Connect with us

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΤΙΝΑΖ

Πατινάζ με Ολυμπιακές βλέψεις

Published

on

Το συγχρονισμένο καλλιτεχνικό πατινάζ ενδέχεται να αποτελέσει το νέο αγώνισμα των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, που θα διεξαχθούν στην Πιεονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, αρκεί βεβαίως να καταφέρει να πείσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την αξία του.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η διεθνής ένωση παγοδρομίας (ISU) έχει ήδη υποβάλλει το αίτημα στη ΔΟΕ προκειμένου το εντυπωσιακό, ομαδικό αγώνισμα να συμπεριληφθεί στο Ολυμπικό καλεντάρι, μαζί με ένα αγώνισμα ομαδικής εκκίνησης (mass start) στην παγοδρομία ταχύτητας (speed skating). Το θέμα ανακίνησε ο 76χρονος Ιταλός πρόεδρος της ISU, Οτάβιο Τσινκουάντα, σε εσωτερικές διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ένωσης τον περασμένο Μάρτιο, προτού υποβάλλει την οριστική πρότασή του στη ΔΟΕ προς έγκριση.

Το συγχρονισμένο καλλιτεχνικό πατινάζ είναι ένα ολοένα αυξανόμενης δημοφιλίας αγώνισμα, που θυμίζει το αγώνισμα της συγχρονισμένης κολύμβησης, αλλά… επί πάγου. Ομάδες 8 έως 20 παγοδρόμων (αναλόγως με το επίπεδο) πατινάρουν ταυτόχρονα στην παγωμένη πίστα, κινούμενοι σαν μία ενιαία οντότητα σε υψηλές ταχύτητες, με τη βαθμολογία να επιβραβεύει την αρμονία και την ακρίβεια των κινήσεων. Αρχικά το αγώνισμα ονομαζόταν πατινάζ ακριβείας, λόγω της έμφασης που δίνεται στην πειθαρχημένη εκτέλεση των ασκήσεων και στην άψογη διατήρηση του σχηματισμού σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Όπως φυσικά ισχύει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενων αθλημάτων, η έγκριση της ΔΟΕ θα εξαρτηθεί από μία πληθώρα παραγόντων, όπως ο αριθμός των επίσημων αθλητών και των κριτών που συμμετέχουν διεθνώς στο αγώνισμα, η δημοφιλία και η εμπορικότητά του, και φυσικά το κόστος που θα επιφέρει στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Στα θετικά του αγωνίσματος, προσμετράται η ύπαρξη του δικού του ετήσιου παγκόσμιου πρωταθλήματος, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2000 στη Μινεσότα των ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι το 2007 είχε συμπεριληφθεί ως αγώνισμα επίδειξης στην πανεπιστημιάδα του Τορίνο. Στην αντίπερα όχθη, στα αρνητικά συνυπολογίζονται το υψηλό κόστος που απαιτεί η φιλοξενία ομάδων 20 ατόμων, η ασάφεια ως προς το φύλο των αθλητών που τις απαρτίζουν (δεν υπάρχει κανονισμός), η δυσκολία της τηλεοπτικής κάλυψης, οι έντονες επικρίσεις σχετικά με το σύστημα βαθμολόγησης, αλλά και η έλλειψη αρκετών ανταγωνιστικών ομάδων σε διεθνές επίπεδο, με τέσσερις μόλις χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ και Καναδάς) να μονοπωλούν τα μετάλλια.

Η τελική απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και θα καταρτιστεί το οριστικό πρόγραμμα των Αγώνων του 2018.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/