Connect with us

STORY

Ο Φώτης της αγαπημένης

Published

on

Ήταν Νοέμβρης, το 1982. Στις κινηματογραφικές αίθουσες παιζόταν η «Στροφή» του Γιάννη Δαλιανίδη και πολλοί περίμεναν τον Ράμπο να προκαλέσει το πρώτο (ποτάμι από) αίμα! Εμείς, βέβαα, προτιμούσαμε εκείνη την περίοδο το «Κεντρικό» επειδή μας τρέλαινε η Λίλα Καφαντάρη που αποκάλυπτε τα απόκρυφα μιας μοναχής. Ουρές σχηματίζαμε κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο στην Κονδύλη με συνέπεια να μείνει η ταινία στον συγκεκριμένο κινηματογράφο σχεδόν δύο μήνες. Τις καθημερινές με τα φροντιστήρια και το σχολείο η επίσκεψη στον σινεμά έμοιαζε απαγορευτική. Καλά – καλά δεν είχαμε πιάσει τα 15 και οι όποιες κοπάνες είχαν άλλο στόχο.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν Τρίτη απόγευμα όταν είδα ένα συμμαθητή μου στο δεύτερο γυμνάσιο Νικαίας να κατευθύνεται προς τις εγκαταστάσεις της ΧΑΝ. Όταν τον φώναξα, μού είπε ότι πήγαινε για μπάσκετ. Αποφάσισα να πάω κι εγώ! Τι κι αν φορούσα τζιν παντελόνι; Αρκούσαν τα Rucanor για να μου δώσουν την ώθηση. Στο κτίριο που ένωνε τη Θείρων και την Κασταμονής, πίσω από τη μητρόπολη, είδα έναν τύπο που έμοιαζε να κατέχει καλά το άθλημα. «Ξέρεις ποιος είναι αυτός; Ο Κατσικάρης. Παίζει στον Ιωνικό», μου είπε ο φίλος. «Και εγώ παίζω στο NBA», απάντησα και τον προέτρεψα να τους προκαλέσουμε για να παίξουμε ένα μονό δύο – δύο ή τρεις – τρεις. Η πρόκληση έπιασε και αρχίσαμε το παιχνίδι. Έπειτα από τέσσερα λεπτά αποχώρησα. Αν έμενα θα είχα αρπαχθεί με τον τύπο που μου είχαν συστήσει ως Κατσικάρη διότι μας έκανε πλάκα με τον τρόπο που χειριζόταν την μπάλα.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν επαλήθευσα την ταυτότητά του, αλλά δεν είχα και λόγο να αμφιβάλω γι’ αυτήν. Στην πορεία, άλλωστε, εκείνος ο πιτσιρικάς έφτασε στην Α1 ως παίκτης και έπειτα ως προπονητής. Ποιος να το φανταζόταν εκείνο το απόγευμα ότι έπειτα από 32 χρόνια, ο Κατσικάρης θα οδηγούσε σαν προπονητής την Εθνική ομάδα μπάσκετ στο παγκόσμιο κύπελλο με ρεκόρ 5 στα 5 έως τώρα και πως την ίδια ώρα η αφεντιά μου θα περιέγραφε τα κατορθώματά του είτε στο ραδιόφωνο είτε σε κάποιο κείμενο; Αν το έλεγα τότε σε κάποιον ως πρόβλεψη για το μέλλον, πιθανότα να είχα καταλήξει στο Δρομοκαΐτειο ή ακόμα και στο Δαφνί. Αλλά το ζητούμενο είναι ο Κατσικάρης! Ο πρώτος προπονητής που απολαμβάνει την εκτίμηση όλων μέσα στα αποδυτήρια της Εθνικής, αλλά και όσων έχουμε μείνει πίσω στην πατρίδα και απολαμβάνουμε τα κατορθώματα της επίσημης αγαπημένης.

