Connect with us

LIST

Τρελοί για δέσιμο

Published

on

Τρέλα και ποδόσφαιρο, δύο έννοιες που δεν απέχουν και τόσο πολύ μεταξύ τους. Είτε μιλάμε για το προφανές, δηλαδή την οπαδική αφοσίωση που φτάνει στα όρια του φανατισμού, είτε για… τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, δηλαδή για την ψυχική κατάσταση των ίδιων των γητευτών της στρογγυλής θεάς. Ουκ ολίγοι οι psychos που έχουν εμφανιστεί στα γήπεδα. Τελευταίο… διαμάντι της λίστας, ο Μάριο Μπαλοτέλι ο οποίος κατάφερε να αποβλήθει μετά το τέλος του αγώνα της Μίλαν με τη Νάπολι λούζοντας με τα απαραίτητα «γαλλικά» τον διαιτητή της αναμέτρησης.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

10.
Πάολο Ντι Κάνιο
Ομάδες: Γιουβέντους, Νάπολι, Μίλαν, Σέλτικ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Γουέστ Χαμ, Τσάρλτον Αθλέτικ, Λάτσιο
Εθνικότητα: Ιταλός
Θέση: Επιθετικός μέσος
Διάγνωση: Ο οξύθυμος Ρωμαίος, πρώην πλέον προπονητής της Σάντερλαντ, εκτός του ότι ήξερε πολλά… καντάρια μπάλα, κουβαλούσε και μία ιδιαίτερη τρέλα, ίδιον άλλωστε των καλλιτεχνών κάθε είδους. Ως άλλος Δόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ, τιμωρήθηκε με 11 αγωνιστικές το 1998 επειδή έριξε στο έδαφος με σπρωξιά τον διαιτητή Πολ Άλκοκ, ενώ δύο χρόνια αργότερα έμεινε αξέχαστος, ειδικά στους οπαδούς της Γουέστ Χαμ, για τη μοναδική ενέργειά του να σταματήσει το παιχνίδι κόντρα στην Έβερτον, πιάνοντας τη μπάλα με τα χέρια στον αέρα, αντί να σκοράρει στην ανυπεράσπιστη εστία. Αιτία; Ο τραυματισμός που υπέστη στο γόνατο ο τερματοφύλακας των «ζαχαρωτών», Πολ Τζέραρντ, στο ξεκίνημα της φάσης. Για την ενέργειά του αυτή, τιμήθηκε το 2001 από τη FIFA με το βραβείο Fair Play. Να μην έκανε και αυτούς τους φασιστικούς χαιρετισμούς στο Ολίμπικο…

09.
Μπρους Γκρόμπελαρ
Ομάδες: Βανκούβερ Γουάιτκαπς, Λίβερπουλ, Σαουθάμπτον, Πλίμουθ
Εθνικότητα: Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία)
Θέση: Τερματοφύλακας
Διάγνωση: Ο εκκεντρικός Αφρικανός με το χαρακτηριστικό μουστάκι κουβαλούσε αρκετά… εκλεπτυσμένη τρέλα, χωρίς εντάσεις και βωμολοχίες, αλλά με μία ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, ειδικά στις πιο σοβαρές περιστάσεις. Ιστορική έχει μείνει η «παράσταση» που έδωσε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1984, στο Ολίμπικο της Ρώμης, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη γηπεδούχο Ρόμα. Ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου ο «Μπρούσι» έκανε τσατάλια τα νεύρα των αντιπάλων του. Πρώτο… θύμα ήταν ο Μπρούνο Κόντι. Ο Γκρόμπελαρ πλησίασε χαμογελώντας τις κάμερες πίσω από το τέρμα και άρχισε να δαγκώνει το δίχτυ προσποιούμενος ότι τρώει σπαγγέτι! Το πέναλτι πήγε στα περιστέρια. Η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη. Όταν ο Φραντσέσκο Γκρατσιάνι ετοιμαζόταν για την τελευταία εκτέλεση, τα πόδια του Γκρόμπελαρ άρχισαν να τρέμουν σαν… ζελέ, δήθεν από φόβο. Φυσικά ο αποκαρδιωμένος Ιταλός αστόχησε και οι «ρεντς» κέρδισαν με 4–2.

