Connect with us

STORY

Τα κόλπα του “τίγρη”

Published

on

“Μεταγραφή αλά Μάνταλου”, ετοιμάζει ο Δημήτρης Μελισσανίδης επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο οι ρεπόρτερ της ΑΕΚ. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι οι κιτρινόμαυροι απέκτησαν τον αγωνιστικό ηγέτη της Ξάνθης ενθουσίασε τον κόσμο τους.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Κυρίως όμως έδωσε τροφή σε όσους ασχολούνται δημοσιογραφικά με την Ένωση. Όχι άδικα, εδώ που τα λέμε,μιας και δεν είναι εύκολο να ψήνει μία ομάδα Γ’ Εθνικής έναν εν δυνάμει ποδοσφαιστή της Εθνικής ομάδας και, μάλιστα, υποψήφιο για όλους τους μεγάλους της Σούπερ Λίγκας.
Ο Μελισσανίδης, όμως, έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακές μεταγραφές. Έχει τον τρόπο του να πείθει τους παίκτες που τον ενδιαφέρουν. Φυσικά, στο πέρασμα των χρόνων θα βρούμε και αποτυχημένες προσπάθειές του, αλλά οι χειρισμοί του σε κάποιες μεταγραφές θα αποτελούσαν κορυφαίο μάθημα σε κάθε Ινστιτούτο Επαγγελματικές Κατάρτισης για παράγοντες.

Το κόλπο με Τσιάρτα
Από το καλοκαίρι του 1992 που μπήκε στην ΑΕΚ μαζί με τον Γιάννη Καρρά, ο Νικαιώτης παράγοντας έδωσε ρεσιτάλ με τη δράση του στο μεταγραφικό παζάρι της χώρας. Στην εγκυκλοπαίδεια του ποδοσφαίρου έχουν καταγραφεί τα καίρια χτυπήματά του με τον Βασίλη Τσιάρτα, τον Χρήστο Κωστή, τον Γιαννάκη Οκκά, τον Βασίλη Μπορμπόκη και τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη!
Με την υπόθεση του Τσιάρτα ή Τσάρτα όπως τον αποκαλούσαμε τότε να κερδίζει βραβείο ευρεσιτεχνίας.Ο el mago ενδιέφερε την ΑΕΚ από το 1991. Οι δυνατότητες του Κώστα
Γενεράκη, όμως, ήταν περιορισμένες. Έκανε, βέβαια, τα κουμάντα του κι έντυσε στα κιτρινόμαυρα τους Αλέξη Αλεξανδρή, Βασίλη Δημητριάδη και Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς. Η απόκτηση του Τσιάρτα μετατέθηκε για το 1992, αλλά καθυστέρησε μερικούς μήνες και κατηφόρισε στην Αθήνα τον χειμώνα εκείνης της χρονιάς.
Χρειάστηκε, βέβαια, μία εξαιρετική τακτική από τον Μελισσανίδη. Ο “τίγρης” πήγε στα γραφεία της Νάουσας και κατέθεσε την πρότασή του στον Σπύρο Σιούγγαρη. “Είναι λίγα τα λεφτά”, απάντησε ο τότε
κουμανταδόρος της Νάουσας. “Καλά, να κάνω ένα τηλεφώνημα”, είπε ο Μελισσανίδης και μπροστά στον έκπληκτο Σιούγγαρη πήρε στη Δράμα, τον Κώστα Τσιτσόπουλο. “Με έχει τρελάνει ο Ντούσκο για τον Γεωργιάδη και επειδή δεν θα πάρω τον Τσιάρτα θέλω να έρθεις να συζητήσουμε”, είπε ο “τίγρης” στον “τυρέμπορα”. Η έκπληξη του Τσιτσόπουλου μεγάλωσε όταν διαπίστωσε ότι η ΑΕΚ ζητούσε τον ΓΧ και όχι τον Γεωργιάδη του Σάββα που εμφανιζόταν τότε ως το μεγάλο ταλέντο της Δόξας. Όταν έκλεισε το τηλέφωνο ο Μελισσανίδης, η διαλλακτικότητα του Σιούγγαρη έγινε αντιληπτή σε χρόνο dt. Μέσα σε πέντε λεπτά έδωσαν τα χέρια, παρά τους φόβους του Ναουσαίου παράγοντα, ο οποίος είχε τάξει τον Τσιάρτα και στον Γιώργο Βαρδινογιάννη.
Για να αποφύγει την οργή του Καπετάνιου, ο πολυμήχανος Σιούγγαρης μετέτρεψε το βίντεο σε… Δούρειο Ίππο. Έφτιαξε μία κασέτα με στιγμιότυπα από αγώνες της Νάουσας και κατέβηκε στην Αθήνα. Πήγε στο σπίτι του Βαρδινογιάννη και τον προέτρεψε να δουν μαζί τι παιχταρά του δίνει. Με τα χίλια ζόρια ο Καπετάνιος έβαλε το βίντεο και ξαφνικά πετάχτηκε όρθιος. “Ποιος Τσάρτας; Αυτός είναι ο παιχταράς που θέλω”, είπε στον Σιούγγαρη και του έδειξε τον Δημήτρη Μάρκο. Ο Ναουσαίος είχε φροντίσει να φαίνονται στην κασέτα τα καλύτερα του Μάρκου. Έτσι, ο Τσιάρτας πήγε στην ΑΕΚ, ο Μάρκος στον Παναθηναϊκός και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι.

