Connect with us

LIST

Πρέμιερ λιγκ, η νέα γενιά

Published

on

Η αγγλική πρέμιερ λιγκ παραμένει το πιο δημοφιλές ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα σε όλη την υφήλιο, με εκατομμύρια αφοσιωμένους θαυμαστές από κάθε πλευρά της γης. Με δεδομένη την παγκόσμια απήχησή της, δεν είναι τυχαίο ότι τα 2/3 των παικτών που αγωνίζονται σήμερα στην πρέμιερσιπ είναι ξένοι (76 διαφορετικών εθνικοτήτων), με πολλούς εξ αυτών να είναι σε ηλικία απόφοιτου λυκείου.
Καθώς μάλιστα όλο και περισσότερες ομάδες προτιμούν τη στροφή προς τα νιάτα (ελέω του αυστηρότατου οικονομικού Fair Play της UEFA), η αναζήτηση των νέων «διαμαντιών» της “Generation X“ γίνεται καθημερινά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για τους λάτρεις του είδους. Αυτοί είναι οι δέκα ποδοσφαιριστές της πρέμιερ λιγκ που πρέπει να προσέξετε φέτος.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

10.
Τζόναθαν Γουίλιαμς
Ηλικία: 19
Ομάδα: Κρίσταλ Πάλας
Εθνικότητα: Ουαλός
Θέση: Επιθετικός μέσος
Εκτίμηση: Ήδη διεθνής με την εθνική ομάδα της πατρίδας του, ο Γουίλιαμς διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά που μπορούν να τον κάνουν τον επόμενο σταρ της Ουαλίας (οκ, δεν λέμε τον νέο Ράιαν Γκιγκς…). Έχοντας ανέλθει από τις ακαδημίες των «αετών» του Λονδίνου, ο Γουίλιαμς κέρδισε πέρσι το βραβείο του Νεαρού Παίκτη της Χρονιάς της ομάδας του και φέτος στοχεύει να αφήσει το στίγμα του στα σαλόνια της Πρέμιερσιπ.

09.
Λουκ Σο
Ηλικία: 18
Ομάδα: Σαουθάμπτον
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Αριστερό μπακ
Εκτίμηση: Αυθεντικό προϊόν της φημισμένης ακαδημίας των «αγίων» (βλέπε Θίο Γουόλκοτ, Γκάρεθ Μπέιλ, κλπ), ο Σο έχει ήδη βαπτιστεί ως ο «νέος Γκάρεθ Μπέιλ» από τα αδηφάγα βρετανικά Μ.Μ.Ε. Αν και έχει να φάει… πολλά ψωμιά για κάτι τέτοιο, σίγουρα οι προσδοκίες που τον συνοδεύουν δεν είναι υπερβολικές. Έκανε το όνομά του την περσινή σεζόν, όταν ως άσημος 17χρονος εντυπωσίασε τους πάντες στις 25 συμμετοχές του με την ομάδα.

08.
Ραχίμ Στέρλινγκ
Ηλικία: 18
Ομάδα: Λίβερπουλ
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Εξτρέμ
Εκτίμηση: Ο γεννημένος στο Κίνγκστον της Τζαμάικα πιτσιρικάς έφτασε στο Μέρσεϊσαϊντ το 2010 από την Κ.Π.Ρ., και από τότε δεν έχει κοιτάξει στιγμή πίσω του. Αν και αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πρώην, Ράφα Μπενίτεθ, «άνθισε» πραγματικά κάτω από τις οδηγίες του νυν, Μπρένταν Ρότζερς, την περασμένη σεζόν, γοητεύοντας το κοινό του Άνφιλντ. Έχοντας «γράψει» ήδη 36 γεμάτες συμμετοχές στην ομάδα, τις οποίες εξαργύρωσε με την κλήση του στην εθνική ανδρών της Αγγλίας, ο Στέρλινγκ ευελπιστεί να πλησιάσει -έστω- έναν άλλο γεννημένο στο νησί του Μπομπ Μάρλεϊ θρύλο των «ρεντς» (Τζον Μπαρνς, είσαι εκεί;).

