Connect with us

INTERVIEW

Ο κύριος τέλειος

Published

on

Όταν ξεκινάς τη σκοποβολή στα 13 σου και μέσα σε έναν χρόνο κατακτάς το πρώτο σου πανελλήνιο πρωτάθλημα, τότε είσαι αυτό που λένε φυσικό ταλέντο. Όταν όμως φτάνεις να ισοφαρίζεις το παγκόσμιο ρεκόρ και μάλιστα με την απόλυτη επίδοση, τότε αναμφίβολα είσαι ο Ευθύμης Μίτας.

συνέντευξη Νίκος Κούδας
[email protected]
follow me @nkoudas

Ο Ευθύμης Μίτας, Μάκης για τους φίλους του, δεν είναι ένας τυχαίος σκοπευτής της κατηγορίας σκητ. Όσοι τον ξέρουν καλά, κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό αθλητή, αλλά πάνω από όλα για έναν σεμνό και ισορροπημένο χαρακτήρα. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλωστε διαφορετικά, αφού η πνευματική και η σωματική ισορροπία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να πετυχαίνεις πήλινα πιάτα που εκτοξεύονται μπροστά σου με ταχύτητες που ξεπερνούν ακόμη και τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Έχοντας ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ με 150/150 επιτυχημένες βολές, ο πρωταθλητής του σκοπευτικού συλλόγου Χανίων «Ο Βάρδας» απαντάει στις ερωτήσεις μας με την ίδια ευστοχία που χαρακτηρίζει και τις χιλιάδες βολές του.

Μάκη, πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη σκοποβολή;
Ξεκίνησα τη σκοποβολή το 1998, σε ηλικία μόλις 13 χρονών. Το 2000 έγινα μέλος της Εθνικής μας ομάδας, στην οποία παραμένω μέχρι και σήμερα.

Ποιος ήταν ο μέντορας στο ξεκίνημά σου;
Αναμφίβολα η οικογένειά μου, και συγκεκριμένα ο παππούς μου, ο οποίος με έπαιρνε μαζί του στο κυνήγι από πάρα πολύ μικρό.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στο άθλημά σου;
Αυτό που λατρεύω είναι η χαρά που παίρνεις όταν κερδίζεις έναν μεγάλο αγώνα. Το απίστευτο σε αυτό το άθλημα είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί, και δεν μπορείς να προβλέψεις ποτέ τίποτα. Όλα είναι στο πρόγραμμα, από την μεγαλύτερη επιτυχία, μέχρι την μεγαλύτερη αποτυχία.

Τι απαιτείται πιστεύεις για να γίνει κανείς καλός σκοπευτής;
Είναι απίστευτο το πόσο μοναδικό άθλημα είναι το δικό μας. Κανένας δεν μπορεί να το καταλάβει, εάν δε το έχει κάνει σε υψηλό επίπεδο. Το τι απαιτείται για να γίνει κάποιος καλός σκοπευτής είναι πραγματικά κάτι πολύ γενικό. Δεν μπορεί κανείς να το απαντήσει. Όλοι μετά από ένα σημείο είναι καλοί, το θέμα είναι τι θεωρεί ο καθένας καλό για τον εαυτό του. Το να κερδίσεις έναν αγώνα τοπικό η έναν αγώνα πανελλαδικό, πιστέψτε με είναι ένα τίποτα! Το διεθνές σκαλοπάτι όμως, πραγματικά ξεφεύγει πάρα πολύ.

Τι περιλαμβάνει μία τυπική μέρα προετοιμασίας σου;
Οι απαιτήσεις είναι πάρα πολλές, εώς παράλογες για μερικούς. Οι προπονήσεις, η φυσική κατάσταση, οι επωμίσεις με το όπλο, είναι το ελάχιστο. Δουλειά, δουλειά, και πάλι δουλειά είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Ταπεινότητα και σκληρή, αλύγιστη ψυχολογία. Το ταλέντο είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία πιστεύω, αλλά χωρίς δουλειά θα είσαι απλά ένα καλό τουφέκι, όπως λέμε, ανάμεσα σε μερικούς συντοπίτες σου. Η προετοιμασία προϋποθέτει πολύ προπόνηση, ηρεμία, καλή ψυχολογία, λίγες κουβέντες με τους γύρω σου, ομιλία μόνο με τον προπονητή, πειθαρχία και πολύ ξεκούραση.

Ποια ξεχωρίζεις ως την κορυφαία σου στιγμή στο άθλημα;
Μία από τις κορυφαίες στιγμές της ζωής μου, μοναδική για κάθε αθλητή, ήταν ο αγώνας της Αμερικής (σ.σ. το 2012 στην πόλη Τουσόν της Αριζόνα), όπου πέτυχα την ισοφάριση δύο παγκόσμιων ρεκόρ, 125/125 και 150/150, πράγμα που έχουν καταφέρει μόλις πέντε σκοπευτές παγκοσμίως!

