Connect with us

ΙΣΠΑΝΙΑ 2014

Φοβού τους Αφρικανούς

Published

on

Μοιάζει ξεκάθαρη η κατάσταση στον 2ο όμιλο του παγκοσμίου κυπέλλου μπάσκετ που αρχίζει σήμερα στην Ισπανία. Αν και λείπει το ξεκάθαρο φαβορί για την 1η θέση, η τετράδα της πρόκρισης θεωρείται δεδομένη από τους γνώστες του αθλήματος.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Με την Κροατία που πέφτει πρώτη στη μάχη, την Αργεντινή, το Πουέρτο Ρίκο και την Ελλάδα να έχουν σαφέστατο προβάδισμα έναντι της Σενεγάλης και των Φιλιππίνων. Στην ελληνική αποστολή, πάντως, παραμένουν προσγειωμένοι και τα στελέχη της ομάδας χτυπούν καμπανάκι για την εκπρόσωπο της Αφρικής. Η Σενεγάλη έχει παράδοση στις διοργανώσεις της «μαύρης ηπείρου», όμως άλλος είναι ο λόγος που ο Φώτης Κατσικάρης και οι συνεργάτες του εφιστούν διαρκώς την προσοχή στον Γκοργκούι Ντιένγκ και στην παρέα του. Ο σέντερ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς είναι ο πιο γνωστός παίκτης της Σενεγάλης παγκοσμίως, μα στα μέρη μας περισσότερη εκτίμηση τρέφουμε για τον Μοχάμαντ Φαγέ, ο οποίος τίμησε το ψωμί που έφαγε στην Α1, σε Ίκαρο Καλλιθέας και Πανελευσινιακό.

Ο Δημήτρης Πρίφτης χαρακτήρισε «αθλητική και ψηλή ομάδα» τη Σενεγάλη. Κι έχει δίκιο. Πρόκειται για ένα σύνολο με παίκτες που παίζουν κυρίως από το 3 έως το 5. Με αθλητικά προσόντα, αν και χωρίς την μπασκετική παιδεία που χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές χώρες. Παίζει συνήθως ζώνη 3-2 ή και 2-3 με τον Ντιένγκ να βρίσκεται συνήθως στο κέντρο τους. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα κορμί 2.11μ. με τεράστια χέρια να κόβει τη θέα προς το καλάθι.

Αλλά δεν είναι το μόνο μεγάλο κορμί που διαθέτει η Σενεγάλη. Συνολικά η ομάδα του Τζείκχ Σαρ διαθέτει επτά παίκτες από τα 2.08μ. έως και τα 2.12μ. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι φόργουορντ και οι σέντερ της ελληνικής ομάδας θα έχουν δύσκολη δουλειά. Με πολλά τρεξίματα, συνεχή άλματα και καλά μπλοκ άουτ για να μπορέσουν να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία. Για να αποφύγουν το κάζο του 2012 όταν μία ομάδα με ανάλογα χαρακτηριστικά, η Νιγηρία μας πέταξε από το αεροπλάνο που θα μας πήγαινε στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι επειδή όποιος έχει καεί στον χυλό, ασφαλώς φυσάει και το γιαούρτι, ο Κατσικάρης μέσω του Πρίφτη φρόντισε να στείλει τα μηνύματά του.

Πού θα χτυπήσει η Εθνική τη Σενεγάλη; Στην περιφέρεια! Εκεί έχουμε ξεκάθαρο πλεονέκτημα! Με τους Νίκο Ζήση, Νικ Καλάθη, Κώστα Σλούκα, Βαγγέλη Μάντζαρη και Κώστα Βασιλειάδη, η ελληνική ομάδα υπερτερεί. Άρα, μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό, να τρέξει όταν χρειάζεται στην επίθεση, αλλά κυρίως να εξασφαλίσει μέσα από την πίεση στην άμυνα ότι θα υποχρεώσει τους Αφρικανούς σε λάθη και θα τους κόψει την τροφοδοσία των ψηλών.

Εδώ που τα λέμε, αν κάποιος τους έχει παρακολουθήσει, το πήρε το μήνυμα: η Σενεγάλη μπαίνει με φιλοδοξίες στο παγκόσμιο κύπελλο, αλλά όταν αισθάνεται πως χάνει την επαφή με το σκορ, τότε οι παίκτες της επιδίδονται σε ένα διαγωνισμό για το ποιος θα πάρει τις περισσότερες προσπάθειες. Τις πιο πολλές τραβηγμένες από τα μαλλιά. Αν, λοιπόν, η Εθνική πιέσει τους Αφρικανούς και τους περιορίσει το επιθετικό τρανζίσιον, τότε η επίσημη αγαπημένη θα κάνει ποδαρικό με το δεξί στο… Μουντομπάσκετ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/