Connect with us

OLYMPICS

Πόσο κοστίζει ο πρόεδρος της ΔΟΕ

Published

on

Μπορεί η θέση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να θεωρείται εθελοντική και να μην πληρώνεται, ωστόσο όμως τα έξοδα για τη… συντήρηση του προέδρου είναι πολλά.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της ΔΟΕ, το 2011 από το ταμείο της για έξοδα του πρώην προέδρου Ζακ Ρόγκ, βγήκαν 560.000 ευρώ. Το 2012 το ποσό μειώθηκε κάπως κλείνοντας τη χρονιά στα 530.000 ευρώ. Το 2011 πάντως ήταν η χρονιά των μεγάλων εξόδων για τον Ρογκ καθώς επιβάρυνε το ταμείο με έξοδα που είχαν αύξηση 25% από το 2010 που έχει ξοδέψει 430.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο έξοδο, αφορά στην κατοικία του προέδρου. Ο Ρογκ διέμενε σε σουίτα του Lausanne’s Palace η οποία κόστιζε 1500 ευρώ την ημέρα και εκτός από τη διαμονή του, περιλάμβανε και τη διατροφή. Εκτός όμως από το ενοίκιο, η ΔΟΕ καλύπτει στον πρόεδρο της, τα έξοδα μετακινήσεων, ρουχισμού, επικοινωνιών, την ασφάλιση του, ενώ πληρώνει και τους φόρους στο ελβετικό κράτος. Ουσιαστικά, στα 12 χρόνια της θητείας του ως πρόεδρος της ΔΟΕ, ο δόκτωρ (ορθοπεδικός) Ζακ Ρογκ, δε χρειάστηκε ποτέ να ξοδεψει ούτε ένα ευρώ.

Ο νεοεκλεγμένος αντικαταστάτης του, Τόμας Μπαχ, παρά τις παραινέσεις του Ρογκ να θεσπιστεί μισθός για τη θέση του προέδρου επιμένει στον εθελοντικό χαρακτήρα. Όσον αφορά στα έξοδα, έθεσε ως όριο τα 520.000 ευρώ. Απο ότι φαίνεται, ούτε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φαίνεται να γλιτώνει από το γερμανικό μοντέλο οικονομίας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/