Τι σε δίδαξε η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου;
Η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν και είναι ένα μεγάλο σχολείο για εμένα. Με δίδαξε, για άλλη μία φορά, ότι κανένας αγώνας δεν είναι διαφορετικός από κανέναν. Όλους τους αγώνες τους βλέπουμε με το ίδιο μάτι, ξεχνώντας το βάρος του τίτλου που έχουν. Κάθε φορά που γίνεται αυτό, επέρχεται και μία επιτυχία για τον καθένα μας. Επίσης διδάχτηκα πολλά άλλα σημαντικά πράγματα από τους Αγώνες του 2012, τα οποία θα μου επιτρέψετε ωστόσο να τα κρατήσω για τον εαυτό μου!

Ποιος είναι ο επόμενος αθλητικός στόχος και το όνειρό σου;
Επόμενος αθλητικός στόχος είναι η επόμενη διοργάνωση που θα έχει κάρτα συμμετοχής για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Το όνειρό μου είναι να γίνω πάλι παγκόσμιος πρωταθλητής, να πάρω την κάρτα για τους Ολυμπιακούς του 2016 και να φέρω στη χώρα μου ένα μετάλλιο.

Το είδωλό σου στο αγώνισμα;
Κανένας! Ο μόνος που είναι σαν είδωλό μου, είναι ο συμμαθητής και «αδερφός» μου, Γιώργος Σαλαβαντάκης, που με δίδαξε πάρα πολλά πράγματα τα οποία θεωρώ από τα πιο σημαντικά, προκειμένου να κερδίσεις τη στιγμή που πρέπει να κερδίσεις.

Πώς βλέπεις την κατάστασή σου ενόψει των Αγώνων του Ρίo;
Είναι πάρα πολύ νωρίς για να μπορούμε να προβλέψουμε την κατάστασή μας ενόψει του Ρίο. Όλα μπορούν να γίνουν. Ο Θεός είναι μαζί μας και εύχομαι να με έχει δυνατό, τόσο εμένα όσο και την οικογένειά μου, ώστε να είμαι καλά και να μπορώ να δώσω την ψυχή μου για την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις πρόκρισης στη δική σου κατηγορία;
Οι προϋποθέσεις πρόκρισης στο άθλημά μας είναι πολύ απλές. Πρέπει να γίνεις παγκόσμιος ή πανευρωπαϊκός πρωταθλητής, προκειμένου να πάρεις την κάρτα συμμετοχής σου.

Πόσο σας έχει επηρεάσει η κρίση ως ομοσπονδία; Έχεις κάποια οικονομική βοήθεια;
Η κρίση έχει επηρεάσει πάρα πολύ την ομοσπονδία μου, καθώς έχουν κοπεί πάρα πολλές επιχορηγήσεις. Παρόλα αυτά η ομοσπονδία μας προσπαθεί για το καλύτερο, και θα ήθελα να την ευχαριστήσω προσωπικά για όλα! Η μόνη βοήθεια που έχω είναι αυτή της ομοσπονδίας μου και θα ήθελα να δοθεί έμφαση σε αυτό. Επίσης, κάποιοι μικροί χορηγοί με είχαν βοηθήσει κατά καιρούς σε κάποιους αγώνες.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θα ήθελε να ξεκινήσει τη σκοποβολή;
Η συμβουλή μου για ένα νέο παιδί που θα ξεκίναγε τη σκόποβολη, δυστυχώς θα είναι αυστηρή. Εάν θέλει να γίνει σκοπευτής υψηλού επιπέδου, πρέπει να αφιερώσει τα πάντα! Η οικογένειά του να μπορεί να τον στηρίζει συνέχεια, έχοντας πολύ καλή οικονομική κατάσταση, καθώς μιλάμε για ένα πολύ ακριβό άθλημα, στο οποίο για να φτάσεις στο επίπεδο να παίρνεις βοήθεια από την ομοσπονδία και να γίνεις μέλος της Εθνικής ομάδας, δυστυχώς για τα νέα παιδιά είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ανέφικτο. Μακάρι να αλλάξουνε πολλά…

Who is who
Ευθύμης Μίτας
-Γεννήθηκε στις 15.05.1985 στον Ωρωπό Αττικής.
-Ξεκίνησε τη σκοποβολή πήλινου στόχου (σκητ) το 1998.
-Πανελληνιονίκης το 1999 με επίδοση 117/125.
-Έγινε διεθνής το 2000.
-Έκτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ το 2001 με επίδοση 119/125.
-Τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τσεχίας το 2002.
-Κορυφαία του χρονιά ήταν το 2012, όταν και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (26ος), κατεκτησε την πρώτη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο της Αριζόνα κάνοντας παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό ρεκόρ με το απόλυτο 150/150, τη δεύτερη θέση στους ευρωπαϊκούς αγώνες της Κύπρου και την τέταρτη στο παγκόσμιο του Λονάτο στην Ιταλία.
-Έχει φτάσει ως το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης της ISSF (01.11.2012).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/