Connect with us

STORY

Το τελευταίο άλμα

Published

on

Αυτή τη φορά, η Γελένα Ισινμπάγεβα λέει ότι θα αποσυρθεί και το εννοεί. Η «τσαρίνα» του επί κοντώ ετοιμάζεται να δώσει την αποχαιρετιστήρια παράστασή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Μόσχας.

του Στέλιου Καραογλανίδη
[email protected]
follow me @karaoglanidis

Μπροστά στους δικούς της ανθρώπους και με την προσδοκία ότι θα καταφέρει να απογειωθεί για μία ακόμη, τελευταία φορά. Το αφιέρωμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Russia Beyond The Headlines», φωτίζει όλες τις λεπτομέρειες…

Στο ρωσικό πρωτάθλημα
Η παρουσία της Ισινμπάγεβα στο εθνικό πρωτάθλημα της Ρωσίας, τον περασμένο μήνα, προκάλεσε αίσθηση, με δεδομένο ότι σνόμπαρε τον συγκεκριμένο θεσμό για 11 συνεχόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο, δε, που για να συμμετάσχει φέτος αναγκάστηκε να λείψει από το Ντάιαμοντ Λιγκ του Λονδίνου. Υπήρχε, όμως, λόγος: Η δις Ολυμπιονίκης ήθελε να δοκιμάσει τον αγωνιστικό χώρο του «Λουζνίκι», όπου θα επιχειρήσει να πει το «αντίο» ως πραγματική πρωταθλήτρια.

Θέλει τη ρεβάνς
Η 31χρονη σταρ είχε φύγει με άδεια χέρια από τα δύο προηγούμενα παγκόσμια πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου, το 2009 στο Βερολίνο και το 2011 στην Νταεγού, χάνοντας μαζί με τα μετάλλια και το μύθο της ανίκητης άλτριας των ρεκόρ. Τώρα, όμως, έχει μπροστά της την ευκαιρία για ένα ονειρεμένο τέλος, μπροστά στους συμπατριώτες της.

Το όνειρο, εφιάλτης
Μόνο που ένα τέτοιο φινάλε, δεν είναι πάντοτε εύκολο να γίνει πράξη. Αυτό το γνωρίζει καλά μια άλλη κορυφαία Ρωσίδα, η Ολυμπιονίκης του μήκους Τατιάνα Λεμπέντεβα, που ήθελε πολύ να κλείσει επίσης την καριέρα της στο μεγάλο ραντεβού του «Λουζνίκι», αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πρόκριση. Η εξήγησή της, αφοπλιστικά ειλικρινής: «Είναι πολύ δύσκολο να αποσυρθείς όπως ποθείς, με μια μεγάλη διάκριση. Ξέρεις απ’ έξω όλες τις κινήσεις, έχεις μέσα σου ένα τρελό κίνητρο, αλλά πλέον δεν είσαι σωματικά ικανή να τα καταφέρεις. Όταν ο αθλητισμός είναι όλη σου η ζωή, δεν είναι εύκολο να επιλέξεις την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσεις».