Ο αντάρτης και η πρόβλεψη Τσόσιτς
Έδειχνε από μικρός, βέβαια, ο Νικαιώτης ότι είχε το μπάσκετ στο αίμα του. Όταν εμείς θελήσαμε να τον προκαλέσουμε, εκείνος είχε ήδη ντεμπουτάρει στην Α1 από τα 15! Με ίνδαλμα τον απόλυτο σταρ του Ιωνικού εκείνη την περίοδο, τον Παναγιώτη Γιαννάκη! Μέχρι το 1988 έμεινε στον Ιωνικό και έπειτα ακολούθησε μία διετία στον Σπόρτινγκ. Το 1990 εντάχθηκε στην ΑΕΚ που προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της από το πέρασμα του Μάκη Ψωμιάδη. Σαν παίκτη της ΑΕΚ τον θυμούνται λίγοι και από αυτούς οι περισσότεροι για αρνητικό λόγο. Κάποιοι επειδή τον είχαν αναδείξει σε… Στέλιο Μανωλά του μπάσκετ και τον αποδοκίμαζαν στα ματς με τον Ολυμπιακό, ενώ οι παράγοντες εκείνης της εποχής τον χαρακτήριζαν «αντάρτη» επειδή συμμετείχε σε όλα τις… συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις της εποχής. Στον «δικέφαλο», πάντως, γνώρισε τον πρώτο και μεγαλύτερο μέντορά του, τον Κρέσιμιρ Τσόσιτς!

«Εσείς μπορεί να μην είστε μεγάλοι παίκτες, αλλά μπορείτε να γίνετε καλοί προπονητές», έλεγε ο «Κρέζο» στον Κατσικάρη και στον Θανάση Σκουρτόπουλο! Δικαιώθηκε απόλυτα ο αείμνηστος Κροάτης! Έπειτα από 24 χρόνια, οι άλλοτε συμπαίκτες στην ΑΕΚ όχι απλά είναι προπονητές, αλλά συνεργάζονται και στην Εθνική ομάδα. Ο Κατσικάρης ως πρώτος προπονητής, ο Σκουρτόπουλος ως βοηθός του.
Ο κύκλος του στην ΑΕΚ ως παίκτης έκλεισε το 1996. Είχε προλάβει, όμως, να γνωρίσει την Κατερίνα, που αποδείχθηκε η γυναίκα της ζωής του. Οι φήμες μιλούν για έρωτα με την πρώτη ματιά στο κλαμπ Mercedes, το οποίο είχαν κάνει δεύτερο σπίτι τους οι παίκτες εκείνης της εποχής.

Ο δάσκαλος Ίβκοβιτς
Η προπονητική καριέρα του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού άρχισε από το Ηράκλειο. Εκεί κρέμασε τα παπούτσια του το 1998 και πήρε θέση στον πάγκο, ως βοηθός του Γιώργου Καλαφατάκη. Έμεινε ένα χρόνο ο Κατσικάρης στην Κρήτη κι έπειτα ακολούθησε τον Χανιώτη στην ΑΕΚ. Η πορεία της «Ένωσης» όμως, όχι μόνο δεν δικαίωσε τον Γιάννη Γρανίτσα για την επιλογή του «Καλάφα», αλλά έπειτα από την ήττα με το εκπρόθεσμο καλάθι του Πάτερσον για λογαριασμό του Σπόρτινγκ, ο στενός συνεργάτης του Γιάννη Φιλίππου στράφηκε προς τον Γιάννη Ιωαννίδη. «Δεν μπορώ να στηρίξω άλλο, διότι θα μας λυντσάρουν», είπε ο Γρανίτσας στον Καλαφατάκη έπειτα από τα λαϊκά δικαστήρια που στήθηκαν στα Πατήσια.

«Γύρνα πίσω και θα πάνε όλα καλά», ζήτησε ο ίδιος παράγοντας από τον Ξανθό. «Τι να με κάνετε εμένα; Έχετε τον Κατσικάρη», απάντησε ο Ιωαννίδης και όπως μας θύμισε ο Γιώργος Νικολάου μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ο Γρανίτσας τηλεφώνησε στον νυν προπονητή της Εθνικής και του έκανε πρόταση να αναλάβει τα ηνία της «Ένωσης». Ο Κατσικάρης αρνήθηκε επειδή θεωρούσε ότι δεν ήταν έτοιμος. Έμεινε ως δεύτερος και με τον Κώστα Πολίτη και στη συνέχεια με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Τον Ντούντα θεωρεί βασικό δάσκαλό του. Από αυτόν έμαθε πολλά, αν και πάντα αναφέρει πρώτον τον Τσόσιτς ως τον άνθρωπο που τον επηρέασε προπονητικά. Ακολούθησε η διετής συνεργασία με τον Ντράγκαν Σάκοτα και το πρώτο πρωτάθλημα της ΑΕΚ έπειτα από 10ετίες. Μέχρι που το 2003 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του «δικέφαλου».

