Connect with us

STORY

Ο (νέος) κόσμος του βόλεϊ

Published

on

Την ώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων θα έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ισπανία, εκεί όπου ξεκινά το Μουντομπάσκετ με την συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας, στην άλλη πλευρά της Ευρώπης θα ξεκινά ένα άλλο παγκόσμιο πρωτάθλημα: Το Μουντοβόλεϊ.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Χωρίς δυστυχώς την παρουσία της δικής μας Εθνικής, η σύναξη των κορυφαίων ομάδων του κόσμου αυτή τη φορά μοιάζει και είμαστε σίγουροι ότι θα εξελιχθεί σε μια πραγματική γιορτή του αθλήματος (αλλά και του αθλητισμού γενικότερα).
Οι 23 ομάδες που απολαμβάνουν ήδη την φιλοξενία των Πολωνών (η 24η ομάδα της τελικής φάσης) θα καταλάβουν γιατί το βόλεϊ είναι Εθνικό σπορ σ’ αυτή τη γωνιά της ανατολικής Ευρώπης (θυμηθείτε την πρόσφατη προβολή της ταινίας «Η ομάδα» που αφορούσε την εθνική Πολωνίας).

Κι αν συνήθως στις πρεμιέρες το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τελετές, οι Πολωνοί το είχαν πει εδώ και δύο χρόνια και το τόλμησαν: Αποφάσισαν όπως και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που φιλοξένησαν το 2012 ο εναρκτήριος αγώνας (τότε κόντρα στην Ελλάδα) να δοθεί στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας, χωρητικότητας 62.000 θεατών!

Τα εισιτήρια του εναρκτήριου αγώνα εξαντλήθηκαν σε 100 λεπτά κι έτσι μετά το Πάρκχεντ της Κοπεγχάγης (φιλοξενήθηκε ο τελικός του Ευρωβόλεϊ 2013) και το Φόρο Ιτάλικο (διεξήχθη ο αγώνας Ιταλία – Πολωνία για το γουόρλντ λιγκ) θα έχουμε και πάλι ένα παιχνίδι σε ανοικτό γήπεδο, μόνο που εδώ θα γραφτεί ιστορία.
«Έχω την αίσθηση ότι από την 30η Αυγούστου 2014 και μετά η ιστορία του βόλεϊ θα αλλάξει και γι’ αυτό θα είστε υπεύθυνοι εσείς οι… Πολωνοί», είπε χθες ο πρόεδρος της σερβικής ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της FIVB Αλεξάντερ Μπόρισιτς, ο οποίος αν και θεωρείται ένας από τους πλέον πετυχημένους παράγοντες τα τελευταία χρόνια, υποκλίθηκε στον ομόλογο του της Πολωνίας Μίροσλαβ Πριτσντπέλσκι.

«Όταν άρχισα δειλά, δειλά πριν από 2 χρόνια να δημοσιοποιώ την σκέψη μου να γίνει το εναρκτήριο ματς στο εθνικό στάδιο οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν τι εννοούσα. Τώρα όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι γράφουμε ιστορία», είπε με νόημα ο Πολωνός παράγοντας λίγες ώρες πριν από το πρώτο σερβίς.

Ποιος θα πάρει αυτή την κούπα
Κι αν οι Πολωνοί εξωαγωνιστικά είμαστε σίγουροι ότι θα σηκώσουν τον πήχη ψηλά (τόσο που ίσως μόνο αυτοί θα μπορέσουν να τον ξεπεράσουν στο μέλλον), το ερώτημα είναι ποιος θα γράψει ιστορία εντός γηπέδου…
Η Βραζιλία το 2010 στην Ρώμη ισοφάρισε το ρεκόρ της Ιταλίας με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις, 2002 – Μπουένος Άιρες, 2006-Τόκιο, ενώ οι Ιταλοί το έχουν κατακτήσει 1990-Ρίο, 1994-Αθήνα, 1998-Τόκιο) και θέλουν να γίνουν η πρώτη ομάδα που θα κάνει… καρέ και θα πλησιάσει στο θρυλικό ρεκόρ της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ (6 κατακτήσεις, 1949-Πράγα, 1952-Μόσχα, 1960-Ρίο, 1962-Μόσχα, 1978-Ρώμη, 1982-Μπουένος Άιρες).

