Connect with us

STORY

Ο πόλεμος των κόσμων

Published

on

Το 2ο ηπειρωτικό κύπελλο στίβου βρίσκεται προ των πυλών, με την εξωτική πόλη του Μαρακές στο Μαρόκο να είναι πανέτοιμη να φιλοξενήσει το διήμερο 13-14 Σεπτεμβρίου τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες των πέντε ηπείρων.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Αμερική, Αφρική, Ευρώπη, Ασία-Ωκεανία. Τέσσερις διαφορετικοί κόσμοι ετοιμάζονται να συγκρουστούν, ευτυχώς όχι σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά εντός των τεσσάρων γραμμών του εθνικού σταδίου της πόλης του Μαρακές, χωρητικότητας 45.240 θεατών, στην απόλυτη μάχη για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας-ηπείρου στίβου στον πλανήτη. Πρωταγωνιστές σε αυτή την οικουμενική γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού δεν θα είναι άλλοι από τα μεγαλύτερα αστέρια του «βασιλιά» των Ολυμπιακών αγωνισμάτων, με τις τελικές συνθέσεις των τεσσάρων αντίπαλων ομάδων να φτάνουν σιγά-σιγά προς την ολοκλήρωσή τους.

Οι ομάδες θα αποτελούνται από μία δυάδα (έναν άνδρα και μία γυναίκα) σε κάθε ένα από τα 40 αγωνίσματα (20 για κάθε φύλο), πλην των τετράδων στις σκυταλοδρομίες 4Χ100μ. και 4Χ400μ.

Έως τώρα έχει γίνει γνωστή η αποστολή της αφρικανικής ομάδας, η οποία είναι άλλωστε και η οικοδέσποινα της διοργάνωσης, με τα ονόματα που ξεχωρίζουν από πλευράς ανδρών να είναι αυτά των δρομέων των 800μ. Νάιτζελ Έιμος από τη Μποτσουάνα και Μοχάμεντ Αμάν από την Αιθιοπία, του πρωταθλητή στα 1500μ. κλειστού στίβου Αγιανλέ Σουλεϊμάν από το Τζιμπουτί, του ομολόγου του στον ανοιχτό στίβο Άσμπελ Κίπροπ από την Κένυα, αλλά και του κορυφαίου Αιγύπτιου ακοντιστή, Ιχάμπ Αμπντελαραχμάν.

Από πλευράς γυναικών, οι κορυφαίες της αφρικανικής αποστολής περιλαμβάνουν τη Νιγηριανή Μπλέσινγκ Οκαγκμπάρε στα 100μ. και στα 4Χ100μ., και φυσικά τη «μαγική» τριάδα των μεσαίων αποστάσεων από την Αιθιοπία, αποτελούμενη από τις Γκενζέμπα Ντιμπάμπα (3000μ), Αλμάζ Αϊάνα (5000μ.) και Χιγουότ Αγιαλέ, με την τελευταία μάλιστα να επικρατεί στην κούρσα των 3000μ. στιπλ του Ντάιαμοντ λιγκ της Ζυρίχης την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα μάλιστα με τους κανονισμούς, κανένας αθλητής/αθλήτρια δεν θα επιτρέπεται να συμμετάσχει στην κούρσα και των 3000μ. και των 5000μ.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή ομάδα, τα ονόματα που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα είναι αυτά της Πολωνέζας σφυροβόλου Ανίτα Βλόνταρτσικ, παγκόσμιας ρέκορντγουμαν -με βολή στα 79.58μ.- στο πρόσφατο διεθνές μίτινγκ του Βερολίνου, της Ολλανδέζας πρωταθλήτριας στα 100μ. και στα 200μ. Δάφνη Σκίπερς (φωτογραφία), του Γάλλου ρέκορντμαν στο επί κοντώ Ρενό Λαβιλενί, του Βρετανού μηκίστα Γκρεγκ Ράδερφορντ (χρυσού στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ζυρίχης μπροστά από τον Λούη Τσάτουμα), της ανίκητης Κροάτισσας δισκοβόλου Σάντρα Πέρκοβιτς, του σφυροβόλου Πάβελ Φάιντεκ από την Πολωνία (παγκόσμιος πρωταθλητής το 2013 στη Μόσχα), της Ισπανίδας πρωταθλήτριας του ύψους Ρουθ Μπεϊτία και της Ολλανδέζας δρομέα των 3000μ., πρωταθλήτριας Ευρώπης στη Ζυρίχη, Σίφαν Χασάν.

Μεγάλα αστέρια των επίλεκτων Ασίας-Ωκεανίας θα είναι ο εξαιρετικός άλτης του ύψους, Μουτάζ Έσσα Μπαρσίμ, που μοιράζεται την κορυφαία επίδοση στον κόσμο (2.42μ.) με τον μεγάλο του αντίπαλο, Μπογκντάν Μπονταρένκο από την Ουκρανία, καθώς και η 29χρονη Νεοζηλανδή Βάλερι Άνταμς, χρυσή Ολυμπιονίκης σε Πεκίνο και Λονδίνο, η οποία είναι η απόλυτη κυρίαρχος στη σφαιροβολία των γυναικών και φέτος, με βολή στα 20.46μ.

Σε ό,τι αφορά την ομάδα της αμερικανικής ηπείρου, κυριαρχούν οι παρουσίες της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του τριπλούν Κατρίν Ιμπάργκουεν από την Κολομβία, με το κορυφαίο άλμα της τελευταίας εξαετίας στα 15.31μ., του Αμερικανού σφαιροβόλου Τζο Κόβατς, του Πορτορικανού εμποδιστή των 400μ. Χαβιέ Κούλσον, της επικοντίστριας Φαμπιάνα Μούρερ από τη Βραζιλία, της Αμερικανίδας μηκίστριας Τιάνα Μπαρτολέτα, του συμπατριώτη της Ατζί Γουίλσον, δρομέα των 800μ., καθώς και των εμποδιστριών Καλίς Σπένσερ από τη Τζαμάικα και Ντον Χάρπερ Νέλσον από τις ΗΠΑ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/