Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Πρόσημο θετικό

Published

on

Ένα χάλκινο μετάλλιο, δύο προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και ορισμένα πολύ καλά πλασαρίσματα περιλάμβανε το μενού του παγκόσμιου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας του Σανταντέρ για την ελληνική ιστιοπλοΐα. Τι δείχνει λοιπόν ο έλεγχος προόδου των πληρωμάτων που μας εκπροσώπησαν στην ισπανική πόλη;

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η ελληνική ιστιοπλοΐα απέδειξε με τη συνολική της παρουσία ότι διαθέτει παρόν και μέλλον, επιδεικνύοντας σταθερότητα στις επιτυχίες των έμπειρων αθλητών της, αλλά και ελπιδοφόρες εμφανίσεις από τους υπόλοιπους. Πλέον η μάχη της πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του νέου έτους, μέσα από τη διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος και φυσικά των προολυμπιακών διοργανώσεων της διεθνούς ιστιοπλοΐκής ομοσπονδίας (ISAF). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σανταντέρ κατακτήθηκαν 138 Ολυμπιακές προκρίσεις (από τις 274 διαθέσιμες θέσεις), ενώ οι υπόλοιπες 136 θα διανεμηθούν ως εξής: 47 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015, 75 στα πρωταθλήματα της κάθε ηπείρου μέσα στη διετία 2015-2016, 10 θέσεις είναι ήδη κατοχυρωμένες από τους αθλητές της διοργανώτριας Βραζιλίας, ενώ οι τέσσερις τελευταίες θα δοθούν μέσω πρόσκλησης (wild card) της ISAF. Υπενθυμίζεται ότι κάθε χώρα μπορεί να εκπροσωπηθεί μόνο από έναν αθλητή/πλήρωμα σε κάθε μία από τις 10 Ολυμπιακές κατηγορίες, δηλαδή ανώτατο σύνολο 15 αθλητών (οκτώ άνδρες και επτά γυναίκες).

Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής (κατηγορία 470 ανδρών) – 3η θέση, χάλκινο μετάλλιο
Αναμφίβολα το χάιλαϊτ της Εθνικής μας ομάδας στα απαιτητικά νερά του Ατλαντικού. Το πολύπειρο πλήρωμα, Νο.2 στην παγκόσμια κατάταξη, πιστοποίησε τη μεγάλη του κλάση κερδίζοντας το δεύτερο συνεχόμενο χάλκινο μετάλλιό του μετά από εκείνο στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Λα Ροσέλ στη Γαλλία. Με την επιτυχία τους αυτή, οι Έλληνες ιστιοπλόοι χάρισαν στη χώρα μας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ωστόσο θα πρέπει να παλέψουν για τη δική τους, προσωπική παρουσία με το δεύτερο ελληνικό πλήρωμα της κατηγορίας. Μεγάλη ελπίδα μας για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, εφόσον προκριθούν.

Βύρων Κοκκαλάνης (κατηγορία RS:X ανδρών) – 6η θέση
Ο νέος «γιος του ανέμου» παρέμεινε για μία ακόμη σεζον στην ελίτ του αγωνίσματός του, ενώ απώλεσε το μετάλλιο στην τελευταία ιστιοδρομία λόγω του ενθουσιασμού του, της ατυχίας που τον συνόδευσε όλη τη χρονιά, αλλά και της αυστηρότητας των κριτών. Ωστόσο η παρουσία του συνοδεύτηκε από την πρώτη χρονικά πρόκριση Έλληνα αθλητή στο Ρίο σχεδόν δύο χρόνια πριν την έναρξη των Αγώνων, κάτι που θα του επιτρέψει να αφοσιωθεί απερίσπαστος στην προετοιμασία του. Από τα πιο σημαντικά μας φαβορί για μία θέση στο Ολυμπιακό βάθρο.

