Connect with us

STORY

Το αντίο του «Κινέζου»

Published

on

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ελάχιστοι είναι οι πραγματικοί αρτίστες. Αυτοί που κάνουν μαγικά με την μπάλα και μαγεύουν τις κερκίδες. Ένας από αυτούς είναι ο Αλβάρο Ρεκόμπα ο οποίος πέρασε για λίγο και από την Ελλάδα, αγωνιζόμενος στον Πανιώνιο. Ο Ουρουγουανός σούπερ σταρ της Νασιονάλ Μοντεβιδέο, ανακοίνωσε ότι κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στο τέλος της σεζόν. Άλλη μία μεγάλη απώλεια για τους φιλάθλους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του ο Ρεκόμπα «Δεν θα ήθελα να τελειώσω τη σεζόν, που σίγουρα θα είναι η τελευταία μου, χωρίς να αγωνίζομαι», αναφερόμενος στους συχνούς τραυματισμούς που τον στοίχειωσαν σε ολόκληρη την πλούσια καριέρα του.
Προικισμένος από τη φύση με ένα μαγικό αριστερό πόδι, ο «Ελ Τσίνο» (Κινέζος), παρατσούκλι που του κόλλησαν λόγω της χαρακτηριστικής φυσιογνωμίας του, γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1976 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Ντανούμπιο, δείχνοντας από νωρίς ότι πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση. Έτσι, μόλις στα 16 του έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της πρώτης ομάδας, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με το σπάνιο ταλέντο του. Μετά από 11 γκολ σε 34 εμφανίσεις, πήρε μεταγραφή για ένα χρόνο στην έτερη ομάδα της πρωτεύουσας, Νασιονάλ, στην οποία γοήτευσε και πάλι, πετυχαίνοντας 17 τέρματα σε 33 αγώνες. Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος μιλούσε για τον «Ουρουγουανό Μαραντόνα» και όπως ήταν φυσικό, οι σειρήνες από το πανίσχυρο, εκείνη την εποχή, Καμπιονάτο δεν άργησαν να ηχήσουν.

Επόμενος προορισμός του το Μιλάνο και η Ίντερ, με τη φανέλα της οποίας μεγαλούργησε πραγματικά, οργανώνοντας μαεστρικά το παιχνίδι των «νερατζούρι» για έντεκα ολόκληρα χρόνια (1997-2008), σκοράροντας 72 γκολ σε 248 εμφανίσεις και μοιράζοντας αναρίθμητες ασίστ για ορισμένους από τους κορυφαίους φορ όλων των εποχών: Ρονάλντο, Κριστιάν Βιέρι, Ιβάν Ζαμοράνο.

Μάλιστα στο ντεμπούτο του, που έγινε την ίδια μέρα (31/8/1997) με το «Φαινόμενο» κόντρα στη Μπρέσια στο Σαν Σίρο, ο Ρεκόμπα έδειξε για ποιο λόγο υπήρξε για ένα διάστημα ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου (15 εκ. δολάρια το χρόνο, το 2001). Με την Ίντερ να βρίσκεται πίσω στο σκορ δέκα λεπτά πριν από τη λήξη, σκόραρε δύο καταπληκτικά γκολ, ολοκληρώνοντας μία δραματική ανατροπή. Την ίδια σεζόν πέτυχε το γκολ της χρονιάς στο Σκουντέτο, με μία ψηλοκρεμαστή λόμπα λίγο κάτω από τη σέντρα.

Η ελληνική διασύνδεση
Ο «Κινέζος» υπήρξε συμπαίκτης στην Ίντερ τόσο με τον Γρηγόρη Γεωργάτο, στο σύντομο πέρασμα (1999-2000 και 2001-2002) του Έλληνα εξτρέμ από το Μιλάνο, όσο και με τον Λάμπρο Χούτο. Μάλιστα ο τελευταίος αποτέλεσε και την… προξενήτρα του Ρεκόμπα με τον Πανιώνιο, στον οποίο ο Ουρουγουανός ήρθε μετά βαΐων και κλάδων τη σεζόν 2008-2009, σε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που είδε ποτέ η χώρα μας. Μετά από πολλές συζητήσεις, ο Χούτος έψησε τελικά τον ιδιοκτήτη του «ιστορικού», Κωνσταντίνο Τσακίρη να φέρει στη Νέα Σμύρνη τον Ρεκόμπα. Μάλιστα ο Ισπανοουρουγουανός μάνατζερ του παίκτη είχε πει στον Τσακίρη πως αν συμφωνήσουν στα λεφτά που θέλει (1.000.000 €) θα του φέρει σχεδόν τζάμπα και τον συμπατριώτη του, Φαμπιάν Εστογιανόφ, τον οποίο όμως του χρόνου θα έπρεπε να πληρώσει 600.000 €.

Το παρασκήνιο της εποχής αναφέρει ότι ο Ρεκόμπα ήταν σχεδόν καθημερινά στη βίλα του προέδρου, απολαμβάνοντας την πισίνα του. Μεγαλύτερη φαν του Ουρουγουανού ήταν η γυναίκα του Τσακίρη, Πάολα, η οποία φορούσε συνέχεια τη φανέλα του με το 9! Όπως επίσης λέγεται, ο Ρεκόμπα ήταν αυτός που έψησε τον Τσακίρη να παντρέψει και τον Χούτο. Αν και έμεινε μία μόνο σεζόν στην πλατεία, ο «Ελ Τσίνο» λατρεύτηκε όσο λίγοι από τους «πάνθηρες». Ένα χρόνο μετά τη φυγή του, το 2010, είχε ενδιαφερθεί για την περίπτωσή του και ο ΠΑΟΚ, αλλά οι οικονομικές απαιτήσεις του για να ξαναέρθει στην Ελλάδα ήταν απαγορευτικές.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/