08.
Πολ Γκασκόιν
Ομάδες: Νιουκάστλ, Τότεναμ, Λάτσιο, Ρέιντζερς, Μίντλεσμπρο, Έβερτον
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Επιθετικός μέσος
Διάγνωση: Ο θρυλικός «Γκάζα» έμεινε στην ιστορία για τα δάκρυά του στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, όταν δέχτηκε κίτρινη κάρτα στον ημιτελικό κόντρα στους Γερμανούς που σήμαινε ότι θα έχανε τον τελικό (φυσικά η Αγγλία αποκλείστηκε στα πέναλτι…). Η γκριμάτσα του Γκάρι Λίνεκερ προς τον πάγκο της ομάδας ότι ο Γκασκόιν το… «χάνει», είναι όλα τα λεφτά. Η τρέλα του είχε μεγάλο ρεπερτόριο, αφού περιελάμβανε μεταξύ άλλων: τον προκλητικότατο πανηγυρισμό της «φλογέρας» προς τους καθολικούς οπαδούς της Σέλτικ στο ντέρμπι της Γλασκόβης, ατελείωτα ξενύχτια και μεθύσια με ό,τι γνωστό αλκοολούχο ποτό υπάρχει, ρεψίματα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αποβολές διαιτητών (!) και φυσικά κορυφαίες ατάκες, όπως όταν ρωτήθηκε από Νορβηγό δημοσιογράφο αν έχει να στείλει κάποιο μήνυμα στη σκανδιναβική χώρα. Η απάντησή του: «Fuck off Norway!».

07.
Αντόνιο Κασάνο
Ομάδες: Μπάρι, Ρόμα, Ρεάλ Μαδρίτης, Σαμπντόρια, Μίλαν, Ίντερ, Πάρμα
Εθνικότητα: Ιταλός
Θέση: Επιθετικός
Διάγνωση: Άλλος ένας θερμόαιμος Λατίνος, ο Κασάνο έχει γίνει διάσημος, πέρα από το φονικό ένστικτο του σκόρερ, και για τις συχνές εκρήξεις θυμού, με αποδέκτες αντιπάλους, προπονητές, συμπαίκτες και φυσικά διαιτητές! Σε έναν αγώνα κόντρα στην Τορίνο δέχτηκε κόκκινη κάρτα και ακολούθησε… πανδαιμόνιο, αφού επιτέθηκε στον ρέφερι με γροθιές και αφού απέτυχε να τον χτυπήσει δύο φορές, ξεθύμανε πετώντας του τη φανέλα στα μούτρα! Η απύθμενη οργή του φαίνεται ότι πηγάζει από τις τεράστιες ποσότητες τεστοστερόνης που διαθέτει, μιας και όπως δήλωσε κάποτε, στα νιάτα του είχε κοιμηθεί με περισσότερες από 600 γυναίκες! Τύφλα να’ χει ο Κασανό-βα…

06.
Στιούαρτ Πιρς
Ομάδες: Κόβεντρι, Νότιγχαμ Φόρεστ, Νιουκάστλ, Γουέστ Χαμ, Μάντσεστερ Σίτι
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Αριστερό μπακ
Διάγνωση: Το ψευδώνυμο που του κόλλησαν στο Νότιγχαμ τα λέει όλα: «Psycho» (από την θρυλική ταινία «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ). Δηλωμένος οπαδός του πανκ ροκ, έχει και δική του δισκογραφική εταιρεία, την Psycho Records, ενώ η αυτοβιογραφία του με τον τίτλο -το μαντέψατε- “Psycho” έγινε μπεστ σέλερ το 2001. Έγινε διάσημος για τα δολοφονικά του τάκλιν (ειδικά εκείνο στον Ντράγκαν Στόικοβιτς σε ένα φιλικό (!) Αγγλία-Γιουγκοσλαβία το 1989), ενώ ο πρώην συμπαίκτης του στην εθνική, Ματ Λε Τισιέ, τον περιέγραψε ως «τον πιο τρομακτικό αντίπαλο που είχα ποτέ». Εμβληματική έχει μείνει η… πολεμική κραυγή που έβγαλε στο Euro 1996 της Αγγλίας, όταν ευστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι στον προημιτελικό κόντρα στους Ισπανούς, ξορκίζοντας τους δαίμονές του για το χαμένο πέναλτι στο ιταλικό Μουντιάλ του 1990.

