Connect with us

STORY

Ο απόλυτος σούπερ σταρ

Published

on

Είναι ο μοναδικός αθλητής στον κόσμο που μπορεί να γεμίσει ένα ολόκληρο γήπεδο για να τον παρακολουθήσει να αγωνίζεται ούτε καν ένα λεπτό. Στα 100μ. 9.58, στα 200μ. 19.19 και στα 4Χ100μ. 36.84. Αυτός είναι το Γιουσέιν Μπολτ. Ο μεγαλύτερος σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Από το 2009 και μετά, έχοντας προηγηθεί τέσσερα χρυσά μετάλλια (τα τριά Ολυμπιακα) και τέσσερα απίστευτα παγκόσμια ρεκόρ, ο Μπολτ αποτελεί μια κατηγορία μόνος του. Όπου εμφανίζεται ο Τζαμαϊκός, το φυσιολογικό δεν… υφίσταται. Για τον τελικό των 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, υπήρχαν 1.000.000 αιτήσεις για τα 80.000 εισιτήρια εκείνης της ημέρας. Για να εμφανιστεί σε ένα μίτινγκ η αμοιβή του ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και έχει υπογράψει μεγάλη χορηγική συμφωνία για την οποία πληρώνεται 7.520.000 ευρώ το χρόνο για όσο διάστημα θα αγωνίζεται και 2.500.000 ευρώ το χρόνο όταν θα αποσυρθεί.

Το 2014 ωστόσο δεν ήταν καλή χρονιά για τον Τζαμαϊκανό. Ένας τραυματισμός στο πόδι τον άφησε για μεγάλο διάστημα εκτός προπονήσεων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η περίοδος ήταν η καλύτερη της αθλητικής ζωής του, καθώς είναι γνωστό πως ο Μπολτ δεν είναι και ο… φανατικότερος των προπονήσεων.
Εκτός όμως από το προσωπικό του πρόβλημα, υπήρχε και η σκιά του ντόπινγκ που είχε πέσει στην ομάδα στίβου της Τζαμάικα, με τους Βρετανούς βάζουν στο στόχαστο ακόμα και τον Μπολτ. Τον αθλητή που μόνο από την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, μέσα σε ένα χρόνο ελέγχθηκε περισσότερες από 12 φορές.

Όλα αυτά μαζί τον έκαναν να μην είναι και τόσο… ζεστός με τους αγώνες κοινοπολιτείας. Τελικά οι πιέσεις των διοργανωτών έπιασαν τόπο και ο Μπολτ δήλωσε συμμετοχή. Όταν όμως ανακοίνωσε πως δε θα αγωνιστεί ούτε στα 100μ., ούτε και στα 200μ. παρά μόνο στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ., τότε οι Άγγλοι τον περίμεναν στη γωνία.

Από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στη Γλασκώβη, καταγράφονταν όλες οι κινήσεις και τα λεγόμενα του. Ο ίδιος έδειχνε να κάνει αγγαρεία σε κάθε δημόσια εμφάνιση του, ακόμα και όταν συναντήθηκε με τη βασιλική οικογένεια των Άγγλων. Κάπου εκεί του ξέφυγε το «οι αγώνες κοινοποιλιτείας είναι σκατά» και το έκαναν εξώφυλλο οι Times. Για τρεις μέρες, σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος ασκούσε έντονη κριτική στον Μπολτ διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα εις βάρος του.

Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που φόρεσε τα αγωνιστικά του ρούχα και έτρεξε στα κουλουάρ το Χάμπντεν Παρκ. Μπορεί ο τελικός της σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. να διήρκησε μόλις 37.58 (ο χρόνος των Τζαμαϊκανών) όμως το σόου που έδωσε ο Μπολτ ήταν σχεδόν μιας ώρας.

Στην παρουσίαση των ομάδων χόρεψε όπως ο Τζον Τραβόλτα στο «Saturday night fever» και ταυτόχρονα τραγούδησε το τραγούδι που ακουγόταν από τα μεγάφωνα του σταδίου, «I’m gonna be» του σκοτσέζικου συγκροτήματος The Proclaimers (οι δίδυμοι αδελφοί Τσάρλι και Γκρεγκ Ριντ), ξεσηκώνοντας τους 52.025 φιλάθλους που είχαν γεμίσει το Χάμπντεν Παρκ.

Ο χορός τελείωσε και ο αγώνες ξεκίνησε. Στην τελική ευθεία, ο Μπολτ πήρε τη σκυτάλη μαζί με τον Άγγλο Τάλμποτ (η ομάδα της Αγγλίας έκανε εξαιρετική κούρσα), όμως ο Τζαμαϊκανός έδειξε πόσο μεγάλος αθλητής είναι. Στα περίπου 80 μέτρα που είχε μπροστά του κατάφερε και πήρε διαφορά πέντε μέτρων από τον Τάλμποτ. Στον τερματισμό έκανε και κάτι που δεν το συνηθίζει. «Βούτηξε» στη γραμμή θέλοντας περισσότερο να δείξει πόσο σοβαρά πήρε την κούρσα και λιγότερο για να κερδίσει μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ακολούθησε ένα πάρτι που κράτησε περισσότερο από 30 λεπτά. Ξεκίνησε με την πόζα σήμα κατατεθέν «To Di World» φωνάζοντας διαρκώς μπροστά στην κάμερα τη φράση «Money in the bank» που χρησιμοποιούν οι Άγγλοι για κάτι που θεωρείται εγγύηση. Σαν τη νίκη των Τζαμαϊκανων.
Φόρεσε μια παραδοσιακή μπλε πράσινη (τα χρώματα του tartan army) σκοτσέζικη τραγιάσκα και ένα φουλάρι, πήρε μία σκοτσέζικη και μια τζαμαϊκανή σημαία και ξεκίνησε τον ατελείωτο γύρο του θριάμβου. Έδωσε αυτόγραφο σε όποιον του το ζήτησε (πρέπει να υπέγραψε εκατοντάδες), βγήκε selfie φωτογραφίες με τους φιλάθλους των πρώτων σειρών με το χαμόγελο να είναι μονίμως στο πρόσωπο του. Ούτε ένας από τους 52.025 θεατές του Χάμπντεν Παρκ δεν αποχώρησε. Όλοι τους απολάμβαναν αυτόν τον σούπερ σταρ του αθλητισμού.

«Αυτοί ήταν οι τελευταίοι κοινοπολιτειακοί αγώνες που συμμετέχω. Το 2017 μάλλον θα έχω σταματήσει οπότε δε θα είμαι παρών στο Λονδίνο. Η προπόνηση δεν είναι τόσο εύκολη για μένα πλέον. Θυμάμαι που ρώτησα κάποτε τον Μάικλ Τζόνσον πότε ήρθε η ώρα να σταματήσει και μου απάντησε ‘όταν δε θα έχω κάτι άλλο να πετύχω’. Δε μου αρέσει να χάνω, όποτε τότε θα είναι η στιγμή που θα σταματήσω» δήλωσε μετά τον αγώνα ο 27χρονος Τζαμαϊκανός ερωτώμενος αν θα πάει και το 2017 στο Λονδίνο. Όσον αφορά το σόου μετά την κούρσα, «μου αρέσει πολύ να το διασκεδάζω με τους θεατές. Αυτοί άλλωστε δίνουν αξία στους αγώνες. Ωστόσο όμως αυτή η νέα μόδα με τις selfies φωτογραφίες κάνει το γύρο του θριάμβου… ατελείωτο. Είχε πλάκα όμως…».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/