Connect with us

OLYMPICS

Χωρίς μποϊκοτάζ το Σότσι

Published

on

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Γεωργία απειλούσε με αποχή από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελικά, αποφασίστηκε οι αθλητές να αγωνιστούν κανονικά, όμως δεν θα υπάρξει κυβερνητική εκπροσώπηση της Γεωργίας στο Σότσι.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Είναι γνωστή η διαμάχη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή τον πόλεμο στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία όπου υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί. Γεωργία και Ρωσία ακόμα αμφισβητούν τα μεταξύ τους σύνορα στα οποία εμπλέκονται οι δύο επαρχίες και όπως έχει γράψει και το sportsfeed.gr στις 19 Οκτωβρίου, οι Γεωργιανοί δεν απέκλειαν την περίπτωση να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες.
Το Σότσι βρίσκεται περίπου 450 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γεωργίας και πολλοί ήταν αυτοί που προέτρεπαν την κυβέρνηση της χώρας να μη στείλει τους αθλητές της χώρας. Ωστόσο όμως σήμερα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ηρακλής Γκαριμπασβίλι δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε πως οι αθλητές ης χώρας του, θα συμμετάσχουν κανονικά στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. “Υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με το θέμα και τελικά αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε κανονικά. Φυσικά η απόφαση αυτή πάρθηκε σε συνεργασία με την εθνική Ολυμπιακή επιτροπή”, δήλωσε ο Γκαριμπασβίλι.
Η Γεωργία συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1994, στους χειμερινούς του Λίλαχαμερ, τρία χρόνια αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της, μετά την πτώση της Σοβιετική Ένωσης.
Το 2010, συμμετείχε στους χειμερινούς Αγώνες του Βανκούβερ στέλνοντας οκτώ αθλητές και κέρδισε την παγκόσμια συμπάθεια, όταν ο Νόνταρ Κουμαριτασβίλι σκοτώθηκε σε ατύχημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης του.
Ο Ηρακλής Γκαριμπασβίλι, εκλέχθηκε πρωθυπουργός της Γεωργίας, τον προηγούμενο μήνα, αντικαθιστώντας τον Μπιντζίνα Ιβανισβίλι και σε ηλικία 31 ετών είναι ο νεώτερος αρχηγός κράτους στην Ευρώπη. Απόφοιτος του τμήματος διεθνών σχέσεων της Σορβόνης, συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου του επιδιώκοντας την προσέγγιση με τη Ρωσία καθώς και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ της χώρας του. Παρ’ ολ’ αυτά δεν πιστεύει πως η Γεωργία πρέπει να εκπροσωπηθεί και με κυβερνητικούς αξιωματούχους στους Ολυμπιακούς του Σότσι. “Κανένας απεσταλμένος της κυβέρνησης δε θα παραστεί. Μόνο αθλητές και οι συνοδοί τους” τόνισε ο Ηρακλής, επιλέγοντας να μην θέσει τη χώρα του σε αθλητική (και όχι μόνο) απομόνωση.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/