07.
Γουίλφριντ Ζαχά
Ηλικία: 20
Ομάδα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Εξτρέμ
Εκτίμηση: Ο Ζάχα είναι το δεύτερο προϊόν των ακαδημιών της Κρίσταλ Πάλας που βρίσκεται στη λίστα. Αν και μόλις 20 ετών, έχει καταφέρει ήδη να καταγράψει 140 συμμετοχές με τους «αετούς» και μία συμμετοχή με την εθνική ανδρών της Αγγλίας. Παρότι αποκτήθηκε από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, προτίμησε να παραμείνει στην ομάδα του και να τη βοηθήσει τελικά να εξασφαλίσει την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Εντυπωσιακός στη διάρκεια των φιλικών προετοιμασίας, ελπίζει να πείσει τον Ντέιβιντ Μόις ότι αξίζει φανέλα βασικού στο Ολντ Τράφορντ.

06.
Λούις Αλμπέρτο
Ηλικία: 20
Ομάδα: Λίβερπουλ
Εθνικότητα: Ισπανός
Θέση: Εξτρέμ
Εκτίμηση: Ο νεαρός Ανδαλουσιάνος ήρθε στο λιμάνι από τη Σεβίλλη, έχοντας θητεύσει την περσινή περίοδο ως δανεικός στη β’ ομάδα της Μπαρτσελόνα. Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο του και με την U-21 εθνική ομάδα των «φούριας ρόχας». Αν και συχνά προτιμάται ως εξτρέμ, είναι εξίσου ικανός και για τη θέση του κρυφού επιθετικού (πίσω από τα φορ). Σε μία Λίβερπουλ όπου ο Ρότζερς προσπαθεί να παγιώσει μία φιλοσοφία μεγαλύτερης δημιουργικότητας και αρτιότητας στην τεχνική, με επίκεντρο τους πιτσιρικάδες (μ.ο. τα 22 έτη), ο Ισπανός δείχνει να ταιριάζει γάντι.

05.
Ζεράρντ Ντεουλοφέο
Ηλικία: 19
Ομάδα: Έβερτον (δανεικός από τη Μπαρτσελόνα)
Εθνικότητα: Ισπανός
Θέση: Εξτρέμ
Εκτίμηση: Η έλευση του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ στη «γαλάζια» πλευρά του Λίβερπουλ έφερε στο Γκούντισον Παρκ έναν πιο… ισπανικό αέρα. Και αυτός ο δανεισμός ίσως αποδειχθεί το «λαχείο» της φετινής χρονιάς. Έχοντας χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Ντεουλοφέου τραβάει ήδη πάνω του όλα τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Γέννημα-θρέμμα της φημισμένης «Λα Μασία», ο νεαρός Καταλανός έχει υπογράψει ήδη στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, αλλά η αγγλική εμπειρία που θα του προσφέρει αυτός ο δανεισμός, ίσως αποτελέσει το καλύτερο βάπτισμα του πυρός που θα μπορούσε να ευχηθεί.

04.
Ματέι Βίντρα
Ηλικία: 21
Ομάδα: Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον (δανεικός από την Ουντινέζε)
Εθνικότητα: Τσέχος
Θέση: Φορ
Εκτίμηση: Ο προπονητής της WBA, Στιβ Κλαρκ, έδειξε για άλλη μία φορά την ευστροφία του στο μεταγραφικό παζάρι. Μετά τον περσινό δανεισμό του Ρομέλου Λουκάκου από την Τσέλσι, φέτος έβγαλε έναν ακόμη λαγό από το καπέλο του, εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του νεαρού Τσέχου από την Ουντινέζε. Ο Βίντρα είχε προλάβει ήδη να δώσει τα διαπιστευτήριά του στο Νησί, αγωνιζόμενος πέρσι στην Τσάμπιονσιπ με τη Γουότφορντ, όπου έγινε ο αγαπημένος της εξέδρας σκοράροντας κατά ριπάς (22 γκολ) και φτάνοντάς τη μιαν ανάσα από την άνοδο. Φυσικά κέρδισε το βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς στην κατηγορία, ενώ έχει ήδη και δύο γκολ σε επτά συμμετοχές με την εθνική ανδρών της χώρας του. Γκολτζής από τους λίγους…

