Connect with us

STORY

Πίσω από τη μήνυση των 11

Published

on

Την περασμένη εβδομάδα ένδεκα πρώην διεθνείς πολίστες κατέθεσαν μήνυση και αγωγή εναντίον του προέδρου της Κολυμβητικής Ομοσονδίας, Δημήτρη Διαθεσόπουλου. Το sportsfeed.gr αναλύει όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.

Του Ηλία Τάταλα
[email protected]

H κίνηση των 11 πρώην διεθνών προκαλεί τριγμούς στο χώρο του υγρού στίβου. Πρόκειται για προσπάθεια 11 αθλητών να μη χάσουν τα υπεσχημένα χρήματα ή προσπάθεια να εκπέσει μετά από 19 χρόνια ο πρόεδρος της ομοσπονδίας. Ή μήπως και τα δύο;

Οι πρωταγωνιστές
Οι έντεκα πολίστες που κατέθεσαν την πρωτόγνωρη μήνυση για τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού, είναι οι Νίκος Δεληγιάννης, Γιώργος Ρέππας, Αντώνης Βλοντάκης, Κώστας Κοκκινάκης, Γιώργος Αφρουδάκης, Γιάννης Θωμάκος, Τάσος Σχίζας, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Μάζης, Γιώργος Ντόσκας, Δημήτρης Μιτελούδης. Αντιθέτως, δύο πολίστες που και σήμερα είναι στην Εθνική ομάδα, οι Χρήστος Αφρουδάκης και Μανόλης Μυλωνάκης, δεν κατέθεσαν μήνυση.
Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, πρόεδρος της Κολυμβητικής ομοσπονδίας από το 1994 μέχρι σήμερα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Η υπόθεση
Σύμφωνα με την καταγγελία, το 2008 ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος συμφώνησε με τους πολίστες της Εθνικής ομάδας να τους καταβληθεί ένα ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ για την προετοιμασία και την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Στις 9 Μαρτίου του 2009, μονομερώς ο πρόεδρος της ΚΟΕ μείωσε το ποσό στις 150.000 ευρώ , στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της ΚΟΕ, παρουσία των Αφρουδάκη και Θεοδωρόπουλου. Μάλιστα αποφασίστηκε η άμεση καταβολή τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Τι ζητούν με τη μήνυση
Η μήνυση υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους πολίστες να κατηγορούν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και με αγωγή ζητούν να ικανοποιηθούν οικονομικά. Υποστηρίζουν ότι αυτά τα χρήματα τα έχει η εισπράξει η ΚΟΕ από επιχορηγήσεις της ΕΟΕ για την Ολυμπιακή προετοιμασία και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η θέση των αθλητών
Οι έντεκα πολίστες αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια και εξ ονόματός τους τοποθετείται μόνο ο δικηγόρος τους Γιάννης Μαρακάκης. «Η μήνυση αφορά την κακή διαχείριση από την Ομοσπονδία των χρημάτων που είχε πάρει από την ΕΟΕ, για την Ολυμπιακή προετοιμασία, με τη μορφή οδοιπορικών προς τους αθλητές και η αγωγή, αφορά τα χρήματα που δεν έχουν καταβληθεί στους αθλητές μέχρι σήμερα. Αρκεί να ασκηθεί απλά ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα προς τον πρόεδρο της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλο και όχι καταδικαστική απόφαση, προκειμένου να εκπέσει του αξιώματός του», είπε ο κ. Μαρακάκης στον Sentra Fm.

Η απάντηση Διαθεσόπουλου
«Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται να χαρισθώ σε κανέναν, όπως κακώς ίσως έπραξα στο παρελθόν. Ως δικηγόρος, γνωρίζω πολύ καλά πως θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την ΚΟΕ, αποδεικνύοντας τη σκευωρία και σκοπιμότητα των σχετικών πράξεων είπε σήμερα ο κ. Διαθεσόπουλος, ενώ στην ίδια ανακοίνωση της ΚΟΕ επισημαίνεται ότι «στόχος είναι προσωπικά ο Πρόεδρος Δημήτρης Διαθεσόπουλος, τον οποίο φαίνεται πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στον στίβο της Δημοκρατίας, οπότε επιλέγουν τους διαδρόμους και τις υπόγειες διαδρομές … Εις μάτην βέβαια …

Οι λεπτομέρειες

  • Είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα που δίνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για Ολυμπιακή προετοιμασία, απαγορεύεται να δοθούν ως πριμ. Αντιθέτως χρησιμεύουν για τη συμμετοχή σε καμπ, αγώνες στο εξωτερικό και οτιδήποτε αφορά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αυτό το σημείο ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος θα έχει την κάλυψη της Ολυμπιακής Επιτροπής.
  • Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η μήνυση αφορά μόνο τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο και όχι το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΟΕ.
  • Ο κ. Μαρακάκης ήταν και δικηγόρος της Τόνιας Μαχαίρα, η οποία το 2012 πέτυχε τη δικαίωσή της στα πολιτικά δικαστήρια και της επιδικάστηκαν 277.000 ευρώ, διότι η ΚΟΕ την απέκλεισε από την Ολυμπιακή ομάδα του 2004 ως δήθεν ντοπαρισμένη.
  • Το πρωί δημοσιεύτηκαν στο «Φως» δηλώσεις του πρώην αρχηγού της Εθνικής, Θοδωρή Χατζηθεοδώρου: ««Για μένα, αυτή η κίνηση ήταν γνωστή εδώ και τέσσερις μήνες. Στόχος ήταν ο κ. Διαθεσόπουλος. Εγώ και να μπορούσα να κάνω μόνος μου μήνυση στον πρόεδρο, δε θα το έκανα, γιατί παρά τα λάθη του, μικρά ή μεγάλα, τον θεωρώ ως τον μοναδικό ικανό που μπορεί να διοικήσει την ΚΟΕ. Η αλήθεια είναι ότι μου πρότειναν, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, να πάρω τη θέση του κ. Διαθεσόπουλου, σε περίπτωση που θεωρηθεί έκπτωτος, όμως εγώ κοιτάω τη δουλειά μου». Λίγες ώρες αργότερα, όμως, με νέες του δηλώσεις στο apollowaterpolo.gr είπε ότι «εγώ ποτέ δεν εξέφρασα άποψη για το όλο θέμα που έχει προκύψει με τους 11 διεθνείς και τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο. Δεν τοποθετήθηκα καθόλου. Οσες δηλώσεις είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ανυπόστατες. Δεν τις έχω κάνει εγώ. Σε ό, τι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με τους διεθνείς και τον πρόεδρο της ΚΟΕ, δε θέλω να το σχολιάσω προς το παρόν…».
  • Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της ΚΟΕ παραπεμφθεί από τον εισαγγελέα για κακούργημα, είναι σαφές από τον νόμο ότι εκπίπτει της ιδιότητάς του, ενώ κανονικά η θητεία του λήγει το 2016.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */