτητικό…».

Άσχημη μέρα για 49er, το παλεύει το Νάκρα 17
Στην κατηγορία 49er, το πλήρωμα των Στέλιου Σωτηρίου και Αλφόνσο Παναγιωτίδη παρέμεινε στην 53η θέση της βαθμολογίας, με συγκομιδή 224.80 βαθμών, καθώς ούτε και σήμερα κατόρθωσε να τερματίσει σε κάποια από τις τρεις κούρσες της ημέρας.
Στη μικτή κατηγορία Nacra 17, το πλήρωμα των Σοφίας Μπεκατώρου και Κώστα Τριγκώνη συμμετείχε σε τρεις κούρσες, καταλαμβάνοντας αρχικά την 27η, εν συνεχεία την 28η και τελικά την 15η θέση, ανεβάζοντας αισθητά την απόδοσή του. Έτσι, το ελληνικό δίδυμο βρίσκεται πια στην 32η θέση της γενικής κατάταξης μεταξύ 68 αντιπάλων, με 156 βαθμούς, με την πρόκριση να καταλήγει στις πρώτες 10 χώρες, κάτι που καθιστά τις τρεις αυριανές ιστιοδρομίες ιδιαίτερα σημαντικές μία μέρα πριν το τέλος της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα της 9ης ημέρας (20.09)
12:15 Σοφία Μπεκατώρου-Κώστας Τριγκώνης (Νάκρα 17 μικτό)
14:00 Γιάννης Μιτάκης (φιν ανδρών)
14:45 Στέλιος Σωτηρίου-Αλφόνσο Παναγιωτίδης (49er ανδρών)
15:00 Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής (470 ανδρών, κούρσα μεταλλίου)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/