Κάποιοι Βραζιλιάνοι πάντως θέλησαν να σηκώσουν την κούπα πριν την σελεσάο κι έτσι έκλεψαν το τρόπαιο (τόσο των ανδρών όσο και της διοργάνωσης των γυναικών που θα ακολουθήσει στην Ιταλία) κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τους που γινόταν στο Ρίο (δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά ήδη ετοιμάστηκαν τα καινούργια).
Η ομάδα του Μπερνάρντο Ρεζέντε στην μετά Τζίμπα εποχή είναι στα μεγάλα φαβορί, όπως κι η Ρωσία που δεν θα έχει όμως τον Μαξίμ Μιχαΐλοφ κι η απουσία του διαγώνιου της Ζενίτ Καζάν είναι τεράστιο πλήγμα.

Από κει και πέρα η Πολωνία, στο ντεμπούτο του Στεφάν Αντιγκά ως προπονητή, είναι στα οαυτσάιντερ, αλλά η απόφαση του Γάλλου να αφήσει εκτός αποστολής το μεγάλο αστέρι της ομάδας Μπάρτοζ Κούρεκ ήταν ένα σοκ.
Από κοντά και η Ιταλία του Μάουρο Μπερούτο, όπως κι οι ΗΠΑ που έκαναν την έκπληξη κατακτώντας το γουορλντ λιγκ πριν από δύο μήνες, έχοντας μια εξαιρετική νέα φουρνιά αθλητών (Σάντερ, Άντερσον, κ.α.).

Η Βουλγαρία του Πλάμεν Κονσταντίνοφ (χωρίς τον Καζίτσκι) και η Σερβία δύσκολα θα βρεθούν στα μετάλλια, ενώ ερωτηματικά αποτελούν οι Κούβα και η Γαλλία…

Το σύστημα διεξαγωγής
Το… περίπλοκο σύστημα διεξαγωγής που θα εφαρμοστεί στο 18ο παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ θα ολοκληρωθεί μετά από 103 (!) αγώνες, αφού θα διεξαχθούν τρεις προκριματικοί γύροι για να φτάσουμε στους ημιτελικούς και τους τελικούς.
Οι 24 ομάδες της τελικής φάσης χωρίστηκαν (μετά από κλήρωση σε τέσσερις ομίλους των έξι, απ’ όπου την πρόκριση για την επόμενη φάση θα πάρουν οι 4 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου.

Οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των 8 (Α-Δ, Β-Γ), όπου θα δώσουν νέα σειρά αγώνων (μεταφέροντας τη βαθμολογία τους και παίζοντας μόνο με τις 4 ομάδες του άλλου ομίλου).
Στον 3ο προκριματικό γύρο περνούν οι τρεις πρώτες του κάθε ομίλου. Οι πρώτοι των ομίλων μπαίνουν επικεφαλής και θα γίνει κλήρωση για τις άλλες τέσσερις ομάδες.
Οι δύο πρώτοι προκρίνονται στα ημιτελικά και στις 21 Σεπτεμβρίου θα μάθουμε ποιος θα κατακτήσει τον τίτλο.

Οι πόλεις και τα γήπεδα
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 6 πόλεις της Πολωνίας με το εναρκτήριο ματς να δίνεται στο εθνικό στάδιο της Βαροσβίας και τον τελικό (όπως και ο αγώνας για τις θέσεις 3-4) να διεξάγονται στην Σπόντεκ Αρένα του Κατοβίτσε (χωρητικότητας 11.00 θεατών).
Λίγο μεγαλύτερο (13.806 θεατές), αλλά παλαιότερης κατασκευής είναι η Άτλας Αρένα του Λοντζ, ενώ το Σεντένιαλ Χολ του Βρότσλαβ φιλοξενεί μόλις… 8.00 θεατές. Τον ίδιο αριθμό θέσεων έχει και το Λούτσνιτσκα Χολ του Μπίντγκοζ.
Τα δύο πιο εντυπωσιακά όμως γήπεδα είναι η Κράκοβ Αρένα στην Κρακοβία (15.328 θέσεις) και η Έργκο Αρένα (15.000) που βρίσκεται η μισή στο Γκντάνσκ κι η άλλη μισή στο Σόποτ!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/