Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Χέρι-χέρι με τη ΔΟΕ

Published

on

Σε πλήρη εναρμόνιση με τη νέα «Ατζέντα 2020» της ΔΟΕ προχώρησε η παγκόσμια κωπηλατική ομοσπονδία (FISA), καθώς στη συνάντηση του συμβουλίου της στο Λονδίνο ενέκρινε διά στόματος του προέδρου, Ζαν-Κριστόφ Ρολάν, και τα 40 σημεία του νέου Ολυμπιακού μανιφέστου του Τόμας Μπαχ.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η περίφημη «Ατζέντα 2020» τέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ανθρώπων της παγκόσμιας κωπηλασίας, με τις συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από τη νέα πραγματικότητα που εισάγει στον χώρο του Ολυμπιακού κινήματος. Ως μέλος της ΔΟΕ, ο Ρολάν είχε παρευρεθεί στην έκτακτη σύσκεψη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μόντε Κάρλο (08-09.12), και είχε εγκρίνει ομόφωνα μαζί με τους άλλους «Αθανάτους» το φιλόδοξο όραμα του προέδρου Μπαχ για το μέλλον του αθλητισμού. Μελετώντας διεξοδικά τα 40 σημεία, η FISA προέβη σε διορθώσεις και μικρές αλλαγές -όπου αυτές χρειάστηκαν- του δικού της στρατηγικού πλάνου, των κανονισμων και του καταστατικού της, προκειμένου να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με αυτούς της ΔΟΕ. Στην τοποθέτησή του κατά τη σύσκεψη του Λονδίνου, ο Ρολάν δήλωσε σχετικά:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αποκορύφωμα της αθλητικής εμπειρίας και είμαστε υπερήφανοι για τη μακροχρόνια ανάμειξη της κωπηλασίας στο Ολυμπιακό κίνημα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι προτάσεις της “Ατζέντα 2020” θα επισημάνουν πλήρως τις ανάγκες της νέας γενιάς αθλητών, και θα αντανακλούν την εξέλιξη του αθλητισμού στην κοινωνία. Ούτως ή άλλως το στρατηγικό πλάνο της FISA βρισκόταν ήδη σε συμφωνία με τα περισσότερα σημεία της “Ατζέντα 2020” και έτσι το συμβούλιό μας ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τα 40 σημεία της ΔΟΕ για να προσαρμόσει το πλάνο. Βλέπω αυτή την εξέλιξη ως ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός για το μέλλον της κωπηλασίας».

Η γνώμη της FISA για κάποια από τα 40 σημεία
Σημεία 1 και 2 – Η διαδικασία των υποψηφιοτήτων
Η FISA θα συνεργαστεί στενά με τις υποψήφιες πόλεις και τη ΔΟΕ, προκειμένου να εξεύρουν τις κατάλληλες υπάρχουσες εγκαταστάσεις, καθώς και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο φιλοξενίας από κοινού με άλλα αθλήματα.

Σημεία 9 και 10 – Πλαίσιο για το Ολυμπιακό καλεντάρι, βασισμένο στα αγωνίσματα
Το συμβούλιο της FISA αποδέχθηκε πλήρως το πλαίσιο των 10.500 αθλητών σε 310 αγωνίσματα. Η FISA δηλώνει έτοιμη να υιοθετήσει την προτεινόμενη αλλαγή του προγράμματος που θα έχει ως επίκεντρο τα αγωνίσματα και όχι τα αθλήματα, ακόμη και για αγωνίσματα που δε συμπεριλαμβάνονται σήμερα στο καλεντάρι.

Σημείο 11 – Ισότητα φύλων
Το συμβούλιο αναγνωρίζει την ξεκάθαρη πρόθεση της ΔΟΕ να πετύχει πλήρη ισορροπία μεταξύ ανδρικών και γυναικείων συμμετοχών στους Αγώνες, ενθαρρύνοντας την εμπλοκή περισσότερων αθλητριών στον αθλητισμό. Η FISA έχει ήδη κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, με ποσόστωση 40%-60% μεταξύ γυναικών-ανδρών κωπηλατών ενόψει του Ρίο.

Σημείο 13 – Συνέργειες με τους μετόχους
Το συμβούλιο καλοσωρίζει με χαρά την πρωτοβουλία της ΔΟΕ να ενισχύσει τον ρόλο της FISA αναφορικά με τον σχεδιασμό και την ορθή προετοιμασία των Ολυμπιακών ρεγκατών, κάτι που θα ξεκινήσει από το Ρίο 2016 με την πρόσληψη ειδικού διευθυντή αγώνων, εντεταλμένου από την κωπηλατική ομοσπονδία.

Σε συνέχεια των παραπάνω ενεργειών, η FISA έχει ήδη προγραμματίσει μία ειδική συνάντηση στις 8 Μαρτίου 2015 και πάλι στο Λονδίνο, με προσκεκλημένους τους προέδρους όλων των εθνικών κωπηλατικών ομοσπονδιών, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννη Καρρά. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η συζήτηση για την περαιτέρω συνεισφορά του αθλήματος της κωπηλασίας προς την ολοκλήρωση της «Ατζέντα 2020», τις επιδράσεις της τελευταίας στο στρατηγικό πλάνο της ίδιας της FISA, καθώς και για την εκπόνηση νέων στρατηγικών για τη βιωσιμότητα του αθλήματος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/