Connect with us

STORY

Το τεστ της Γαλλίας

Published

on

Με τις ευχές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έφυγε η αποστολή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ για τη Γαλλία. Αν το πρώτο δείγμα ισοδυναμεί με το μισό… έργο , τότε στο Πο αναμένεται να περάσει δύσκολες ώρες η «επίσημη αγαπημένη». Διότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε κατά την επίσκεψή του στην προπόνηση της Εθνικής ότι ο Γιώργος Πρίντεζης είναι ο αγαπημένος του γιου του και ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έχασε την πρώτη προπόνηση επί γαλλικού εδάφους. «Για προληπτικούς λόγους» μεν, αλλά με «ενοχλήσεις στον δικέφαλο» δε.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Η άφιξη του Φώτη Κατσικάρη, των συνεργατών του και των διεθνών στο άντρο της Ορτέζ, πάντως, συνέπεσε με το… χειροκρότημα των Πατρινών για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τους υπόλοιπους παράγοντες της ΕΟΚ. Με συγχαρητήρια για τη δουλειά στις υποδομές και στις Εθνικές ομάδες. Όχι, για τις… ασφάλειες απέφυγαν να μιλήσουν οι διοικούντες την ΚΑΕ Απόλλων Πατρών που εξέφραζαν, κατά πως λένε, όλη την Αχαΐα. Κατά συνέπεια θα έχουν κάθε λόγο οι άνθρωποι του Ολυμπιακού να συνδυάσουν την γκίνια του Πρίντεζη με τα… λειψά ασφαλιστήρια και να αρχίσουν νέο «πυρ κατά ριπάς» με στόχο τον Βασιλακόπουλο.

Πέρα από τη δική μας διάθεση για χιούμορ, ο Κατσικάρης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το γαλλικό τουρνουά. Έστω και αν του λείπουν δύο παίκτες, που υπολογίζει για τη 12άδα. Για τον έναν, άλλωστε, εκτέθηκε κοτζάμ Βασιλακόπουλος για να περιορίσει την ποινή του από τη ΦΙΜΠΑ. Ο Νικ Καλάθης είναι ο βασικός πόιντ γκαρντ στα πλάνα του Νικαιώτη τεχνικού. Μόνο που στο Πο θα λείψει ο παίκτης των Γκρίζλις και έτσι την τακτική του Κατσικάρη θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν οι άλλοι τρεις περιφερειακοί, ο αρχηγός Νίκος Ζήσης, το πρόσωπο του καλοκαιριού Βαγγέλης Μάντζαρης και ο αθόρυβος Κώστας Σλούκας. Ο έτερος απόντας από το τουρνουά ονομάζεται Μιχάλης Τσαϊρέλης, τον οποίο επίσης υπολογίζει ο προπονητής της Εθνικής.

Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη στερεί ουσιαστικά από τον ομοσπονδιακό τεχνικό το κλασικό δυάρι μιας και ο Λαρισαίος έπαιζε στην Εθνική ως σούτινγκ γκαρντ. Υπάρχουν, βέβαια, ο Γιάννης Αθηναίου και ο Κώστας Βασιλειάδης, αλλά είναι παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Ακόμα και από τον Στράτο Περπέρογλου που επίσης απουσιάζει. Μοιραία η ελληνική ομάδα θα παίξει στο Πο με δύο χειριστές της μπάλας και θα μοιραστούν τα επιθετικά συστήματα σε όλους τους παίκτες. Με πολλές επιθέσεις να καταλήγουν στην τριπλέτα των Πρίντεζη, Δημήτρη Παπανικολάου και Γιάννη Μπουρούση που αναμένεται να πλαισιώσουν τον Καλάθη και τον… παρτενέρ του στα επίσημα ματς.

Να επιστρέψουμε, όμως, στο τουρνουά του Πο. Το βασικό μέλημα του Κατσικάρη θα είναι η ενσωμάτωση του Γιάννη Αντετοκούμπο χωρίς όμως να επιβαρύνει ψυχολογικά τον 19χρονο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς. Στον αγωνιστικό σχεδιασμό, ο Αντετοκούμπο παίζει από δυάρι έως και πεντάρι. Παντού τον χρησιμοποιεί ο Κατσικάρης κατά τη διάρκεια της τακτικής. Έχει, άλλωστε, ο πιτσιρικάς την ευχέρεια να παίξει και στις τέσσερις θέσεις της… πεντάδας. Από εκεί και πέρα, ο διάδοχος του Αντρέα Τρινκέρι θέλει να εφαρμόσει ένα ζον πρες στην άμυνα που θα πνίγει τον αντίπαλο. Θα δούμε πολλές παγίδες από εκείνες που χρησιμοποιεί και η Εθνική Ισπανίας. Άρα και επιθετικά η ελληνική ομάδα θα παίξει και μέσα στο καλάθι και εκεί ίσως χρειαστεί ιδιαίτερα ο Ιαν Βουγιούκας.

Κάθε παιχνίδι, βέβαια, έχει και διαφορετική ανάγνωση, Κόντρα στη Σερβία (Παρασκευή, 19:00), το μεγάλο στοίχημα των Ελλήνων διεθνών είναι η εξουδετέρωση του γνωστού σε όλους τους Μίλος Τεόντοσιτς, αλλά και η αντιμετώπιση του πικ εν ρολ που παίζουν οι απόγονοι των «πλάβι». Επιθετικά, θα σημαδέψει η Εθνική τον άλλοτε γκαρντ του Ολυμπιακού και θα επιδιώξει να φθείρει τους ψηλούς της Σερβίας.

Στο ματς με την Γαλλία (Σάββατο 9 Αυγούστου, 20:00), ο Φώτης Κατσικάρης περιμένει από τους παίκτες του να βρουν απαντήσεις στην πιεστική άμυνα των «τρικολόρ» που παραδοσιακά κρατούν την Εθνική μας σε χαμηλά σκορ. Θέλει ο Νικαιώτης να δει συνεργασίες μεταξύ των περιφερειακών και βοήθειες από τους Παπανικολάου, Πρίντεζη και κυρίως τον Αντετοκούμπο που μπορούν να σπάνε το ζον πρες με την ταχύτητά τους.

Στο ματς με την Κροατία (Κυριακή 10 Αυγούστου, 19:00) ο Κατσικάρης θα εστιάσει στην απόδοση των ψηλών. Τα τεσσάρια και τα πεντάρια θα έχουν πολύ δουλειά απέναντι στα βαριά κορμιά των αντιπάλων μας και σε αυτό το παιχνίδι θα δώσουν τη μάχη τους οι Ανδρέας Γλυνιαδάκης και Γιώργος Μπόγρης για μία θέση, ενώ και ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την απουσία του Τσαϊρέλη.

Τελικά, κάθε τουρνουά μπορεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Με τον Κατσικάρη να θεωρεί ότι στη Γαλλία θα βγει η δουλειά που έγινε στο Καρπενήσι σε επίπεδο φυσικής κατάστασης για να ανεβάσει η Εθνική ταχύτητα και στροφές, καθώς επίσης στην τακτική με βάση όλα όσα αναμένεται να καταθέσουν οι Έλληνες διεθνείς στο παρκέ του Πο…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/