Connect with us

STORY

Το exit… ball της Ευρώπης

Published

on

Η αρχή είναι, όπως λένε, το ήμισυ του παντός και αυτό έχει απόλυτη εφαρμογή στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Μετά λοιπόν τις δέκα πρώτες στροφές στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχουν ήδη αρχίσει να εξάγονται τα πρώτα συμπεράσματα τόσο για τους προφανείς διεκδικητές του τίτλου, όσο και για τα… μαύρα άλογα που ήδη γοητεύουν, ευελπιστώντας να «κλέψουν» την παράσταση ως το τέλος.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Ιταλία
Τα φαβορί: Ρόμα, Νάπολι, Γιουβέντους
Η έκπληξη:
Ελλάς Βερόνα
Πετυχαίνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ στο Καμπιονάτο με 10 νίκες στα 10 πρώτα παιχνίδια, η Ρόμα παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας με 31 βαθμούς (παρά την χθεσινή πρώτη ισοπαλία της στην έδρα της Τορίνο) και ονειρεύεται από τώρα την απονομή. Σύμμαχός της η παράδοση, καθώς όσες ομάδες άρχισαν το πρωτάθλημα με 7 στις 7 νίκες, στο τέλος στέφθηκαν πρωταθλήτριες (Γιουβέντους: 1930, 1985 και 2005 – Μίλαν: 1954 και 1992). Ή μάλλον σχεδόν όλες, αφού η Ίντερ του Ελένιο Ερέρα είχε τερματίσει τελικά δεύτερη. Κατά πόδας ακολουθούν οι Ναπολιτάνοι με 28 βαθμούς λόγω της αναπάντεχης ισοπαλίας τους με τη νεοφώτιστη Σασουόλο, έχοντας χάσει και το μεταξύ τους ντέρμπι στο Ολίμπικο. Μαζί με τη Νάπολι βρίσκεται και η «Γηραιά Κυρία», η οποία ως περσινή πρωταθλήτρια δεν μπορεί να υποτιμηθεί, αφού έχει την εμπειρία και το ‘know how’ όταν τα πράγματα θα σφίξουν…
Ως ευχάριστη έκπληξη μέχρι τώρα εμφανίζεται η ιστορική Ελλάς Βερόνα, του δικού μας Βαγγέλη Μόρα, η οποία βρίσκεται στην 4η θέση με 22 βαθμούς, έχοντας μετατρέψει την έδρα της σε απόρθητο φρούριο, με 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες!

Ισπανία
Τα φαβορί: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης
Η έκπληξη: Ατλέτικο Μαδρίτης
Το γνωστό δίδυμο του ‘Ελ Κλάσικο’ δε σπάει με τίποτα στη χώρα των ταύρων, με τους Καταλανούς όμως να εμφανίζονται ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού στέμματος. Η Μπάρτσα είναι σε τρομακτική κατάσταση (με 11 νίκες και 1 ισοπαλία σε 12 αγωνιστικές) και το πιστοποίησε κερδίζοντας σχετικά εύκολα τη «βασίλισσα» στο πρόσφατο ντέρμπι του Καμπ Νου. Αντίθετα η Ρεάλ δεν πείθει για την ώρα ότι μπορεί να εκθρονίσει τη μισητή αντίπαλό της, αφού έχει γνωρίσει ήδη 2 ήττες, ενώ ψάχνει ακόμη την αγωνιστική της ταυτότητα υπό τις οδηγίες του νεοφερμένου Κάρλο Αντσελότι. Σίγουρα πάντως θα βρίσκεται μέχρι τέλους στην κούρσα της διεκδίκησης.
Σε αντίθεση με τη λαμπερή συμπολίτισσά της, η Ατλέτικο έχει κλέψει αναμφίβολα μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις, κερδίζοντας μάλιστα τη Ρεάλ στο ντέρμπι της πρωτεύουσας για πρώτη φορά από το 1999! Οι «ροχιμπλάνκος» του Ντιέγκο Σιμεόνε είναι ένα πειθαρχημένο και αξιόμαχο σύνολο, με εύκολο γκολ (ελέω Ντιέγκο Κόστα και Νταβίντ Βίγια) και σιδερένια άμυνα (έχει δεχτεί μόλις 8, έναντι 7 της Μπαρτσελόνα). Μετρώντας 11 νίκες και μόλις 1 ήττα (ειρωνεία: από την έτερη Καταλανή, Εσπανιόλ), η «Ατλέτι» θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το πρώτο της πρωτάθλημα εδώ και 18 χρόνια.

