Connect with us

STORY

Ο ξεχωριστός Τρινκιέρι

Published

on

Έναν χρόνο πριν, τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, ο Αντρέα Τρινκιέρι έκανε την εμφάνισή του στην Θεσσαλονίκη ως κεντρικός ομιλητής του διεθνούς σεμιναρίου “Φαίδων Ματθαίου”. Κουβαλούσε την επιτυχία της Καντού, που έκανε εξαιρετική χρονιά στην Ιταλία και την Ευρώπη. Είχε αρχίσει να γίνεται… όνομα.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Τότε, το 2012, είχε πει σε ένα ακροατήριο εκατοντάδων Ελλήνων – και όχι μόνο – προπονητών πως “το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας είναι όχι αν έχετε καλές ιδέες, αλλά αν οι παίκτες σας μπορούν να κατανοήσουν τις ιδέες σας και να σας ακολουθήσουν”.
Τρεις διαλέξεις έκανε στο σεμινάριο, συνολικής διάρκειας 164 λεπτών με θέματα εντός και εκτός παρκέ. Ουσιαστικά όσα είπε τότε ήταν η συστατική επιστολή του για την θέση που έπαιρνε λίγους μήνες μετά: Ομοσπονδιακός τεχνικός της Eλληνικής Εθνικής ομάδας μπάσκετ, της πιο πετυχημένης ομάδας του ελληνικού αθλητισμού… ever!
“Δεν θα σας μιλήσω για την αλήθεια. Άλλωστε, ουδείς προπονητής κατέχει την αλήθεια. Θα σας μιλήσω για τη δική μου εκδοχή. Όταν ήμουν στο Μιλάνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το 90% του σκάουτινγκ των αντιπάλων βασιζόταν στην επίθεση τους. Τώρα θα έλεγα είναι ότι το ποσοστό είναι 50-50 ή 80-20. Πολλές φορές είναι χρησιμότερο να γνωρίζεις την άμυνα του αντιπάλου. Εξαρτάται από τον αντίπαλο ή την ομάδα σου”, ήταν μια από τις ατάκες που έκαναν εντύπωση έναν χρόνο πριν.
Προέτρεψε τους προπονητές να δείχνουν στο βίντεο όχι μόνο τα λάθη στους παίκτες τους, αλλά και τα σωστά εξηγώντας πως “αν τις δουν, πιστεύουν ότι μπορούν να τις επαναλάβουν. Μην τους προβάλλετε μόνο τα λάθη τους. Οι παίκτες πιστεύουν σε σας. Ανεβάστε την ψυχολογία τους”.
Εμβαθύνοντας τεχνικά αναφέρθηκε σε μέρη της μπασκετικής φιλοσοφίας του: “Οι ομάδες σε όλα τα επίπεδα πρέπει να έχουν ποστ απ παιχνίδι, για πολλούς λόγους. Κατά την άποψή μου, ο σημαντικότερος είναι ότι έτσι ελέγχεις το ρυθμό του ματς. Επίσης δημιουργείς πρόβλημα με φάουλ στους αντιπάλους. Το θέμα γεννάται όταν δεν έχεις ψηλούς για να κρατήσουν τη μπάλα”.
Σιγά – σιγά αρχίζει ο καθένας να αντιλαμβάνεται τι μπάσκετ θα παίξει η Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ή τι θα προσπαθήσει να βγάλει στο παρκέ.
Εμφανισιακά μπορεί να μην πείθει με την πρώτη τον απλό φίλαθλο, αλλά φαίνεται πως πείθει αυτούς που πρέπει. Τους παίκτες του. Προσφάτως σε μια προπόνηση της Εθνικής ομάδας έκανε παρατήρηση στον αρχηγό, Αντώνη Φώτση γιατί κρυφομιλούσε. Έγινε όμως με τέτοιο τρόπο η παρατήρηση που πέρασε σε όλους ότι ο Φώτσης είναι ο αρχηγός αυτής της ομάδας και ο πρώτος που θα πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα, όχι με τη μορφή επίπληξης. Σήμερα έστειλε σπίτι του τον Νίκο Παππά. Ατίθασος χαρακτήρας ο πρώτος σκόρερ της φετινής Α1 και νυν παίκτης του Παναθηναϊκού, θεώρησε ότι ήταν εκτός πλάνων, γκρίνιαζε, χάλασε το κλίμα προφανώς και… έφυγε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Για να βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και να είναι κλεισμένος μέσα στο κατακαλόκαιρο στο ΟΑΚΑ προπονώντας μια ομάδα μπάσκετ απαρνήθηκε πράγματα που άλλοι θα… βουτούσαν για να τα αρπάξουν. Ο Αμερικανός πατέρας του ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ. Γνώρισε την μητέρα του, Ταμάρα, κροατικής καταγωγής, στο Λονδίνο, όπου και εργαζόταν. Ο παππούς του υπήρξε πρόξενος της Ιταλίας στην Βοστόνη. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία ως απόγονος απόφοιτου του Χάρβαρντ να μπει πιο εύκολα στο κορυφαίο πανεπιστήμιο για σπουδές.
Ποιο Χάρβαρντ; Μπάσκετ. “Δεν συμφωνούμε με την επιλογή σου, κάνε αυτό που θέλεις, αλλά θα ζήσεις με τα δικά σου χρήματα”, του είπαν. Για δύο, τρία χρόνια δούλεψε από πιτσαδόρος, μέχρι σε τράπεζα, προπονώντας παράλληλα επτά ομάδες! Η δικαίωση ήρθε μέσα από την Καντού, την οποία έβαλε και πάλι στην κεντρική σκηνή του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μπροστά του έχει άλλη μια τεράστια πρόκληση. Άλλωστε όπως δήλωσε ο ίδιος είναι πολλά τέσσερα χρόνια χωρίς μετάλλιο για μια Εθνική σαν αυτή της Ελλάδας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/