Connect with us

LIST

Τα ελληνικά τοτέμ

Published

on

Με την πρόκριση της Εθνικής στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας, ο Γιώργος Καραγκούνης έφτασε της 132 συμμετοχές. Δεν είναι όμως ο μοναδικός στον οποίο το ελληνικό εθνόσημο μοιάζει να έχει αποτυπωθεί πάνω στο κορμί του. Το sportsfeed.gr παρουσιάζει τα τοτέμ του αθλητισμού μας, οι αθλητές που έγραψαν τις περισσότερες συμμετοχές με τις Εθνικές ομάδες στα ομαδικά σπορ.

Του Ηλία Τάταλα
[email protected]

O ασταμάτητος
Τα τελευταία 14 χρόνια και 92 ημέρες, ο Γιώργος Καραγκούνης αποτελεί στέλεχος της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και συνεχίζει ως το μόνο… ενεργό τοτέμ του αθλητισμού της χώρας μας. Με τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2004, 2008, 20012)και με ένα μουντιάλ (2010) στις πλάτες του, διατηρεί μία ακόρεστη δίψα και για ένα δεύτερο παγκόσμιο κύπελλο, σε λίγους μήνες στη Βραζιλία. Σήμερα με 132 διεθνείς συμμετοχές είναι ο 14ος Ευρωπαίος στη σχετική λίστα και είναι πολύ πιθανό το ερχόμενο καλοκαίρι να έχει ξεπεράσει τις 140 με τα ματς που θα δώσει η Εθνική στο Μουντιάλ και τα φιλικά που θα προηγηθούν. Κορυφαία του στιγμή, φυσικά, ήταν η κατάκτηση του Euro2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, εκεί όπου το μαγικό ταξίδι της Εθνικής ξεκίνησε με ένα δικό του γκολ κόντρα στους διοργανωτές.

Οι 351 νύχτες του Δράκου
Παναγιώτης Γιαννάκης, συνώνυμο του ελληνικού μπάσκετ. Έκανε πράγματα και θαύματα με την Εθνική ομάδα. Το κοντέρ σταμάτησε στις 351 συμμετοχές ως αθλητής από το 1976 έως το 1996, και μεταξύ άλλων πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987, το ασημένιο μετάλλιο στον ίδιο θεσμό το 1989 κ.α. Παρ’ όλα αυτά δεν χόρτασε και επέστρεψε στην Επίσημη Αγαπημένη του ως προπονητής, αρχικά τη διετία 1997-98 και ακολούθως την τετραετία 2005-08. Πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 2005 και το 2006 ο Δράκος «δάγκωσε» τον πολύ Μάικ Σιζέφσκι και έστειλε τις ΗΠΑ στο καναβάτσο, στον αλησμόνητο ημιτελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Το ασημένιο μετάλλιο από εκείνη τη διοργάνωση, ήταν η τελευταία του μεγάλη στιγμή με την Εθνική.

Ο απόλυτος ρέκορντμαν
Πέντε Ολυμπιάδες, τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα, οκτώ ευρωπαϊκά και πάει λέγοντας. Ο Γιώργος Μαυρωτάς κέρδισε με το σπαθί του μία θέση στο πάνθεον του ελληνικού αθλητισμού. Ως περιφερειακός, έγραψε 511 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα πόλο από το 1984 έως το 2000 και είναι ο αθλητής που φόρεσε τις περισσότερες φορές το εθνόσημο. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος Έλληνας πολίστας που αγωνίστηκε στη Μικτή κόσμου. Τα τελευταία χρόνια είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Ψήγματα της τεράστιας καριέρας του στο πόλο, συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο του με τίτλο «Το θεώρημα της επτάδας», που έγραψε το 2010.

Ταλέντο, ήθος και… μούσι
Για δύο δεκαετίες ο Σάκης Μουστακίδης υπήρξε ο βασικός πασαδόρος της Εθνικής ομάδας βόλεϊ. Πολύ ταλέντο, σπάνιο ήθος και… μούσι ήταν τα στοιχεία που τον διέκριναν. Σταμάτησε στις 413 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα και έζησε την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στη Γάνδη το 1987 και την 6η θέση στο Κοσμοβόλεϊ που διοργανώθηκε το 1994 στη Γάνδη. Το χιούμορ του ήταν παροιμιώδες και μία από τις μυθικές ατάκες του ήταν ότι «όταν συναντιόμαστε με τον Καζάζη σε καμιά γωνία, οι μύτες μας χαιρετιούνται πρώτες». Σήμερα, στα 51 του οδηγεί τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ως προπονητής και ταυτόχρονα είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο.

Αγνοείται…
Ποιος είναι ο αθλητής με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική ομάδα του χάντμπολ; Ο 44χρονος (νυν προπονητής στο Λουτράκι) Νίκος Γραμματικός ή ο 36χρονος σημερινός αρχηγός Γιώργος Χαλκίδης; Κανείς, ούτε καν οι ίδιοι δεν γνωρίζουν την απάντηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ομοσπονδία Χάντμπολ δεν έχει καταγράψει ακόμη τις διεθνείς συμμετοχές και τα γκολ των αθλητών που αγωνίστηκαν με την Εθνική ομάδα. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι κάποιοι προπονητές έχουν πάρει φύλλα αγώνων στα… σπίτια τους. Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η σχετική έρευνα και ίσως κάποτε να λυθεί το μυστήριο με το τοτέμ του ελληνικού χάντμπολ…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/