05.
Ρενέ Χιγκίτα
Ομάδες: Μιγιονάριος, Ατλέτικο Νασιονάλ, Ρεάλ Βαγιαδολίδ
Εθνικότητα: Κολμβιανός
Θέση: Τερματοφύλακας
Διάγνωση: Τα λόγια είναι περιττά, που λένε… Όταν το παρατσούκλι σου είναι «Ελ Λόκο» (ο τρελός), καταλαβαίνεις ότι κάτι έχεις κάνει λάθος! Πρώτος διδάξας της λόξας να θέλει να ντριπλάρει όλη την αντίπαλη ομάδα για να βάλει γκολ (!), ο Χιγκίτα πέρασε στο πάνθεον των καλύτερων αποκρούσεων για το περίφημο «χτύπημα του σκορπιού» σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Αγγλία το 1995 στο Γουέμπλεϊ. Τότε που αντί να αποκρούσει με τα χέρια ένα εύκολο σουτ προς την εστία του, προτίμησε να διώξει τη μπάλα πέφτοντας στο έδαφος και εκτινάσσοντας τα πόδια του σαν το κεντρί του σκορπιού. Φυσικά έκανε και επτά μήνες στη φυλακή το 1993, για τη συμμετοχή του ως ενδιάμεσου σε απαγωγή σχετιζόμενη με τους βαρώνους των ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ και Κάρλος Μολίνα. Θρύλος.

04.
Μάριο Μπαλοτέλι
Ομάδες: Ίντερ, Μάντσεστερ Σίτι, Μίλαν
Εθνικότητα: Ιταλός
Θέση: Επιθετικός
Διάγνωση: «Γιατί πάντα εγώ;» έγραφε το μπλουζάκι που φορούσε κάτω από τη φανέλα της Σίτι, όταν σκόραρε κατά της Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι του Μάντσεστερ. Μήπως γιατί είσαι για δέσιμο; Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις με τον «Σούπερ Μάριο»: έβαλε φωτιά στο σπίτι του ανάβοντας πυροτεχνήματα στο μπάνιο, σημάδευε με βελάκια παιδιά από τις ακαδημίες στο προπονητικό κέντρο της Σίτι, πλήρωσε έναν ταξιτζή για να τον αφήσει να τον ακολουθήσει από το Μάντσεστερ ως το Λονδίνο γιατί δεν ήξερε τον δρόμο και φυσικά, μία μέρα που βαριόταν, επισκέφθηκε τις γυναικείες φυλακές της Μπρέσια για να «ρίξει μια ματιά»! Οι αναρίθμητες αποβολές και οι τσαμπουκάδες του εντός γηπέδων απλά ωχριούν…

03.
Τζόι Μπάρτον
Ομάδες: Μάντσεστερ Σίτι, Νιουκάστλ, ΚΠΡ, Μαρσέιγ
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Αμυντικός μέσος
Διάγνωση: Γνωστός και ως «πιτ μπουλ του Χάιτεν» (περιοχή κοντά στο Λίβερπουλ), ο Μπάρτον είναι αυτό που λέμε παιδί για υιοθεσία. Ένα από τα πιο βίαια ανθρώπινα όντα που έχει γνωρίσει ποτέ το άθλημα, ο Μπάρτον προσομοιάζει ώρες-ώρες με χαρακτήρα βγαλμένο από τους «Σοπράνος»: σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι έσβησε τσιγάρο στο μάτι (!) συμπαίκτη του που τον εκνεύρισε, το 2007 στην προπόνηση πλακώθηκε στο ξύλο με τον, επίσης συμπαίκτη του στη Σίτι, Ουσμάν Νταμπό, ενώ έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί δύο φορές για βίαιη συμπεριφορά και ξυλοδαρμούς. Πριν μετακομίσει προς Μασσαλία μεριά, είχε τιμωρηθεί από την αγγλική ομοσπονδία με 12 αγωνιστικές, λόγω του αγώνα… μποξ που έπαιξε με τρεις αντιπάλους της Μάντσεστερ Σίτι μετά την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν 2011-2012. Η τελευταία του τρέλα είναι το Twitter (Joey7Barton), από όπου «κράζει» τους πάντες και φιλοσοφεί, ποστάροντας βαθυστόχαστα τσιτάτα και αναφορές στα βιβλία που διαβάζει.