Γιάννης Μιτάκης (κατηγορία φιν) – 17η θέση
Από τις πιο ελπιδοφόρες ελληνικές παρουσίες, ο 25χρονος Πειραιώτης κατετάγη τελικώς 17ος μεταξύ 78 πληρωμάτων με 88 βαθμούς, χάνοντας στις λεπτομέρειες την είσοδό του στην 12άδα του τελικού που διεκδίκησε το μετάλλιο και παράλληλα κέρδισε τα πρώτα εισιτήρια για το Ρίο. Ο αθλητής μας βρέθηκε ακόμη και στην 8η θέση της βαθμολογίας λίγο πριν το τέλος των αγώνων, έχοντας τερματισμούς στην 6η, στην 5η και στην 3η θέση αντίστοιχα, ωστόσο του στοίχισαν οι δύο τελευταίες ιστιοδρομίες του (28ος και 24ος), που ήταν και οι χειρότερές του στη διοργάνωση. Πλέον ο Μιτάκης κυνηγάει ένα από τα εναπομείναντα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην κατηγορία του μέσω της δεύτερης ευκαιρίας, κάτι που είναι μέσα στις δυνατότητές του αφού είναι το Νο.19 στην παγκόσμια κατάταξη.

Παναγιώτης Καμπουρίδης-Στάθης Παπαδόπουλος (κατηγορία 470 ανδρών) – 23η θέση
Το έτερο ελληνικό δίδυμο της κατηγορίας (Νο.41 στον κόσμο) κατετάγη στην 23η θέση της γενικής κατάταξης με 121 βαθμούς, μένοντας για λίγο εκτός της προνομιούχου δεκάδας του τελικού. Οι ιστιοπλόοι μας παρουσιάστηκαν πολύ σοβαροί σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας μερικούς καλούς τερματισμούς (3οι, 7οι, 1οι και 11οι) στις εννέα ιστιοδρομίες που συμμετείχαν. Πλέον θα τα δώσουν όλα για να βρεθούν εκείνοι στους Ολυμπιακούς του Ρίο, με την κόντρα τους με το πλήρωμα των Μάντη-Καγιαλή μέσα στο 2015 να προμηνύεται συναρπαστική. Ικανοί για μία θέση στην πρώτη Ολυμπιακή δεκάδα.

Σοφία Μπεκατώρου-Κώστας Τριγκώνης (κατηγορία Νάκρα 17) – 33η θέση
Στη νεοσύστατη μικτή κατηγορία, το πλήρωμα των πολύπειρων -σε Ολυμπιακές διοργανώσεις- Σοφίας Μπεκατώρου και Κώστα Τριγκώνη (Νο.58 στον κόσμο) τερμάτισε στην 33η θέση με 185 βαθμούς μεταξύ 68 αντιπάλων. Με δεδομένο το πρωτόγνωρο της συμμετοχής τους σε μία νέα κατηγορία, οι ιστιοπλόοι μας τα πήγαν σχετικά καλά, καθώς η πρόκριση κατέληξε στις πρώτες 10 χώρες. Έχουν τις δυνατότητες και τις παραστάσεις από μεγάλους αγώνες προκειμένου να κυνηγήσουν την πρόκριση μέχρι τέλους.

Βασιλεία Καραχάλιου (κατηγορία λέιζερ ράντιαλ γυναικών) – 42η θέση
Το Νο.137 της παγκόσμιας κατάταξης απέδειξε ότι είναι ικανή για μεγάλες επιδόσεις, παλεύοντας επάξια κόντρα σε σαφώς εμπειρότερες αντιπάλους, τερματίζοντας 2η και 6η στις πρώτες τρεις κούρσες της. Δυστυχώς το εντυπωσιακό της ξεκίνημα δεν είχε συνέχεια, με αποτέλεσμα να βρεθεί τελικά στην 47η θέση της βαθμολογίας με 157 βαθμούς, και την πρόκριση να καταλήγει στις 19 πρώτες ιστιοπλόους σε σύνολο 120 σκαφών. Ωστόσο η Καραχάλιου απέδειξε ότι διαθέτει το απαραίτητο ταλέντο και το αθλητικό θράσος για να αναζητήσει κάτι περισσότερο από ό,τι φανερώνει η κατάταξή της μέσα στη χρονιά που έρχεται.