Αγγλία
Τα φαβορί: Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ
Η έκπληξη: Σαουθάμπτον
Σε ένα από τα πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα όλων των εποχών εξελίσσεται η φετινή Πρέμιερσιπ, με τουλάχιστον 6 ομάδες να δείχνουν ικανές να παραμείνουν μέχρι τέλους στη διεκδίκηση του στέμματος. Εντυπωσιακότερο ξεκίνημα από όλες έχει πραγματοποιήσει η Άρσεναλ, με 8 νίκες και 1 ισοπαλία στα 10 πρώτα ματς, αφήνοντας ήδη 5 βαθμούς πίσω της τις Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τότεναμ. Οι «μπλε» του Ζοσέ Μουρίνιο έχουν 5 νίκες στο Στάμφορντ Μπριτζ, αλλά τους στοιχίζει η μέχρι στιγμής αδυναμία τους στους εκτός έδρας αγώνες (2 ήττες και 2 ισοπαλίες). Πορεία πρωταθλητισμού πραγματοποιεί μετά από χρόνια και η Λίβερπουλ, έχοντας όμως χάσει το πρόσφατο κρας τεστ με τους «κανονιέρηδες» στο Έμιρεϊτς. Τέλος, η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε μουδιασμένα την υπεράσπιση του τίτλου της στη μετά-Φέργκιουσον εποχή, αλλά δείχνει να βρίσκει ρυθμό, όντας αήττητη από τις 28 Σεπτεμβρίου όταν και έχασε εντός έδρας από τη Γουέστ Μπρομ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο φετινός πρωταθλητής θα κριθεί στο νήμα.
Αυτή που γοητεύει τους πάντες στο Νησί είναι η Σαουθάμπτον του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, η οποία φιγουράρει στην 5η θέση της βαθμολογίας με 19 βαθμούς. Οι «Άγιοι» έχουν μάλιστα την καλύτερη άμυνα στην Αγγλία και την τρίτη καλύτερη στην Ευρώπη πίσω από Ρόμα και Ολυμπιακό, με μόλις 4 γκολ παθητικό, δείχνοντας έτοιμοι μετά από καιρό για την έξοδό τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Γαλλία
Τα φαβορί: Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό
Η έκπληξη: Λιλ
Τα αραβικά και ρωσικά δισεκατομμύρια φαίνεται να έπιασαν άμεσα τόπο, με την Παρί Σ.Ζ. να κάνει υγιεινό περίπατο στις 12 πρώτες αγωνιστικές της Λιγκ 1 και τη Μονακό να την ακολουθεί κατά πόδας, με μοναδικό στραβοπάτημα τη χθεσινή, πρώτη της φετινή ήττα, από την ομάδα-έκπληξη του φετινού Σαμπιονά, Λιλ. Οι Παριζιάνοι είναι αήττητοι με μόλις 4 ισοπαλίες, έχοντας επιθετικό δίδυμο φωτιά (Ιμπραϊμοβιτς – Καβάνι) και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (24-7 τα γκολ της). Αντίθετα, οι Μονεγάσκοι του Ραδαμέλ Φαλκάο έμειναν 3 βαθμούς πίσω από την κορυφή χάνοντας με 2-0 στην καταραμένη γι’ αυτούς έδρα των «λιλουά» (4 ήττες τα 4 τελευταία χρόνια). Όπως και να έχει πάντως, οι δυο πάμπλουτες ομάδες θα κονταροχτυπηθούν μέχρι το τέλος της σεζόν για τον τίτλο.
Πάντως, ο… θύτης του χθεσινού στραπάτσου της Μονακό δείχνει ότι μόνο τυχαία δεν είναι η δεύτερη θέση που κατέχει στον βαθμολογικό πίνακα. Έχοντας χάσει για πολύ λίγο τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την περσινή σεζόν, καθώς και τον προπονητή της Ρούντι Γκαρσία που διαπρέπει στη Ρόμα, η Λιλ με τον Ρενέ Ζιράρ (πρώην της Μονπελιέ) στον πάγκο της πραγματοποιεί ονειρεμένο ξεκίνημα με 8 νίκες και 2 ισοπαλίες, απέχοντας 2 μόλις βαθμούς από την πρωτοπόρο Παρί.