02.
Ντένις Γουάιζ
Ομάδες: Γουίμπλεντον, Τσέλσι, Λέστερ, Μίλγουολ
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Αμυντικός μέσος
Διάγνωση: Το μάτι του γυάλιζε και αυτό δεν είναι απλά μία κλισέ έκφραση. Όσο μπόι του έλειπε το αναπλήρωνε σε αυθεντική παράνοια, που ξεκινούσε από βαρβαρικά τάκλιν, σπρωξιές και βρισίδια και έφτανε μέχρι σε μπουνιές και τα σχετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε πει γι’ αυτόν ότι «είναι ικανός να ξεκινήσει καβγά μέσα σε ένα άδειο σπίτι». Μέλος της περίφημης ομάδας της Γουίμπλεντον που έμεινε στην ιστορία ως “Crazy Gang” (Τρελή Συμμορία) και είχε νικήσει τη Λίβερπουλ με 1-0 στον τελικό Κυπέλλου του 1988, σε μία έκπληξη μεγατόνων. Καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκισης για βίαιη επίθεση σε ταξιτζή στο Λονδίνο το 1995, το 1999 δάγκωσε τον Μαρσελίνο Ελένα της Μαγιόρκα σε αγώνα του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ την ίδια σεζόν έχασε 15 αγωνιστικές λόγω τιμωριών. Όχι και τόσο… Wise (σοφός).

01.
Βίνι Τζόουνς
Ομάδες: Γουίμπλεντον, Λιντς, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, ΚΠΡ.
Εθνικότητα: Άγγλος
Θέση: Αμυντικός
Διάγνωση: Στο λεξικό δίπλα από τη λέξη «σκληροτράχηλος» έχει τη φωτογραφία του. Ο νυν σταρ του Χόλιγουντ (μεταξύ άλλων ως μαφιόζος στα «Δύο καπνισμένες κάνες» και «Σνατς» και ως χούλιγκαν στο «EuroTrip») ήταν ο φυσικός αρχηγός και η ψυχή της “Crazy Gang” της Γουίμπλεντον, κάνοντας όνομα ως ο πιο άγριος παίκτης που πέρασε ποτέ από τα αγγλικά γήπεδα. Αποβλήθηκε 12 φορές στην καριέρα του, ενώ κατέχει και το ρεκόρ της γρηγορότερης κίτρινης κάρτας σε ποδοσφαιρικό αγώνα, την οποία αντίκρισε το 1992 σε ένα Τσέλσι-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για την Πρέμιερσιπ, μόλις 3 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα! Την ίδια χρονιά, τιμωρήθηκε με 6 μήνες από την αγγλική ομοσπονδία για δυσφήμιση του αθλήματος, λόγω της συμμετοχής του στο ντοκιμαντέρ “Soccer’s Hard Men”, στο οποίο έδινε συμβουλές σε ποδοσφαιριστές σχετικά με το πώς να εκφοβίζουν και να τρομοκρατούν τους αντιπάλους τους! Αξέχαστη έχει μείνει η φωτογραφία στην οποία έχει πιάσει το δύστυχο Πολ Γκασκόιν από τα γεννητικά όργανα, σε αγώνα Γουίμπλεντον-Τότεναμ το 1987. Μάλιστα, όταν αργότερα βρέθηκαν ξανά αντίπαλοι, θέλοντας ο Γκασκόιν να του κάνει πλάκα, του έστειλε στα αποδυτήρια τη φωτογραφία από το συγκεκριμένο γεγονός με ένα αυτόγραφο του. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Τζόουνς του απάντησε στέλνοντας του το βουρτσάκι της… τουαλέτας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/