Connect with us

STORY

Το master plan της Γιάννας

Published

on

Ανήσυχο πνεύμα η Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου, εδώ και καιρό ετοιμάζει μεθοδικά την επιστροφή της στα ελληνικά δρώμενα. Δημοσιεύματα τη θέλουν να ασχολείται με το Δήμο Αθηναίων, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως θα γίνει μεγάλη καναλάρχης. Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που αναφέρει πως προετοιμάζει το έδαφος για την κάθοδο στην πολιτική σκήνη του πρωτότοκου υιού της, Παναγιώτη.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Στο βίβλιο που πρόσφατα κυκλοφόρησε και τιτλοφορείται, “My greek drama” το οποίο προλογίζει ο Μπιλ Κλίντον, η σιδηρά κυρία του 2004 αναφέρεται κυρίως στο παρασκήνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τα όσα αποκαλύπτει από τη δική της σκοπιά δεν διαψεύστηκαν. Λίγο πολύ άλλωστε τα περισσότερα συζητούνταν στα δημοσιογραφικά γραφεία εκείνη την περίοδο, ουδείς όμως ήθελε να τα δημοσιοποιήσει.
Η ουσία είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κατάφερε να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, αξιομνημόνευτους μέχρι σήμερα (και από ότι φαίνεται για αρκετά χρόνια ακόμα) και ουδείς μπορεί να της χρεώσει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Άλλωστε όλα τα πορίσματα αναφέρονται σε αδιαφανείς και λανθασμένους χειρισμούς στις συμφωνίες για τα συστήματα ασφαλείας και την κατασκευή και εκμετάλλευση των Ολυμπιακών ακινήτων. Σε κανέναν από τους δύο τομείς δεν είχε εμπλοκή το ζεύγος Αγγελόπουλου. Αυτό το οποίο τους χρεώνεται είναι το επίπεδο της χλιδής που επέλεξαν να ταυτίσουν τους Αγώνες, δημιουργώντας στους ξένους μια ψευδαίσθηση ευμάρειας για την Ελλάδα.

Από εκείνη την περίοδο έχουν περάσει εννέα χρόνια. Μεσολάβησε το αποτυχημένο εγχείρημα του Ελεύθερου Τύπου. Εκεί προσπάθησε να εφαρμόσει το business plan των Ολυμπιακών της Αθήνας, ποντάροντας όμως σε… κουτσά άλογα και τελικά απέτυχε παταγωδώς. Αποσύρθηκε από το ελληνικό προσκήνιο και ζώντας μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης διατήρησε χαμηλούς τόνους αλλά δεν εγκατέλειψε το αγαπημένο της… λόμπινγκ. Η απαξιωμένη και αποδυναμωμένη ελληνική πολιτική σκηνή, της άνοιξε διάπλατα την πόρτα της επιστροφής στο προσκήνιο.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, έπληξε και την οικογένεια Αγγελόπουλου. Ωστόσο όμως, ως έξυπνος επιχειρηματίας ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε μεν απώλειες, αλλά διατήρησε τη δυναμική του και έκανε κινήσεις που τον καθιστούν σήμερα σημαντικό οικονομικό παράγοντα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με ποσοστό 8% βρίσκεται μεταξύ των μετόχων της ελβετικής UBS, μίας εκ των ισχυρότερων τραπεζών παγκοσμίως ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει γερό μπάσιμο και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με την αφανή συμμετοχή του στην Alpha Bank.

Το μεγάλο στοίχημα όμως, είναι η εξαγορά της Τηλέτυπος Α.Ε. ιδιοκτήτριας εταιρίας του Mega channel. Το συγκεκριμένο σενάριο υπάρχει εδώ και μερικούς μήνες. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του Mega συσσωρεύονται στο χρέος που υπάρχει, αλλά και το μεγάλο δανεισμό από τις τράπεζες. Ήδη τρέχει ένα δάνειο 98.000.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα υπήρξε επιπλέον χρηματοδότηση 10.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους του δανείου, σε δύο χρόνια θα πρέπει να επιστραφούν 60.000.000 ευρώ σε δύο δόσεις, ενώ τον τρίτο χρόνο η τρίτη και τελευταία δόση φτάνει τα 68.000.000 ευρώ. Παρά τις περικοπές σε όλα τα επίπεδα και την επιλογή φθηνών προγραμμάτων, το σχέδιο δε μοιάζει βιώσιμο.
Το συνολικό χρέος προς τις τράπεζες, τα ταμεία και τους τρίτους ξεπερνά τα 190.000.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση αυτό το ποσό δεν μπορεί να καλυφθεί την επόμενη τριετία, ούτε καν με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ δεν υφίσταται περίπτωση αναχρηματοδότησης. Στο συνολικό ποσό του χρέους θα πρέπει να προστεθούν και τα 14.600.000 ευρώ που οφείλονται στην εταιρεία παραγωγής Άνωση (θυγατρική του Πήγασσου-μέτοχος της Τηλέτυπος) και τα 16.800.000 ευρώ στην ΑΤΑ (θυγατρική του ΔΟΛ, επίσης μετόχου της Τηλέτυπος).
Η συνολική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τηλέτυπος Α.Ε. αγγίζει τα 230.000.000 ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται ακίνητη περιουσία καθώς και δικαιώματα τηλεοπτικών προγραμάτων.

Στο κάδρο υπάρχει και ο υιός, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια τις αριστερές του πεποιθήσεις. Οργάνωσε την πρώτη κατάληψη στα χρονικά του Χάρβαρντ (συμπαράσταση στο κίνημα Occupy Wall Street), ενώ συμμετείχε και στις εκδηλώσεις των αγανακτισμένων του Συντάγματος. Τα περασμένα Χριστούγεννα ήταν εθελοντής στο Ελ Σαλβαδόρ και βοήθησε στην κατασκευή σπιτιών για τους άστεγους. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί με ψευδώνυμο στην Athens Voice.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το master plan (σε βάθος δεκαετίας) της πολυμήχανης Γιάννας, είναι η πρωθυπουργοποίηση του Παναγιώτη. Όχι με κάποια από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, αλλά υπό τη σκέπη νέου πολιτικού φορέα που η ίδια θα ιδρύσει.

Προς το παρόν πάντως, η σιδηρά κυρία του 2004, θα συνεχίσει να τρομοκρατεί αρκετούς με τις προσθέσεις της να εμπλακεί ενεργά είτε με την πολιτική (μέσω της δημαρχίας της Αθήνας), είτε με τα μίντια μέσω της εξαγοράς του Μέγκα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/