Connect with us

STORY

Σίγησε ο πρώτος σκόρερ

Published

on

Πρωτοπόρος χαρακτηρίζεται κανείς γιατί κάνει κάτι για πρώτη φορά. Τέτοιος υπήρξε για το ΝΒΑ ο Όσι Σέκτμαν, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 94 ετών.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Πρωτοπόρος γιατί υπήρξε ο… πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ! Ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το πρώτο καλάθι, στον πρώτο αγώνα, του πρώτου πρωταθλήματος, που διοργάνωσε η Basketball Association of America, η οποία μετονομάστηκε τρία χρόνια μετά σε ΝΒΑ.
Το βράδυ της 1ης Νοέμβρη 1946, οι Νικς της Νέας Υόρκης υποδέχθηκαν τους Χάσκις από το Τορόντο στο Μέιπλ Λιφς Γκάρντενς, έδρα των Μέιπλ Λιφς, ομάδας χόκεϊ του NHL. Το παρκέ σκέπασε τον πάγο και στις κερκίδες βρέθηκαν 7.090 φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
Ο Σέκτμαν, αρχηγός των Νικς, σκόραρε το πρώτο καλάθι στην ιστορία του ΝΒΑ με… κουτάλα, ο ίδιος το περιέγραψε ως “λέι απ με δύο χέρια”. Οι Νικς κέρδισαν με σκορ 68-66, ο ίδιος τελείωσε τον αγώνα με 11 πόντους και είχε 8,1 πόντους μέσο όρο εκείνη την περίοδο (1946-47), τρίτος σκόρερ της ομάδας, πίσω από τους Μπαντ Πάλμερ και Σόνι Χέρτζμπεργκ. Εκείνη τη χρονιά κέρδισε 9.000 δολάρια και άλλα 1.000 δολάρια μπόνους για την πρόκριση στα πλέι οφ!
Ο Σέκτμαν γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1919 στη Νέα Υόρκη από Εβραίους μετανάστες από την Ρωσία και έμαθε το μπάσκετ από τον Κλερ Μπι, έναν προπονητή θρύλο. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε και τον Θόδωρο Ροδόπουλο να δημιουργήσει το 1983 το πρώτο καμπ αποκλειστικά για μπάσκετ. Περίπου 10 χρόνια πριν, ο Έλληνας τεχνικός είχε συμμετάσχει στο καμπ του Κλερ Μπι στην Αμερική και εκεί έμαθε τι εστί καμπ και το έφερε στην Ελλάδα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/