Connect with us

EDITORIAL

Περιμένοντας τον Καλάθη

Published

on

Ταΐζει το γόητρο των Ελλήνων κάθε νίκη επί της Σερβίας στο μπάσκετ, ακόμα και σε επίπεδο φιλικού αγώνα. Από αυτή την άποψη, το 66-64 που σημειώθηκε το βράδι της Παρασκευής στο Πο έδωσε μία ικανοποίηση στον Φώτη Κατσικάρη και στους διεθνείς που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ή συμπληρωματικό ρόλο στο τουρνουά της γαλλικής πόλης.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Έστω και αν ο Νίκος Ζήσης το είπε ξεκάθαρα κατά την αναχώρηση της αποστολής. «Βαρεθήκαμε να κερδίζουμε στα φιλικά», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο αρχηγός της «επίσημης αγαπημένης» και για να το είπε, κάτι περισσότερο γνώριζε. Όπως, όμως, και να το κάνουμε, με τους Σέρβους υπάρχει μία άτυπη βεντέτα!

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα, ο Γιάννης Μπουρούσης έστειλε το δικό του μήνυμα. Συγκαταλέγεται, άλλωστε, κι αυτός στις παλιοσειρές και δικαιολογημένα ζήτησε «σωστή διαχείριση των αποτελεσμάτων». Ο σέντερ της Ρεάλ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 20 πόντους, 4 ριμπάουντ και μία μεγαλοπρεπή τάπα στον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς! Πάνω απ’ όλα, όμως, είχε απόλυτα δίκιο στην επισήμανσή του. Διότι η Εθνική έβγαλε πολλές αδυναμίες της στο παιχνίδι. Σε όλους τους τομείς! Εικόνα απόλυτα φυσιολογική αν αναλογιστούμε ότι οι παίκτες αγωνίστηκαν μαζί για πρώτη φορά και, μάλιστα, υπό τις οδηγίες νέου προπονητή. Άρα, η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί και, ασφαλώς, με περισσότερη ένταση.

Ο Κατσικάρης δήλωσε πως είδε κάποια πράγματα απ’ όσα δούλεψε στις προπονήσεις. Με έμφαση στην ταχύτητα της ανάπτυξης, με γρήγορες πάσες. Μόνο που φαίνεται ότι η έλλειψη καθαρού δυαριού μειώνει την ισορροπία στις διάφορες πεντάδες και παράλληλα αυξάνει τις αποστάσεις μεταξύ των γραμμών. Με τη συμμετοχή τεσσάρων πλέι μέικερ, ο ομοσπονδιακός προπονητής ελπίζει να καλύψει το κενό μέσα από την αυξημένη δημιουργία, αλλά παράλληλα καλείται να λύσει τον γρίφο της στατικότητας. Διότι ο Μάντζαρης, ο Σλούκας και ο Σλούκας είναι μαθημένοι να παίζουν στον άσο και δεν γνωρίζουν τις κινήσεις ενός σούτινγκ γκαρντ. Ρόλος που ταιριάζει περισσότερο στον Αθηναίου και στον Βασιλειάδη. Ο πρώτος μπορεί να γίνει συνδετικός κρίκος, αλλά υστερεί στην ντρίμπλα. Ο δεύτερος είναι περισσότερο σουτέρ, άρα και πιο στατικός παίκτης.

Με την προσθήκη του Καλάθη θα αυξηθούν οι επιλογές. Θα προστεθεί ταχύτητα! Και στον ρυθμό και κυρίως στην σκέψη διότι ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά του ομογενή γκαρντ με τον τρόπο παιχνιδιού που έχει επιλέξει ο Κατσικάρης. Ο Καλάθης μπορεί να αξιοποιήσει και την ταχύτητα των φόργουορντ, του Πρίντεζη που έλειπε, του Παπανικολάου και του Αντετοκούμπο.

Επίσης ο Κατσικάρης ζήτησε περισσότερη πίεση στην άμυνα. Πιο αποτελεσματικό zone press από τους περιφερειακούς και τους… ημίψηλους της Εθνικής. Για να μπλοκάρουν οι διεθνείς την ανάπτυξη των αντιπάλων, να κλέψουν μπάλες και να βρουν ανοικτό γήπεδο στην επίθεση. Χρόνος υπάρχει. Διάθεση για δουλειά επίσης. Αν λυθεί και ο γόρδιος δεσμός με το δυάρι, τότε η Εθνική θα θυμίσει στην Ισπανία τις χρυσές εποχές. Α, και να βελτιώσει τα ριμπάουντ! Διότι κι εκεί υστέρησε κόντρα στους Σέρβους. Αλλά περιμένουμε και το επόμενο δείγμα γραφής, απέναντι στους Γάλλους για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/