Δήμητρα Παγίδα-Αλίνα Στρατηγίου (κατηγορία 470 γυναικών) – 47η θέση
Το γυναικείο πλήρωμα ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην 47η θέση ανάμεσα σε 54 πληρώματα, με συγκομιδή 147 βαθμών, με 10 χώρες να κερδίζουν τελικά την πρόκριση για το Ρίο. Οι Ελληνίδες αθλήτριες βρίσκονται στο Νο.45 της παγκόσμιας κατάταξης στην κλάση τους και θα επιδιώξουν μέσα στη χρονιά που έρχεται να διεκδικήσουν ένα από τα υπόλοιπα Ολυμπιακά εισιτήρια.

Αγγελική Σκαρλάτου (κατηγορία RS:X γυναικών) – 47η θέση
Η Ελληνίδα σέρφερ, Νο.67 στον κόσμο, κατετάγη τελικώς 47η με συγκομιδή 137 βαθμών στο Σανταντέρ, έχοντας να ανταγωνιστεί 61 αντιπάλους για τις 13 προνομιούχες θέσεις των αγώνων. Η Σκαρλάτου είχε πλασαρίσματα σταθερά κοντά στην πρώτη εικοσάδα των εννέα ιστιοδρομιών που συμμετείχε, τερματίζοντας αντίστοιχα στη 18η, 23η, 20, 20η, 22η, 10η, 18η, 14η και 15η θέση. Θα πρέπει να ανεβάσει στροφές μέσα στο 2015 αν θέλει να βρεθεί στο Ρίο.

Στέλιος Σωτηρίου-Αλφόνσο Παναγιωτίδης (κατηγορία 49er ανδρών) – 53η θέση
Στην κατηγορία 49er, το πλήρωμα των Σωτηρίου-Παναγιωτίδη (Νο.105 παγκοσμίως) τερμάτισε στην 53η θέση της βαθμολογίας με συγκομιδή 224.80 βαθμών ανάμεσα σε 80 πληρώματα, έχοντας αρκετές δυσκολίες λόγω του καιρού, οι οποίες τους εμπόδισαν να τερματίσουν σε πέντε από τις 10 κούρσες της κατηγορίας. Καλύτερή τους επίδοση ήταν η 5η θέση στη δεύτερη ιστιοδρομία της πρώτης ημέρας, η οποία δεν είχε ωστόσο κάποιο αντίκρισμα στη συνέχεια, κρατώντας τους μακριά από την πρώτη δεκάδα που προκρίθηκε στο Ρίο. Θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να κάνουν την υπέρβαση.

Αντώνης Μπουγιούρης (κατηγορία λέιζερ ανδρών) – 60η θέση
Ο Συριανός ιστιοπλόος κατετάγη στην 60η θέση της τελικής κατάταξης (με 66 βαθμούς) μεταξύ 147 σκαφών, κυνηγώντας με αρκετές δυνάμεις μία από τις 23 πρώτες θέσεις που έδιναν την Ολυμπιακή πρόκριση (34 συνολικά). Μάλιστα ο πρωταθλητής μας (Νο.116 στον κόσμο), αγωνιζόταν με πρόβλημα στη μέση του, εν τούτοις έχασε για μόλις έναν βαθμό την είσοδό του στο χρυσό γκρουπ που διεκδίκησε μέχρι τέλους τα μετάλλια. Στόχος του Μπουγιούρη για το 2015 είναι ένα από τα 11 διαθέσιμα Ολυμπιακά εισιτήρια που έχουν απομείνει, επιτυχία που θα διεκδικήσει αρχικά στο Κίνγκστον του Καναδά (εννέα πρώτες θέσεις), και ακολούθως στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άαρχους της Δανίας (δύο πρώτες θεσεις). Το έργο του βέβαια δεν θα είναι και τόσο εύκολο, καθώς μαζί του θα διαγωνιστούν έξι μεγάλα ονόματα της κατηγορίας που βρέθηκαν προ εκπλήξεως στο Σανταντέρ, μεταξύ των οποίων ο Ισπανός Χεσούς Ρογκέλ, 3ος στους περσινούς Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας, ο Τσέχος Βίκτορ Τέπλι, και ο Ρώσος Μαξίμ Νικολάεφ, 3ος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/