Πήρε τον… χαμένο
Από την εξαιρετική ομάδα της Καλαμαριάς το 1992, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε επιλέξει τον Βασίλη Ιωαννίδη. Οι κιτρινόμαυροι ήρθαν σε προφορική συμφωνία με τον νεαρό στόπερ. Έλα, όμως, που στον Μελισσανίδη γυάλισε ο Βασίλης Μπορμπόκης; Στην ποδοσφαιρική πιάτσα ακουγόταν ότι ο Σερραίος είχε ήδη κλείσει στον Ολυμπιακό. Ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ βρήκε την άκρη, τον έψησε και τον έντυσε στα κιτρινόμαυρα. Οι απειλές από τον Πειραιά για κατάθεση συμβολαίου με την υπογραφή του Μπορμπόκη ξεχάστηκαν μονομιάς όταν ο Μελισσανίδης απελευθέρωσε τον Ιωαννίδη, ο οποίος κατέληξε στον Ολυμπιακό.Η πορεία των δύο παικτών έκανε υπερήφανο τον “τίγρη” για άλλο ένα μεταγραφικό χτύπημά του.

Η αρπαγή του Κωστή
Το τρίτο μεγάλο μπαμ άκουγε στο όνομα Χρήστος Κωστής. Τον ζητούσε επίμονα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, φώναζαν διαρκώς το όνομά του οι φίλοι της ΑΕΚ. “Φέρτε στην ΑΕΚ τον Κωστή, να πάρουμε και τέταρτο πρωτάθλημα σερί”, ήταν το σύνθημα που ακουγόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με τον Αλεξανδρή να προβάρει από τον Μάιο του 2004 τα ερυθρόλευκα, η απώλεια του “υδραυλικού” θα έπληττε βάναυσα το προφίλ του Μελισσανίδη. Κι, όμως, ο Πέτρος Θεοδωρίδης και το μεγάλο αστέρι του Ηρακλή κατέβηκαν στην Αθήνα με σκοπό να πάνε στα γραφεία του Σωκράτη Κόκκαλη και να συζητήσουν για τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Ο Μελισσανίδης και ο Φίλιππος Σφαέλος ήταν επί ποδός πολέμου. Ουσιαστικά απήγαγαν τον πρόεδρο του Ηρακλή και τον διεθνή επιθετικό. Μέσα σε μισή ώρα, ακόμα και ο σκληρός διαπραγματευτής Πέτρος Θεοδωρίδης είχε αποδεχθεί την πρόταση της ΑΕΚ που ενισχύθηκε και από την προσωπική προσφορά του Σφαέλου.
Ο Κωστής στάθηκε άτυχος με το σοβαρό τραυματισμό του, η Ένωση αγνοεί από τότε πώς είναι το τρόπαιο του πρωταθλητή, αλλά ο Μελισσανίδης κόλλησε άλλο ένα… γαλόνι στο μπράτσο του.

