Connect with us

OLYMPICS

Ο υμνητής της Ελλάδας

Published

on

Το ταξίδι της για το Σότσι και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκίνησε η ιερή Φλόγα της Αρχαίας Ολυμπίας. Παρών, στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Τόμας Μπαχ ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για την Έλλαδα.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε τη θητεία του, ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Από το λίκνο του Ολυμπισμού την Αρχαία Ολυμπία, παρουσία πλήθους κόσμου ο Γερμανός δεν ένιωσε πρωτάρης. Το αντίθετο μάλιστα, εξοικειωμένος από τις παλαιότερες επικέψεις του, έδειχνε ιδιαίτερα άνετος. Σε αυτό βοήθησε και η παρουσία του Σπύρου Καπράλου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής, έχει καλές σχέσεις με τον Μπαχ τις οποίες θα εξαργυρώσει διαδεχόμενος τον Λάμπη Νικολάου στους “αθάνατους” της ΔΟΕ.

Μετά την ολοκλήρωση του εθιμοτυπικού και την αφή της Φλόγας, ο 18χρονος Έλληνας σκιέρ, Γιάννης Αντωνίου ανέλαβε τη μεταφορά της, ως πρώτος λαμπαδηδρόμος για να τη δώσει στον Ρώσο σούπερ σταρ του χόκεϊ, Άλεξ Οφέτσκιν, ο οποίος βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία ως πρεσβευτής του Σότσι.

Στον πρώτο του λόγο ως πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Μπαχ αναφέρθηκε στη σημασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. “Σε αυτό ακριβώς το σημείο, χιλιάδες χρόνια πριν, οι Έλληνες γιόρταζαν ειρηνικά την ενότητα τους, παρά το γεγονός ότι συχνά είχαν έντονες αντιπαλότητες. Ο Πιερ Ντε Κουπερντέν, του οποίου η καρδιά αναπαύεται εδώ στην Αρχαία Ολυμπία, επανέφερε αυτό το δώρο των Ελλήνων προς την ανθρωπότητα 1500 χρόνια μετά του τελευταίους Ολυμπιακούς της αρχαιότητας. Μαζί με την Ελλάδα τους έδωσε και πάλι ζωή το 1896 και για το λόγο αυτό νιώθω ότι αναπνέω… ιστορία στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα”, δήλωσε ο πρέοδρος της ΔΟΕ, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του Σότσι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζουν οι Ολυμπιακοί στις πολιτικές εξελίξεις. “Οι Αγώνες θα πρέπει να εμπνέουν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως τις πολιτικές αρχές προκειμένου να σταματούν οι εχθροπραξίες”. Με τη δήλωσε του αυτή ο Μπαχ, εμμέσως πλην σαφώς έδειξε τη Συρία αλλά και το λόγο για τον οποίο η Τουρκία έχασε τους Αγώνες του 2020 από το Τόκιο.

Πάντως τα μέτρα ασφαλείας στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν δρακόντεια, αν και δεν υπήραν ενδείξεις πως κάτι μπορεί να επηρεάσει την όλη διαδικασία. Παρόντες και τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, οι οποίοι θέλησαν να περάσουν και το μήνυμα προς την κυβέρνηση που τους περικόπει όλα τα προνόνομια, θέτωντας τους, εκτός δημοσίου.

Ολυμπία
Στιγμιότυπο από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/