Οι αντιφάσεις της τσαρίνας
Στο μυαλό της Ισινμπάγεβα, επίσης, οι ερωτήσεις μοιάζουν να είναι περισσότερες από τις απαντήσεις. Μετά τη νίκη της στο ρωσικό πρωτάθλημα, με άλμα 4,75 μ., δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για το απώτερο μέλλον. Σε κάποιους δημοσιογράφους είπε ότι θα κάνει ένα διάλειμμα μετά το φετινό παγκόσμιο, θα επιδιώξει να γίνει μητέρα αλλά ενδεχομένως θα επιστρέψει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ενώ σε άλλους είπε ότι δεν πρόκειται να ξαναπιάσει κοντάρι ποτέ.
Λόγια αντιφατικά, όπως και τα αγωνιστικά αποτελέσματά της την τελευταία τετραετία. Είναι άλλωστε η ίδια αθλήτρια που το 2009 απέτυχε παταγωδώς στο Βερολίνο χωρίς να περάσει ούτε το αρχικό ύψος, αλλά λίγες μέρες αργότερα σημείωνε το 27ο παγκόσμιο ρεκόρ της στη Ζυρίχη, με 5,06 μ.. Η ίδια, που πέρσι έσπασε το ρεκόρ στον κλειστό στίβο, με 5,01 μ. στην Στοκχόλμη, όμως περιορίστηκε στα 4,70 μ. και στο χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Τα τρία άλματα
«Το παγκόσμιο της Μόσχας θα είναι ξεχωριστό, γιατί θα είναι το τελευταίο της καριέρας μου. Οι μισοί θεατές θα είναι οι φίλοι και συγγενείς μου, που θα έρθουν να με δουν. Το χειροκρότημά τους θα είναι το ‘ευχαριστώ’ για όλα όσα έχω πετύχει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα. Υπόσχομαι, όμως, να δώσω τη μάχη μέχρι το τέλος», τόνισε η 31χρονη «τσαρίνα των αιθέρων», που δεν θα αλλάξει τακτική ούτε αυτή τη φορά.
Όπως συνηθίζει, θα προετοιμαστεί για τρία άλματα: Το πρώτο θα είναι για προθέρμανση, το δεύτερο για τη νίκη και το τρίτο για το ρεκόρ. Κατόπιν επιθυμίας της, μάλιστα, η εταιρεία που φτιάχνει τα κοντάρια, δημιούργησε τρεις αντίστοιχους χρωματισμούς: Κοντάρια με ροζ άκρη για το αρχικό άλμα της Ισινμπάγεβα, μπλε για το νικητήριο άλμα και χρυσή άκρη για το άλμα του ρεκόρ.

Δεν είναι το φαβορί
«Όταν βγω στον αγωνιστικό χώρο, η φράση που θα έχω στο μυαλό θα είναι: ‘Ό,τι συμβεί, θα συμβεί για καλό’. Στα 31 μου, σκέφτομαι διαφορετικά από τότε που ήμουν 20 ετών. Αισθάνομαι όμως ότι έχω τεράστιες δυνατότητες. Το σημαντικότερο είναι πάντοτε να βρεθείς στη μέρα σου», δήλωνε πρόσφατα η άλλοτε ασυναγώνιστη πρωταθλήτρια, η οποία όμως έχει πλέον τις δικές της ανασφάλειες. Έπαψε άλλωστε να είναι εκείνη που είχε ως μοναδικό αντίπαλο τον πήχη και σάρωνε τα ρεκόρ.
Τώρα, ο τίτλος του φαβορί ανήκει σε άλλην: Στην Αμερικανίδα Τζένιφερ Στουτσίνσκι – Σουρ, τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, η οποία είναι από τον περασμένο Μάρτιο η νέα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ κλειστού στίβου με 5,02 μ. και απειλεί να «χαλάσει» την αποχαιρετιστήρια γιορτή της συνομήλικής της Ρωσίδας.

Ντίβα μέχρι τέλους
Εντούτοις, η κορυφαία εκπρόσωπος του γυναικείου στίβου στον 21ο αιώνα, είναι ντίβα και το δείχνει ακόμα και τώρα. «Δεν με απασχολούν οι αντίπαλοί μου. Αυτά που κάνουν τώρα, εγώ τα έκανα πριν από πολύ καιρό. Εγώ ήμουν εκείνη που έδειξα ότι όλα είναι δυνατά», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Όσο για το τι θα κάνει μόλις αποσυρθεί; «Πρώτα απ’ όλα θα ρίξω ένα γερό κλάμα! Μετά, θα φτιάξω μια ταινία με όλες τις νίκες μου. Δεν ξέρω καν πόσες είναι… Όποτε τελείωνε ένας αγώνας, σκεφτόμουν αμέσως τον επόμενο. Γνωρίζω μόνο τα παγκόσμια ρεκόρ μου, που είναι 28, επειδή τα μετρούσε ο κόσμος. Στα καλύτερά μου, κατέρριπτα το ρεκόρ έως και οκτώ φορές το χρόνο. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνει κανείς πόσο πολύτιμα ήταν εκείνα τα κατορθώματα…». Προλαβαίνει άραγε να προσθέσει ένα ακόμα;

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/