03.
Νέιθαν Ρέντμοντ
Ηλικία: 19
Ομάδα: Νόριτς
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Εξτρέμ
Εκτίμηση: Τα «καναρίνια» κινήθηκαν εντυπωσιακά στις μεταγραφές το φετινό καλοκαίρι και μία από τις καλύτερες επιλογές τους είναι αυτή του πολλά υποσχόμενου Ρέντμοντ. Γεννημένος στο Μπέρμιγχαμ, ο 19χρονος ήταν κατά κοινή ομολογία ο καλύτερος της εθνικής Αγγλίας στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-21 του Ισραήλ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών σκάουτερ μεγάλων συλλόγων. Προέρχεται από τρεις «γεμάτες» χρονιές με την ομάδα της γενέτειράς του, όπου είχε σκοράρει 5 γκολ στα είκοσι πρώτα παιχνίδια που αγωνίστηκε! Πέρσι είχε πάρει τη φανέλα του βασικού… στο σπίτι του, με τον πρώην προπονητή του, Άλεξ ΜακΛις, να δηλώνει για εκείνον ότι «είναι ηλεκτρικός»!

02.
Μάρκο φαν Χίνκελ
Ηλικία: 20
Ομάδα: Τσέλσι
Εθνικότητα: Ολλανδός
Θέση: Κεντρικός μέσος
Εκτίμηση: Μια ματιά στις στατιστικές που τον συνοδεύουν, λένε όλη την ιστορία. Αν και μόλις 20, είχε 107 εμφανίσεις με την πρώην ομάδα του, τη γνωστή μας Βίτεσε Άρνεμ. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων ετών στη «χώρα της τουλίπας» και φρόντισε να το επιβεβαιώσει στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-21 του Ισραήλ. Πέτυχε 8 γκολ και ήταν εκ των κορυφαίων στην περσινή απίθανη πορεία της Βίτεσε στην Eredivisie όπου τερμάτισε 4η (η καλύτερή της θέση από το 1998 – 3η, χάρη σε κάποιον Νίκο Μαχλά…). Ψηφίστηκε το Κορυφαίο Ολλανδικό Ταλέντο της Χρονιάς και ελπίζει ο Ζοσέ Μουρίνιο να του δώσει τον χρόνο που χρειάζεται.

01.
Ρος Μπάρκλεϊ
Ηλικία: 19
Ομάδα: Έβερτον
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Κεντρικός Μέσος
Εκτίμηση: Τα «ζαχαρωτά» παραδοσιακά είχαν καλή παράδοση στο να παράγουν σκληροτράχηλους και δυναμικούς μέσους από τις ακαδημίες τους. Σ’ αυτό βοήθησε και ο πρώην τεχνικός, Ντέιβιντ Μόις, ο οποίος ήταν πάντα θιασώτης της νέας γενιάς. Η ειρωνεία για τον Σκωτσέζο είναι ότι το κορυφαίο δημιούργημά του ίσως λάμψει φέτος, μετά την αποχώρησή του προς Ολντ Τράφορντ. Ο ύψους 1,89 μ. Μπάρκλεϊ έκανε το ντεμπούτο του με τη μεγάλη ομάδα της Έβερτον πέρσι, ενώ πέτυχε το πρώτο του γκολ στο φετινό πρωτάθλημα στο ισόπαλο 2-2 κόντρα στη Νόριτς, όπου ανακηρύχθηκε και «παίκτης του αγώνα». Ο πρώην επιθετικός της Έβερτον, Τιμ Κέιχιλ, τον χαρακτήρισε ως τον «πιο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή με τον οποίο έχω δουλέψει». Στις 27/8 κλήθηκε στην εθνική ανδρών, για τους επερχόμενους προκριματικούς αγώνες του Μουντιάλ 2014 με Μολδαβία και Ουκρανία. Οι Άγγλοι ήδη κάνουν μεγάλα όνειρα με τον Μπάρκλεϊ πρωταγωνιστή…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/