Η επιστροφή και ο… τίγρης
Το φθινόπωρο του 1998 ο Μελισσανίδης επέστρεψε στην ΑΕΚ με την ανάληψη του μάνατζμεντ. Η κορυφαία μεταγραφική επιτυχία του ήταν η απόκτηση του Σωτήρη Κωνσταντινίδη, τον οποίο επίσης ήθελε ο Ολυμπιακός. Το “γιατρό” επιχείρησε να κλείσει την παραμονή του ντέρμπι με τους ερυθρόλευκους στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ο Πέτρος Θεοδωρίδης είχε ξεκαθαρίσει σε μία τηλεφωνική επικοινωνία μας: “Είναι φίλος μου ο Δημήτρης, αλλά δεν θα τον βοηθήσω εγώ να φανατίσει τους ΑΕΚτζήδες για το ντέρμπι”. Έτσι, η μεταγραφή ολοκληρώθηκε έξι μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 1999, δίχως να εισπράξει ο Ηρακλής οικονομικά ανταλλάγματα. Την ίδια περίοδο με δικές του ενέργειες δρομολόγησε ο Μελισσανίδης τη μεταγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη. Ο αρχηγός της Εθνικής επέστρεψε στην Ελλάδα το 2000, αλλά χωρίς τις επαφές του Νικαιώτη και του φίλου του Άγγελου Τραυλού, ο “Ζαγόρ” αποκλείεται να φορούσε την κίτρινη φανέλα.
Το 2002 η παρουσία του Μπάγεβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ οδήγησε τον Μελίσσανίδη στην οικονομική ενίσχυση των “κιτρινόμαυρων” για την απόκτηση των Νίκου Λυμπερόπουλου και Γιαννάκη Οκκά. Τότε του κόλλησαν και το προσωνύμιο “τίγρης” από μία συνέντευξη που παραχώρησε στο “Εθνοσπόρ”. Η φωτογράφηση έγινε στο κότερό του, μπροστά από έναν εντυπωσιακό πίνακα που απεικόνιζε μία τίγρη.

Τα ρίσκα του
Εκτός από επιτυχίες, βέβαια, ο Μελισσανίδης είχε και ορισμένες μεταγραφικές αποτυχίες. Κάποιες από αυτές προήλθαν από τον εγωισμό του που τον έκαναν να στυλώνει τα πόδια όταν κάτι του… καρφωνόταν ανάποδα στο μυαλό.
Το καλοκαίρι του 1993, ο Στέλιος Μανωλάς ήταν τιμωρημένος για τα ευρωπαϊκά ματς, αλλά ο Νίκος Στράτος είχε ξεχάσει να ενημερώσει. Το ένστικτο του Μελσσανίδη τον οδήγησε στις επαφές με τον Κώστα Αλαμάνο για την απόκτηση του Θανάση Κολιτσιδάκη. Οι διαρροές περί δυσφορίας του Μανωλά απέτρεψαν την ολοκλήρωση της μεταγραφής και ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ προχώρησε στην απόκτηση του Μιχάλη Βλάχου, ο οποίος είχε μείνει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό. Ο Κολιτσιδάκης έφτασε ως τους τέσσερις του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Παναθηναϊκό, ο Βλάχος έφυγε κακήν κακώς από την Ένωση. Μερικούς μήνες αργότερα και παράλληλα με το κόλπο για τον Τσιάρτα, ο Μελισσανίδης ασχολήθηκε με τον Γιώργο Γεωργιάδη του Χαραλάμπους και το Θόδωρο Ζαγοράκη της Καβάλας Με τον πρώτο έφτασε μία ανάσα, μιας και την προτελευταία ημέρα των χειμερινών μεταγραφών, ο Τσιτσόπουλος ανακοίνωσε on camera από τη Λάρισα ότι “κατεβαίνω στην Αθήνα με τον Γιώργο για να υπογράψει στην ΑΕΚ”. Είχαν προηγηθεί τα όργια του ΓΧ στο Αλκαζάρ με δύο γκολ για τη Δόξα στο 3-3 κόντρα στη Λάρισα.
Ο Μελισσανίδης είχε εκνευριστεί από την πολυήμερη αδιαφορία των Δραμινών και όταν έμαθε τις δηλώσεις του Τσιτσόπουλου, κάλεσε τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ στο Mempers club και τους ανακοίνωσε ότι έκλεισε δύο καλύτερους παίκτες. Τον Σαμουήλ Δρακόπουλο αντί του Γεωργιάδη και τον Χάρη Κοπιτσή στη θέση του Ζαγοράκη. Ο πρώτος ούτε που ακούμπησε, ο δεύτερος απέκτησε το προσωνύμιο “βιαστής”, αλλά “Ζ είναι μόνο Ζαγοράκης, όχι ο Ζιντάν”, όπως έγραψαν το 2004 οι Πορτογάλοι. Ο Κοπιτσής αρκέστηκε σε μία εξάχρονη καριέρα στην ΑΕΚ, ο Ζαγοράκης έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ, αλλά ως παίκτης του Δικέφαλου της Αθήνας μιας και το 1999 ο Μελισσανίδης διόρθωσε το λάθος του. Ένα από τα λίγα που έκανε σε μεταγραφικές υποθέσεις όσα χρόνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/