Γερμανία
Τα φαβορί: Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ
Η έκπληξη: Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ
Όταν ο Γιουπ Χάινκες άφηνε πέρσι τον πάγκο της Μπάγερν έχοντας κατακτήσει το «τρεμπλ», πολλοί αναρωτήθηκαν τι καλύτερο θα μπορούσε να κάνει ο αντικαταστάτης του, Πεπ Γκουαρντιόλα. Κι όμως, οι Βαυαροί του Καταλανού έχουν εξελιχθεί σε μία αμείλικτη ποδοσφαιρική μηχανή, παίζοντας θεαματικό και κυρίως αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Αήττητοι σε 11 αγώνες, με 9 νίκες και τέρματα 24-7 (καλύτερη άμυνα). Βέβαια, παρά την τρομακτική τους υπεροχή, οι «κόκκινοι» δεν παίζουν μόνοι τους, αφού η συνήθης ύποπτη Ντόρτμουντ τούς καταδιώκει σθεναρά, έχοντας την καλύτερη επίθεση στη Μπουντεσλίγκα με 31 τέρματα. Οι «κιτρινόμαυροι» του Γιούργκεν Κλοπ βρίσκονται μόλις 1 βαθμό πίσω από την κορυφή, λόγω της μοναδικής τους ήττας (2-0 από τη Μενχενγκλάντμπαχ), απειλώντας ότι όλα θα κριθούν στο νήμα.
Η… άλλη Μπορούσια της χώρας, αυτή από το Μενχενγκλάντμπαχ, παρουσιάζεται ως η έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, καθώς βρίσκεται στην 4η θέση με 19 βαθμούς χάρη στη δύναμη της έδρας της (5 νίκες σε 5 αγώνες, με τέρματα 17-3). Τα «πουλάρια» θέλουν να χτίσουν στην 8η θέση που κατέκτησαν στο περσινό πρωτάθλημα, και φαίνονται ικανά να πετύχουν τον πολυπόθητο στόχο της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ελλάδα
Τα φαβορί: Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ
Η έκπληξη: Εργοτέλης
‘’Στο ίδιο έργο θεατές…’’, όπως λέει και το τραγούδι. Ο πανίσχυρος Ολυμπιακός έχει μετατρέψει την υπόθεση τίτλος της Σούπερ Λιγκ σε ‘no bet’ από τον Σεπτέμβριο, σε ένα από τα πιο προβλέψιμα και βαρετά πρωταθλήματα παγκοσμίως. Ήδη οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν 9 νίκες και 1 λευκή ισοπαλία (με τον Παναιτωλικό), με επίθεση-φωτιά και άμυνα-γρανίτη (30-3), κάνοντας εμφανές από την αρχή ότι πολύ δύσκολα δεν θα γίνει μία ακόμη απονομή στο λιμάνι. Μόλις 3 βαθμούς πίσω του βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει 8 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τη μέχρι τώρα δύναμη της Τούμπας (6 νίκες σε 6 αγώνες). Αν ο «δικέφαλος» καταφέρει να πάρει τη νίκη στο μεταξύ τους ντέρμπι, ίσως φέτος μπορέσει να απειλήσει την παντοκρατορία των Πειραιωτών.
Τέλος, η ομάδα που έχει κλέψει για την ώρα τις εντυπώσεις είναι ο Εργοτέλης. Οι νεοφώτιστοι Κρητικοί, οι οποίοι επανήλθαν ως δευτεραθλητές της Φούτμπολ Λιγκ, δείχνουν ανεπηρέαστοι από τις διοικητικές αλλαγές που ακολούθησαν την απώλεια του εμβληματικού τους προέδρου Απόστολου Παπουτσάκη, και έχουν σκαρφαλώσει στην 4η θέση της βαθμολογίας με 14 βαθμούς, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον τους στη μεγάλη κατηγορία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/