Η Ρωσία και το Μπιλμπάο
Έμεινε μία διετία στην ΑΕΚ ως προπονητής και, μάλιστα, μαζί του απογειώθηκαν οι καριέρες του Νίκου Ζήση και του Γιάννη Μπουρούση. Κατά σύμπτωση του νυν αρχηγού της Εθνικής και του… υπαρχηγού. Τίτλο απέτυχε να κατακτήσει, αλλά οδήγησε τους «κιτρινόμαυρους» στον τελικό της Α1 και στους 16 της Ευρωλίγκας παρά τη βουτιά του μπάτζετ.

Ακολούθησε η πρόταση από την Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης. Η 2η θέση στην κανονική περίοδο και η 3η στην τελική κατάταξη ενίσχυσε το προφίλ του Κατσικάρη. Η ομάδα όμως, χρεοκόπησε και έτσι ο Έλληνας τεχνικός μετακόμισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Παμέσα Βαλένθια. Έμεινε δύο χρόνια στο φιόρο του Λεβάντε και τον Οκτώβριο του 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη. Άντεξε, όμως, στη Θεσσαλονίκη μόνο τέσσερις μήνες. Ο κόσμος και οι παράγοντες των «κίτρινων» είναι πολύ απαιτητικοί και κάθε ήττα από τον ΠΑΟΚ προκαλεί κλυδωνισμούς. Το κατάλαβε καλά ο Κατσικάρης, αλλά η περιπέτειά του στη Θεσσαλονίκη του βγήκε σε καλό.

Ως ελεύθερος στην αγορά τον ανακάλυψαν οι άνθρωποι της Μπιλμπάο και του έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας μήπως και τη σώσει. Αν και παρέλαβε τους Βάσκους με ρεκόρ 4-17, όχι μόνο τους έσωσε, αλά την επόμενη σεζόν τους οδήγησε μέχρι το φάιναλ φορ του EuroCup. Η καριέρα του απογειώθηκε! Η Μπιλμπάο έπαιξε για πρώτη φορά στους τελικούς της Liga ACB και ως επιβράβευση στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν.

Ρίζωσε στο Μπιλμπάο! Εκεί, άλλωστε, άρχισαν να μεγαλώνουν τα δύο παιδιά του, εκεί βρίσκεται το αγαπημένο στέκι του, το Etxanobe και άρχισε να παρακολουθεί συχνά τους αγώνες της Αθλέτικ στο περίφημο «Σαν Μαμές». Το 2012 συμφώνησε να αναλάβει την Εθνική ομάδα της Ρωσίας για το ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ένα χρόνο αργότερα. Όταν, όμως, διαπίστωσε τις προσπάθειες παρέμβασης στο έργο του, τα βρόντηξε κι έφυγε. Με συνέπεια, βέβαια, την παταγώδη αποτυχία των Ρώσων στη διοργάνωση και τη συμμετοχή τους σε προκριματική φάση για το επόμενο μεγάλο ραντεβού. Στις ακτές της Δαλματίας, βέβαια, απέτυχε και η Εθνική Ελλάδας. Έτσι, όταν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποφάσισε την έκδοση διαζυγίου με τον Αντρέα Τρινκιέρι, ο Κατσικάρης έγινε το αουτσάιντερ, πίσω από το εφηβικό είδωλό του, τον Γιαννάκη. Ο «δράκος» όμως, προκάλεσε και αρκετές διαφωνίες κι έτσι ο πρόεδρος της ΕΟΚ προχώρησε στη συμφωνία με τον Κατσικάρη.

Η στήριξη από τους παίκτες
«Κρατήστε τον προπονητή για πολλά χρόνια», ακούστηκε πρώτα η εισήγηση του Νικ Καλάθη. Από κοντά και ο Γιάννης Μπουρούσης: «Έχει προπονητή η Εθνική και πρέπει να μείνει διότι έτσι χτίζονται οι μεγάλες ομάδες». Ο ένας διεθνής μετά από τον άλλον βγαίνουν και πλέκουν το εγκώμιο του Νικαιώτη. Του αναγνωρίζουν την καθοριστική συμβολή στην υγεία των αποδυτηρίων, στην απόδοση της ομάδας, στην ατμόσφαιρα που επικρατεί στην αποστολή! Κάτι θα ξέρουν οι παίκτες που έπειτα από χρόνια απολαμβάνουν το μπάσκετ και παράλληλα κάνουν υπερήφανους όλους τους Έλληνες! Πού να το φανταζόμουν εκείνο το απόγευμα στη Χαν…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/