Connect with us

STORY

Ο ιστιοπλόος του ήλιου

Published

on

Σαν σήμερα, πριν από 100 χρόνια, γεννιόταν ένας σύγχρονος θαλασσοπόρος που έμεινε στην ιστορία για το ερευνητικό έργο και το θρυλικό σκάφος «Κον-Τίκι». Το όνομά του Θορ Χέιερνταλ.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η εταιρεία αναζήτησης Google τιμά στο σημερινό Doodle της αρχικής του σελίδας τον θρυλικό Νορβηγό εξερευνητή, με το όνομα του σκανδιναβού θεού του κεραυνού. Στο εικονίδιό της, η Google απεικονίζει ένα άγαλμα Μοάι, από τα χαρακτηριστικά πέτρινα γλυπτά που υπάρχουν στη Νήσο του Πάσχα, καθώς και το περίφημο «Κον-Τίκι», τη μικρή ξύλινη σχεδία με πανιά που ο Χέιερνταλ κατασκεύασε και με την οποία ταξίδεψε 8000 χιλιόμετρα στις θάλασσες ολου του κόσμου. Το όνομά της το εμπνεύστηκε από τον θεό του ήλιου των Ίνκας. Η οδύσσεια του Νορβηγού επιστήμονα, εξερευνητή και συγγραφέα και της 23μελούς αρχαιολογικής αποστολής συνεργατών του άρχισε από το Περού της Λατινικής Αμερικής και τελείωσε στα νησιά Τουαμότου της εξωτικής Πολυνησίας.

Ο Χέιερνταλ, εκ των πρωτοπόρων της πειραματικής αρχαιολογίας γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1914 στο Λάρβικ της Νορβηγίας και έγινε γνωστός για τις κατασκευές πιστών αντιγράφων αρχαίων σκαφών, με τα οποία πραγματοποίησε υπερατλαντικά ταξίδια θέλοντας να αποδείξει ότι οι αρχαίοι λαοί είχαν την δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουν.

Το ταξίδι της ζωής του έλαβε τέλος στις 18 Απριλίου 2002 στην Κόλα Μισέρι της Ιταλίας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/