Connect with us

STORY

Το επόμενο το 2019

Published

on

Από το 1970, όταν το μουντομπάσκετ φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά εκτός Νοτίου Αμερικής, διοργανώνεται την ίδια χρονιά με το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Φέτος είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει αυτό.

Μπορεί η FIBA να άλλαξε το όνομα στη διοργάνωση για να γίνει πιο εμπορική όπως αυτή του ποδοσφαίρου, ωστόσο όμως θέλει να σταματήσει να βρίσκεται στη σκιά του. To 1967 στο μουντομπάσκετ της Ουρουγουάης πάρθηκε η απόφαση η διοργάνωση να συμβαδίζει με αυτήν του ποδοσφαίρου και τρία χρόνια αργότερα στη Λιουμπλιάνα, η Γιουγκοσλαβία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Τώρα η FIBA αλλάζει τα δεδομένα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Ισπανίας θα διατηρήσει τον τίτλο για πέντε χρόνια καθώς η επόμενη διοργάνωση θα γίνει το 2019. «Για τους αθλητές του μπάσκετ, ήταν απαράδεκτο να διεξάγονται και οι δυο διοργανώσεις την ίδια χρονιά και να γίνονται συγκρίσεις του… μικρού παγκοσμίου κυπέλλου με το μεγάλο του ποδοσφαίρου. Είμαστε μεγαλύτεροι, ψηλότεροι και θέλουμε να γίνουμε οι καλύτεροι. Για το λόγο αυτό, το επόμενο μπουντομπάσκετ θα γίνει το 2019» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν.

Το συνολικό κοινό που παρακολούθησε το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου της Γερμανίας το 2006, ήταν 26,3 δισεκατμμύρια θεατές, ενώ τον τελικό παρακολούθησαν 715,1 εκατομμύρια. Το 1/9 του πληθυσμού της γης! Αυτά είναι νούμερα που δύσκολα θα φτάσει το παγκόσμιο κύπελλο μπάσκετ, όμως το rebranding που επιχειρεί η FIBA στο Νο1 προϊόν της, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός πως από τις ΗΠΑ απουσιάζουν τα τοπ ονόματα του ΝΒΑ. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι έχουμε αλλάξει επίπεδο. Προς το παρόν τα δίκτυα και οι χορηγοί μας είναι απόλυτα ικανοποιημένοι» τόνισε ο Μπάουμαν.

Όσον αφορά στη χώρα που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση το 2019, μέχρι στιγμής επίσημα έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους οι Φιλιππίνες (διοργάνωσαν το παγκόσμιο του 1978) ενώ υπάρχουν ακόμα 11 χώρες που ενδιαφέρονται. Ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας, Ίνγκο Βάις δήλωσε πως θα κατατεθεί κοινή υποψηφιότητα Γερμανίας-Γαλλίας. Συνδιοργάνωση σκέφτονται και οι βαλτικές χώρες, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Φινλανδία. Από τις υποψηφιότητες δε θα μπορούσε να απουσιάζει αυτή των Ρώσων που είναι αποφασισμένοι να διεκδικούν ότι… διεκδικείται. Να θυμίσουμε ότι το 2018, η Ρωσία διοργανώνει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Υποψηφιότητα σκέφτονται να καταθέσουν και το Πουέρτο Ρίκο (σχεδόν μόνιμος διοργανωτής των Παναμερικανικών), η Βενεζουέλα και η Βραζιλία.

Όσοι θέλουν να διεκδικήσουν το παγκόσμιο κύπελλο μπάσκετ του 2019, μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν το ερωτηματολόγιο της FIBA. Ένα μήνα αργότερα θα ανακοινωθούν οι υποψήφιες χώρες από την παγκόσμια ομοσπονδία. Το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2015, κλιμάκια της FIBA θα επισκεφτούν τις πόλεις που ενδιαφέρονται για το μουντομπάσκετ για να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις. Το Απρίλιο του 2015 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι επίσημοι φάκελοι των υποψηφιοτήτων και τον Μάιο θα ανακοινωθεί η χώρα που θα διοργανώσει το μουντομπάσκετ του 2019.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/