Connect with us

STORY

Ταχύτερος του Μπολτ

Published

on

Ως παγκόσμιος πρωταθλητής και ρέκορντμαν των 100μ. ο Γιουσέιν Μπολτ θεωρείται επίσημα ο ταχύτερος άνθρωπος στον πλανήτη και δεν υπάρχει αθλητής στίβου που να μπορεί να τον νικήσει. Ποδοσφαιριστής όμως; Με βάση τα λεγόμενα του αθλητικού διευθυντή της Ντόρτμουντ, Μίκαελ Ζορκ, υπάρχει.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Ο Πιερ Εμερίκ Αουμπαμεγιόνγκ θεωρείται ο ταχύτερος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη. Ο Γκαμπονέζος επιθετικός της Ντόρτμουντ έχει χρονομετρηθεί με 3,7 δευτερόλεπτα στα 30 μέτρα. Οκτώ εκατοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορος από τον Γιουσέιν Μπολτ στα πρώτα 30μ. όταν ο Τζαμαϊκανός έκανε το 9.58 στον τελικό των 100μ. το 2009 στο παγκόσμιο του Βερολίνου.

Γεννημένος στο Λαβάλ τη Γαλλίας, ο Αουμπαμεγιόνγκ προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια. Ο πατέρας του, Γιάγια, αγωνίστηκε 80 φορές με την εθνική ομάδα της Γκαμπόν, ενώ πέρασε και από αρκετές γαλλικές ομάδες, προτού κρεμάσει τα παπούτσια του και αναλάβει θέση σκάουτερ στη Μίλαν. Εκεί έστειλε τους τρεις γιους του, Πιερ Εμερίκ, Κατιλίνα και Γουίλι, αλλά μόνο ο πρώτος κατάφερε τελικά να κάνει καριέρα.

Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, ο Αουμπαμεγιόνγκ πρόλαβε ήδη να γράψει ιστορία με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες σημειώνοντας χατ τρικ κόντρα στην Άουγκσμπουργκ στην πρεμιέρα της μπουντεσλίγκα. Μόνο πέντε ακόμα ποδοσφαιριστές έχουν πετύχει κάτι ανάλογο από το 1903 (πρώτο επίσημο παιχνίδι για το γερμανικό πρωτάθλημα) μέχρι σήμερα. Οι Κράους (1963-64), Όλιχερ (1973-74), Μάρσαλ (1993-94), Αντεμάρ (2000-01) και Φένιν (2007-08).

Και όμως ο ταχύτερος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη, επέδειξε ανάλογη ταχύτητα και στις… εναλλαγές ομάδων και εθνικοτήτων, αν και μόλις 24 ετών. Το 2008 κλήθηκε στις μικρές εθνικές ομάδες της Ιταλίας και το Φεβρουάριο του 2009 έκανε ντεμπούτο στην εθνική κάτω των 21 τη Γαλλίας σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Τυνησία. Στις 25 Μαρτίου αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την ομάδα της Γκαμπόν, σημειώνοντας το πρώτο του γκολ στη νίκη επί του Μαρόκο με 3-2 και από τότε δεν άλλαξε ποδοσφαιρική εθνικότητα.

Ανάλογη είναι και η καριέρα του σε επίπεδο συλλόγων. Μόλις 24 ετών και πρόλαβε ήδη να φορέσει τη φανέλα έξι ομάδων. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Μίλαν, υπογράφοντας το πρώτο του συμβόλαιο το 2007. Αγωνίστηκε ένα χρόνο στην ομάδα νέων των ροσονέρι και στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στη γαλλική Ντιζόν για ένα χρόνο. Το 2009, δανείστηκε στη Λιλ και ένα χρόνο αργότερα στη Μονακό. Ο δανεισμός του από τη Μίλαν συνεχίστηκε και το 2011, αυτή τη φορά στη Σεντ Ετιέν. Εκεί απόφάσισαν να τον κρατήσουν όπου και παρέμεινε μέχρι φέτος το Μάιο, έχοντας 35 γκολ σε 73 συμμετοχές.

Στις 4 Ιουλίου, η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Αουμπαμεγιόνγκ, η οποία θα είναι πενταετούς διάρκειας. Οι οικονομικοί όροι δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, ωστόσο όμως το ρεπορτάζ αναφέρει πως η Σεντ Ετιέν εισέπραξε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο παίκτης αγόρασε μία έπαυλη στο Ντόρτμουντ, αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του.

Όπως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της γενιάς του, έτσι και αυτός ξεχωρίζει για τις εκκεντρικές του κομμώσεις. Κυκλοφορεί με καμπριολέ Άστον Μάρτιν την οποία έχει αλλάξει τρία χρώματα (γκρι, κόκκινη, πράσινη), ενώ στους αγώνες συνήθως φοράει παπούτσια με πέτρες Σβαρόφσκι, ενώ συνηθίζει να πανηγυρίζει τα γκολ που σημειώνει, φορώντας μάσκα του Σπάιντερμαν. Παρά τις ιδιορρυθμίες του, είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής από τον οποίο η Ντόρτμουντ αναμένεται να βγάλει μεγάλο κέρδος, όταν αποφασίσει να τον πουλήσει. Μαζί και η Σεντ Ετιέν που έχει διατηρήσει δικαιώματα σε ενδεχόμενη μεταγραφή του Γκαμπονέζουν επιθετικού.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/