Connect with us

EDITORIAL

Ο μάγκας και ο… δάγκας

Published

on

“King is back”, έγραφε το τεράστιο πανό που γέμισε το κλειστό του ΟΑΚΑ και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τη μορφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτυπωμένη πάνω του. Για τους φίλους του “τριφυλλιού” ο βασιλιάς είχε όνομα: Ζοτς! Ναι, ο Σέρβος τεχνικός που αγαπήθηκε όπου κι αν δούλεψε, αλλά στον Παναθηναϊκό βίωσε την απόλυτη λατρεία! Αισθάνθηκε άβολα, βούρκωσε και τελικά λύγισε από την αγάπη που εισέπραξε από 18.000 ανθρώπους κάθε τάξης που μαζεύτηκαν σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν τους Σέρβους κλασικούς… πορτοφολάδες, αλλά το συναίσθημα δεν μπορεί να τους το αφαιρέσει κάποιος. Το απέδειξε ο Ομπράντοβιτς κατά την παρουσία του στο ΟΑΚΑ, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της διαμονής του στην Αθήνα για “το πιο δύσκολο παιχνίδι της ζωής μου”, όπως ο ίδιος αποκάλεσε τη βραδιά που βρέθηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό.
Αποδείχθηκε μάγκας ο Ζοτς. Όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά διότι έτσι τον αποκαλούν οι πιστοί του. Οι χιλιάδες οπαδοί του “τριφυλλιού” που σπάνια έβαλαν κάποιον τόσο ψηλά στην εκτίμησή τους. Τον Ομπράντοβιτς, όμως, τον τοποθέτησαν στον θρόνο. Τον έχρισαν βασιλιά! Ψηλότερα δεν γινόταν.
Έχουν περάσει παίκτες και προπονητές από τον Παναθηναϊκό που πρόσφεραν πολλά. Πού απογείωσαν τους “πράσινους” Αλλά ούτε ένας δεν μπόρεσε να γίνει… θρύλος/ Να μπει ενδεχομένως και πάνω από τον ίδιο τον σύλλογο. Ο Ζοτς, όμως, τα κατάφερε και κατά πως δείχνουν τα πράγματα δύσκολα θα βρεθεί στο μέλλον κάποιος που θα μπορέσει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
Κέρδισε τίτλους ο Ομπράντοβιτς με τον Παναθηναϊκό. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, εκείνος οδήγησε τους “πράσινους” στην κορυφή της Ευρώπης! Όχι μία χρονιά ή δύο. Αλλά τους έχρισε την πιο επιτυχημένη ομάδα μπάσκετ του 21ου αιώνα. Ο κόσμος, όμως, τον λάτρεψε για όλη τη στάση του. Για τη συμπεριφορά του απέναντι στον σύλλογο. Το κατάλαβαν όλοι εκείνο το βράδυ του 2010 όταν μαζεύτηκαν στο ΟΑΚΑ περισσότερα από 800 άτομα και έγιναν ασπίδα στον Σέρβο κόουτς και τους παίκτες του έπειτα από τον αποκλεισμό στην Ευρωλίγκα και, μάλιστα, σε όμιλο με υποδεέστερες ομάδες όπως η Παρτιζάν και το Μαρούσι. Τότε φάνηκε να ραγίζει το γυαλί ανάμεσα στον Ζοτς και στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος είχε ουσιαστικά μπει στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ με το τζιπ και ζητούσε εξηγήσεις για την ήττα σοκ των “πράσινων”. Ο Σέρβος άφησε να αιωρηθεί στην ατμόσφαιρα μία σκέψη αποχώρησης, στον κόσμο του Παναθηναϊκού σήμανε συναγερμός και το βράδυ της Παρασκευής αντιλήφθηκαν όλοι ποιος ήταν ο βασιλιάς στο “τριφύλλι”.
Αποθέωση σαν του Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ έχουν να θυμούνται οι άνθρωποι του μπάσκετ μόνο κατά την επίσκεψη του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στο Σπλιτ. Ο δημιουργός της τεράστιας Γιουγκοπλάστικα πήγε στις Δαλματικές Ακτές ως προπονητής του πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού και όπως ισχυρίζονται αυτόπτες μάρτυρες “μπήκαν στο γήπεδο και του φιλούσαν το χέρι άνθρωποι κάθε ηλικίας”.

Το κοντράστ
Φαίνεται πώς το ‘χει η Σερβία να βγάζει… αγαπησιάρηδες προπονητές. Από εκείνους που οι οπαδοί τους προσδίδουν και τον χαρακτήρα του μάγκα. Στο ποδόσφαιρο, όμως, μάλλον είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ή αλλιώς τα βιώσαμε στα μέρη μας. Η περίπτωση του Ντούσαν Μπάγεβιτς προσφέρει το απόλυτο κοντράστ στον τρόπο, με τον οποίο τον υποδέχθηκαν οι φίλοι της ΑΕΚ όταν επισκέφτηκε τη Νέα Φιλαδέλφεια με τη φόρμα του Ολυμπιακού. Πρόλαβε και πήρε γεύση ο Ντούσκο όταν αναβλήθηκε το παιχνίδι εξ αιτίας της καταρρακτώδους βροχής που απείλησε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά παρά τους ανοικτούς ουρανούς, η Καπαδοκίας και οι γύρω δρόμοι είχαν γεμίσει από οπαδούς της Ένωσης που του πετούσαν φωτοτυπημένα πεντοχίλιαρα. Η επόμενη μέρα, όμως, αποδείχθηκε ακόμα χειρότερη. Η ισχυρή αστυνομική δύναμη πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού ελάχιστα επηρέασε όσους βρέθηκαν εκεί για να αποδοκιμάσουν τον άνθρωπο που αγάπησαν ενδεχομένως περισσότερο και από την ίδια την ομάδα. Διότι ο Μπάγεβιτς είχε συνδέσει την παρουσία του στην ΑΕΚ με τίτλους ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως προπονητής. Ήταν το απόλυτο είδωλο σε ένα σύλλογο που πάντα αναδείκνυε τα πρόσωπα. Ελάχιστοι, όμως, συγχώρεσαν τον Ντούσαν Ντούσκο Μπάγεβιτς όταν πήγε στον Ολυμπιακό. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να επικαλούνται ότι τους κορόιδευε μέχρι την τελευταία στιγμή, μόλις δύο ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Διόνυσο. Τότε που μία αντιπροσωπεία των οργανωμένων οπαδών πήγε στο καμαράκι του προπονητή στο “Νίκος Γκούμας” και ζήτησε την αλήθεια. Ο Μπάγεβιτς τα έβαλε με τους δημοσιογράφους και τα έξι άτομα που βρέθηκαν εκεί ορκίστηκαν να μην τον συγχωρέσουν. Και δεν τον συγχώρεσαν ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη θητεία του στην Ένωση. Δέχθηκαν ότι ο Ντούσκο είχε προβλήματα με τον Μιχάλη Τροχανά. Αλλά εδώ έρχεται το κοντράστ με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Και ο Ζοτς δυσκολεύθηκε να συνεννοηθεί με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο ένας, όμως, βγήκε και μίλησε στον κόσμο, ενώ έμεινε και ένα χρόνο άνεργος. Ο άλλος πήγε απέναντι, στον βασικό αντίπαλο και πήρε μαζί του τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, ενώ επιχείρησε να ψήσει και τον Στέλιο Μανωλά. Γι’αυτό στα μάτια των οπαδών ο ένας ήρθε ως πρίγκιπας και μετατράπηκε σε… βάτραχο, ο άλλος έφτασε ως επαγγελματίας και έγινε βασιλιάς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/