Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Στην ακτή του ονείρου

Published

on

Από την Ακτή Ελεφαντοστού στην «Πλούσια ακτή» όπως είναι η μετάφραση του ονόματος της Κόστα Ρίκα. Την εξωτική αφρικάνικη ακτή που ήταν το εμπόδιο μας για την πρόκριση στους «16» την ξεπεράσαμε. Στο δρόμο για τα προημιτελικά, θα ξεπεράσουμε και το εμπόδιο της λατινοαμερικάνικης ακτής. Της Κόστα Ρίκα.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Το όνομά της μεταφράζεται στα ισπανικά ως «πλούσια ακτή», και όχι άδικα. Η ισπανική αποικία του 16ου αιώνα μετεξελίχθηκε στο διάβα των αιώνων σε μία από τις πιο εύρωστες, ασφαλείς και ευημερούσες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, κατέχοντας αρκετά αξιοζήλευτα ρεκόρ: πρώτη στον δείκτη ευτυχίας (Happy Planet Index) το 2009 και το 2012, 62η παγκοσμίως στον δείκτη ανάπτυξης και από τις ελάχιστες χώρες χωρίς τακτικό στρατό από το 1949, η Κόστα Ρίκα δικαίως θεωρείται ένας επίγειος παράδεισος για τους κατοίκους της, και όχι μόνο. Η σύμπτωση; Όπως και η Ελλάδα, η επόμενη αντίπαλός μας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τους κονκισταδόρες Ισπανούς το 1821 (στις 15 Σεπτεμβρίου)!
Η ποδοσφαρική ομάδα της μικρής χώρας των 4.500.000 ψυχών έκανε το επίσημο ντεμπούτο της στις 14 Σεπτεμβρίου 1921, συντρίβοντας το Ελ Σαλβαδόρ με 7-0! Η συνέχεια δεν ήταν πάντα ρόδινη, ωστόσο με σταθερά και μεθοδικά βήματα η Κόστα Ρίκα έφτασε στην… ακτή της Επαγγελίας του παρθενικού της μουντιάλ, το 1990 στην Ιταλία, εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο τρόπο την τιμωρία του Μεξικού. Στα ιταλικά γήπεδα, οι πρωτάρηδες «Τίκος» εντυπωσίασαν υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου Γιουγκοσλάβου προπονητή Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, κερδίζοντας τις Σουηδία και Σκοτία στη φάση των ομίλων, και τερματίζοντας δεύτεροι πίσω από τη Βραζιλία. Η ποεία τους σταμάτησε στη φάση των «16», κόντρα στους έμπειρους Τσεχοσλοβάκους. Η επιστροφή τους σε τελική φάση μουντιάλ άργησε 12 χρόνια, αλλά ήρθε στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Εκεί, σε έναν δύσκολο όμιλο με αντιπάλους και πάλι τη -μετέπειτα πρωταθλήτρια- Βραζιλία, την εξαιρετική/ Τουρκία που έφτασε ως τον ημιτελικό και την Κίνα, αποκλείστηκε ως τρίτη στη διαφορά τερμάτων. Η τρίτη και τελευταία (μέχρι τη φετινή) επίσκεψη σε παγκόσμιο κύπελλο ήταν στη Γερμανία το 2006, με έναν ακόμη αποκλεισμό στη φάση των ομίλων, κόντρα στην οικοδέσποινα, τον Ισημερινό και την Πολωνία.

Οι παίκτες-κλειδιά
Μπράιαν Ρουίζ Ο 28χρονος επιθετικός της Αϊντχόφεν έμαθε την τέχνη του στην Ολλανδία με τη Τβέντε, προτού μεταπηδήσει στην αγγλική Φούλαμ. Ο παλιός προπονητής του, Ροντρίγκο Κέντον, τον χαρακτήρισε έναν «πραγματικά ιδιαίτερο παίκτη» και αυτό ακριβώς είναι (14 γκολ σε 66 συμμετοχές), όπως διαπίστωσε και η Ιταλία πριν μερικές μέρες…
Τζόελ Κάμπελ Ο ταλαντούχος 21χρονος, πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού και νυν της Άρσεναλ, έγινε διάσημος πέρα από τις επιθετικές αρετές του (10 γκολ σε 36 ματς), και με την απίθανη κίνησή του να αγοράσει εκατοντάδες χαρτάκια της εταιρείας Πανίνι για να βρει… τον εαυτό του (μάταια όμως)!
Κριστιάν Μπολάνιος και Σέλσο Μπόρχες Ένας καταπληκτικό δίδυμο μέσων που βγάζουν το ψωμί τους στη Σκαδιναβία, οι ποδοσφαιριστές της Κοπεγχάγης και της ΑΙΚ αντίστοιχα, μοιράζονται 124 συμμετοχές και 17 γκολ ανάμεσά τους με τα χρώματα της Κόστα Ρίκα, αποτελώντας την πανίσχυρη «ραχοκοκκαλιά» της.
Κέιλορ Νάβας Ο 27χρονος φύλακας-άγγελος της ομάδας, τερματοφύλακας της ισπανικής Λεβάντε, δέχεται πολύ δύσκολα γκολ (μόλις ένα, από τον… πολύ Έντισον Καβάνι της Ουρουγουάης στους ομίλους), καθοδηγώντας εξαιρετικά την άμυνά του.

Ο ιθύνων νους
Η άφιξη του 61χρονου Κολομβιανού προπονητή Χόρχε Λουίς Πίντο Αφαναδόρ σήμανε μία νέα εποχή για το ποδόσφαιρο της Κόστα Ρίκα, συνοδευόμενη από έναν αυστηρό Λατινοαμερικάνικο πραγματισμό στην άμυνα. Καθοδηγούμενοι μαεστρικά από τον Πίντο στα προκριματικά της Κεντρικής Αμερικής, οι «Τίκος» τερμάτισαν στη δεύτερη θέση πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, βασιζόμενοι σε δύο βασικούς παράγοντες: την εξαιρετική αμυντική τους επίδοση (μόλις επτά γκολ παθητικό) και τον παράγοντα έδρα, μετρώντας πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες στην τελική φάση. Μεγαλύτερη επιτυχία του μέχρι σήμερα η κατάκτηση του Copa Centroamericana του 2013, με 1-0 κόντρα στην Ονδούρα.

Το προφίλ της Κόστα Ρίκα
Ιδρύθηκε 1921
Ομοσπονδία CONCACAF
Παρατσούκλι “Los Ticos” («Οι μικρούληδες»)
Κατάταξη ΦΙΦΑ 28η
Συμμετοχές σε μουντιάλ 4 (1990, 2002, 2006, 2014)
Καλύτερη θέση Προημιτελικά 1990 (απoκλείστηκε από την Τσεχοσλοβακία)
Πρώτος σε συμμετοχές Βάλτερ Σεντένο – παίκτης της ΑΕΚ τη σεζόν 2002-2003 (137)
Πρώτος σκόρερ Ρολάντο Φονσέκα (47 σε 113 συμμετοχές)
Σπουδαίοι παίκτες Παόλο Γουάντσοπ (45 γκολ σε 73 συμμετοχές), Άλβαρο Σαμπόριο (32 γκολ σε 93 συμμετοχές).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/