Connect with us

STORY

Ο μοντέρ που έγινε πρωταθλητής

Published

on

Το 1995 προσελήφθη για να κάνει μοντάζ για τα βίντεο στο σκάουτιγκ. Έγινε σκάουτερ, έγινε βοηθός προπονητή και το 2008 έγινε πρώτος προπονητής. Το 2012 έγινε πρωταθλητής στο ΝΒΑ και το 2013 κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα. Χθες υπέγραψε νέο πολυετές συμβόλαιο με τους Μαϊάμι Χιτ. Ο Έρικ Σπόελστρα, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, γράφει ιστορία και με μαθηματική ακρίβεια φτιάχνει καριέρα για το Hall Of Fame.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Γόνος του Τζον Σπόελστρα, Αμερικανού με ολλανδική και ιρλανδική καταγωγή που διετέλεσε παράγοντας στους Μπάφαλο Μπρέιβς, τους Μπλέιζερς, τους Νάγκετς και τους Νετς και της Ελίζα Σελίνο από τις Φιλιππίνες, ο τεχνικός των Χιτ γεννήθηκε και έζησε μέσα στο μπάσκετ. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, ήταν πλέι μέικερ, αλλά δεν έπαιξε ποτέ σε υψηλό επίπεδο.

Στα 23 του χρόνια ξεκίνησε την προπονητική παράλληλα με την καριέρα ως παίκτης. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ήρθε στην Ευρώπη και την ομάδα της Βεστφαλίας, Τους Χέρτεν για να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Η ομάδα του έδωσε τις ακαδημίες και του προσέφερε το 1995 θέση πρώτου προπονητή με διετές κλειστό συμβόλαιο, όμως τότε ήρθε η πρόταση από τους Μαϊάμι Χιτ και επέλεξε το ΝΒΑ, έστω και ως ο άνθρωπος που θα “κόβει” και τα “ράβει” τα βίντεο για τους προπονητές.

Από τότε πέρασε σχεδόν από όλα τα πόστα στην ομάδα του Μαϊάμι και έγινε ο προστατευόμενος του προπονητή και μετέπειτα τζένεραλ μάνατζερ και προέδρου, Πατ Ράιλι. Το 2008 ο θρύλος του ΝΒΑ τον έχρισε διάδοχό του και του προσέφερε την θέση του πρώτου προπονητή στους Χιτ.
Σήμερα στα 42 του χρόνια, ο Σπόελστρα έχει 66% ποσοστό νικών και είναι από τους νεότερους και πιο πετυχημένους προπονητές στο ΝΒΑ. Μόνο ο Γκρέγκ Πόποβιτς και ο Τομ Τίμποντο έχουν καλύτερο ποσοστό νικών. Στα πλέι οφ έχει 63,6% και είναι τέταρτος στην ιστορία του ΝΒΑ, πίσω μόνο από τον Φιλ Τζάκσον, τον Πολ Γουέστχεντ και τον Μπουτς Βαν Μπρέντα Κοφ.

Όπως εύστοχα είπε ο αρχηγός των Χιτ, Ντουέιν Γουέιντ “αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι το μάνατζμεντ που έκανε στην ομάδα. Δεν ήταν τόσο το κοουτσάρισμα. Είναι ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα “εγώ” των παικτών, αυτές τις προσωπικότητες και το έκανε…”.
Με νέο πολυετές συμβόλαιο ο Σπόελστρα ξεκινάει από σήμερα την προετοιμασία του στους Χιτ στις εξωτικές Μπαχάμες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/