Connect with us

STORY

Στη φωλιά των ταύρων

Published

on

Ο θίασος της Φόρμουλα 1 επιστρέφει στην Αυστρία για πρώτη φορά μετά το 2003 , και το Γκραν Πρι της πίστας “Red Bull Ring” υπόσχεται να προσφέρει νέες συγκινήσεις στην κούρσα του πρωταθλήματος.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Τα «ασημένια βέλη» της Μερσέντες έκαναν τη ζωή τους δύσκολη στις κατατακτήριες δοκιμές του Αυστριακού γκραν πρι, του 8ου της φετινής σεζόν, καθώς τόσο ο πρωτοπόρος της κατάταξης Νίκο Ρόσμπεργκ, όσο και ο δεύτερος Λιούις Χάμιλτον, έμειναν μακριά από την πρώτη γραμμή της εκκίνησης, μένοντας στην τρίτη και την ένατη θεση αντίστοιχα! Την απρόσμενη πολ ποζίσιον (πρώτη μετά από έξι χρόνια) κέρδισε ο Βραζιλιάνος Φελίπε Μάσα της Γουίλιαμς, με τον ομόσταυλό του, Βαλτέρι Μπότας απο τη Φινλανδία, να κερδίζει τη δεύτερη θέση στην αυριανή εκκίνηση. Τέταρτος θα εκκινήσει ο Ισπανός Φερνάντο Αλόνσο της Φεράρι, μία μόλις θέση μπροστά από το παιδί-θαύμα της Ρεντ Μπουλ, τον Αυστραλό Ντανιέλ Ρικιάρντο.

Η παράδοση
Μετά από απουσία 11 ετών από το αγωνιστικό καλεντάρι, ο βαθύπλουτος ιδιοκτήτης της Ρεντ Μπουλ, Ντίτριχ Μάτεσιτς, έπεισε, χάρη στις συνεχόμενες επιτυχίες της ομάδας του, τον Μπέρνι Έκλστοουν να αναβιώσει το ιστορικό Γκραν Πρι της πόλης του Σπίλμπεργκ (στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας), σε μία πίστα που φέρει πλέον το όνομα της «βασίλισσας» των ενεργειακών ποτών. Μέχρι το 2003, η πίστα ήταν γνωστή ως “A1-Ring” (από την ομώνυμη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας) και φιλοξένησε στο παρελθόν συνολικά 25 αγώνες της Φόρμουλα 1, κατά τις περιόδους 1970-1987 και 1997-2003. Στην τελευταία εκείνη σεζόν, νικητής είχε αναδειχθεί ο Μίκαελ Σουμάχερ με Φεράρι, με τρίτο τον ομόσταυλό του, Ρούμπενς Μπαρικέλο, και δεύτερο τον Κίμι Ραϊκόνεν της ΜακΛάρεν Μερσέντες.

Η πίστα
Αν και η Ρεντ Μπουλ θα αγωνιστεί… εντός έδρας, παρόλα αυτά η μοροφολογία της πίστας “Red Bull Ring” δεν είναι σίγουρο ότι θα ευνοήσει τους οδηγούς της ομάδας. Κι αυτό καθώς είναι «διάσπαρτη» με μεγάλες ευθείες, οι οποίες είναι λογικό ότι θα ευνοήσουν τα ταχύτερα μονοθέσια, όπως είναι τα «ασημένια βέλη» της πρωτοπόρου Μερσέντες. Η πίστα έχει συνολικό μήκος 4,326 χλμ., ενώ η κούρσα απαρτίζεται από 71 γύρους (συνολική απόσταση 307,070 χλμ.). Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την πιο όμορφη διαδρομή σε ολόκληρο το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, αφού περιβάλλεται από πανύψηλες οροσειρές, μέσα στην «πράσινη καρδιά της Αυστρίας», όπως χαρακτηριστικά έχει ονομαστεί η περιοχή της Στυρίας.

Οι μονομάχοι
Ο Λιούις Χάμιλτον θα είναι σε αναζήτηση του χαμένου του μομέντουμ, μετά από τη 2η θεση στο Μονακό και την εγκατάλειψη στο Γκραν Πρι του Καναδά, που τον έχουν φέρει 22 ολόκληρους βαθμούς πίσω από τον ομόσταυλό του και πρωτοπόρο της κατάταξης, Νίκο Ρόσμπεργκ (140 έναντι 118). Από την πλευρά της, η οικοδέσποινα Ρεντ Μπουλ θα αγωνιστεί μπροστά στο κοινό της με ανεβασμένη ψυχολογία, απόρροια τόσο της θριαμβευτικής νίκης του Ντανιέλ Ρικιάρντο στο Καναδικό Γκραν Πρι την περασμένη εβδομάδα, που τον «εκτόξευσε» στην 3η θέση του πρωταθλήματος με 79 βαθμούς, όσο και της σταθερά ανοδικής πορείας του περσινού πρωταθλήτη, Σεμπάστιαν Φέτελ, που μετά την 3η θέση στον Καναδά, βρίσκεται πλέον στην 5η θέση της βαθμολογίας, με 60 βαθμούς.

extra

  • Μόλις τέσσερις από τους πιλότους που αγωνίζονται φέτος έχουν τρέξει στο παρελθόν στην αυστριακή πίστα, ενώ κανείς τους δεν έχει νικήσει ποτέ εκεί. Πρόκειται για τους Φερνάντο Αλόνσο και Κίμι Ραϊκόνεν της Φεράρι, τον Τζένσον Μπάτον της ΜακΛάρεν και τον Φελίπε Μάσα της Γουίλιαμς.
  • Ο πολυνίκης οδηγός στην ιστορία του Αυστριακού Γκραν Πρι είναι ο Γάλλος Αλέν Προστ, με 3 κατακτήσεις (1983, 1985 και 1986).
  • Ο ταχύτερος γύρος στην ιστορία του Αυστριακού Γκραν Πρι ανήκει στον Μίκαελ Σουμάχερ, που το 2003 είχε κάνει χρόνο 1:08.337.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */