Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Τσάμπιονς λιγκ θαλάσσης

Published

on

Στο άκουσμα της φράσης Τσάμπιονς λιγκ, ο νους πηγαίνει αναπόφευκτα σε ποδοσφαιρικές βραδιές υψηλού επιπέδου, με τη μουσική συνοδεία του χαρακτηριστικού πια ύμνου. Φαίνεται όμως ότι τη δόξα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ζήλεψε και η ιστιοπλοΐκή οικογένεια, καθώς το λιμάνι της Κοπεγχάγης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το παρθενικό Τσάμπιονς λιγκ ιστιοπλοΐας συλλόγων από τις 17 ως τις 19 Οκτωβρίου.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Ορισμένες από τις κορυφαίες ομάδες ιστιοπλοΐας στον κόσμο έχουν δώσει ραντεβού για την παραμυθένια πρωτεύουσα της Δανίας, σε μία πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα του σπορ. Βαδίζοντας στον άκρως επιτυχημένο δρόμο που χάραξε η αντίστοιχη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το ιστιοπλοϊκό Τσάμπιονς λιγκ θα φέρει αντιμέτωπη την αφρόκρεμα των ιστιοπλοϊκών συλλόγων του πλανήτη, με 23 ομάδες από 16 διαφορετικές χώρες να έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, αλλά τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τις 25, όπως επιβεβαίωσε ο Όλιβερ Σβαλ, διευθύνων σύμβουλος του φιλόδοξου πρότζεκτ.

«Μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λάβαμε αιτήματα από όλη την Ευρώπη, ακόμη και από τις ΗΠΑ, αλλά και πολλές χώρες εκτός Ευρώπης», εξηγεί ο Σβαλ. «Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το γερμανικό μοντέλο. Το λογικό συμπέρασμα αυτής της εξέλιξης ήταν η δημιουργία του Τσάμπιονς λιγκ ιστιοπλοΐας, το οποίο ευελπιστεί να γίνει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των πρωταθλητών κάθε συμμετέχουσας χώρας».

Το Τσάμπιονς λιγκ της ιστιοπλοΐας έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα της γερμανικής Σέγκελ Μπουντεσλίγκα που ξεκίνησε το 2013, ενώ οι σύλλογοι που θα διαγωνιστούν θα ακολουθήσουν τους κανονισμούς που εφαρμόζονται στα εθνικά πρωταθλήματα τόσο της Γερμανίας, όσο και της Δανίας για τα σκάφη κλάσης J/70 One-Design. Άλλωστε η μεγάλη επιτυχία των δύο αυτών εγχώριων διοργανώσεων έδωσε το έναυσμα για την υλοποίηση της πρωτοποριακής ιδέας. Εμπνευστής της όλης προσπάθειας είναι η γερμανική εταιρεία μάρκετινγκ «Konzeptwerft», σε συνεργασία με την ένωση Γερμανών ιστιοπλόων και τους κορυφαίους ναυτικούς ομίλους της χώρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των αγώνων, οι ομάδες θα διαγωνιστούν σε 45 ιστιοδρομίες μέσα σε διάστημα τριών ημερών (17-19.10), με την κάθε κούρσα να διαρκεί 12-15 λεπτά. Όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να στείλουν μέχρι δύο ομάδες-εκπροσώπους στο πρωτάθλημα, πλην της Δανίας και της Γερμανίας που θα στείλουν από τρεις, μιας και διέθεταν ήδη αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση που έχουμε λάβει», υπογραμμίζει ο Χανς Νάτορπ, πρόεδρος της ιστιοπλοΐκής ομοσπονδίας της Δανίας και βετεράνος αθλητής της κλάσης 470 στους Αγώνες της Σεούλ το 1988. «Όταν κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης, ακόμη και της Αμερικής, δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιδέα μας διαθέτει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της», κατέληξε ο 50χρονος.

Το νεοσύστατο Τσάμπιονς λιγκ θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της γερμανικής και της δανέζικης ομοσπονδίας από κοινού με τη βασιλική ιστιοπλοΐκή λέσχη της Δανίας, ενώ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ιστιοπλοΐας θα είναι ο βασικός υποστηρικτής της διοργάνωσης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/