Connect with us

OLYMPICS

Όουενς vs Σπύρου Λούη

Published

on

Πέρσι τον Απρίλιο, το ιδρυμα “Σταύρου Νιάρχου” πλήρωσε 544.000 ευρώ για να αποκτήσει το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη. Αυτό το ρεκόρ απειλεί να σπάσει η δημοπρασία για ένα από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια του Τζέσε Όουενς.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Η είδηση σήμανε συναγερμό στους απανταχού συλλέκτες, φιλάθλους αλλά και ιδρύματα που διαθέτουν παχιά… πορτοφόλια. Ένα από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια (δεν έχει διευκρινιστεί ποιο) που κατέκτησε ο Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο υπό το βλέμμα του Αδόλφου Χίτλερ, δημοπρατείται στις 20 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεκμβρίου. Η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω διαδυκτίου από το site του οίκου SCP Auctions.
Ο πρόεδρος της SCP, Ντέιβιντ Κόλερ δήλωσε πως η τιμή του συγκεκριμένου μεταλλίου μπορεί να ξεπεράσει τα 740.000 ευρώ. “Αυτός που θα καταφέρει να αποκτήσει το μετάλλιο, δεν θα γίνει ο κάτοχος απλά ενός χρυσού μεταλλίου. Αυτό που θα πάρει, είναι ένα σημαντικό κομμάτι από την παγκόσμια ιστορία” τόνισε ο Κόλες που όμως δήλωσε αδυναμία να ξεκαθαρίσει, ποιο από τα τέσσερα μετάλλια είναι αυτό που δημοπρατείται καθώς δεν απεικονίζει κάποιο συγκεκριμένο αγώνισμα. Να σημειωθεί δεν είναι γνωστό το που βρίσκονται τα υπόλοιπα τρία χρυσά μετάλλια του Όουενς. Αυτό που δημοπρατείται, δεν ανήκε καν στις απογόνους του θρυλικού αθλητή. Πρόκειται για το μετάλλιο που χάρισε ο ίδιος ο Όουενς στο διάσημο χορευτή (εκείνης της εποχής) Μπιλ Ρόμπινσον του οποίου η οικογένεια είναι αυτή που αποφάσισε να το δημοπρατήσει.

Το γεγονός ότι ο Όουενς χάρισε ένα από τα αυθεντικά μετάλλια του στον Ρόμπινσον, αποδεικνύεται στο ντοκιμαντέρ για τη βιογραφία του διάσημου χορευτή, “Mr Bojangles”. Επίσης ο οίκο SPC πιστοποιητικό από τον συγγραφέα της βιογραφίας, Εν Αρ Μίτγκαγκ, ο οποίος είδε το μετάλλιο στο σπίτι του Ρόμπινσον στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Παρ’ ολ’ αυτά κλήθηκε και ο ειδικός Ολυμπιακών μεταλλίων, Τζέιμς Γκρίνφελντερ για να πιστοποιήσει και ο ίδιος με τη σειρά του, τη γνησιότητα του μεταλλίου.
Αντίγραφα των μεταλλίων του 1936, υπάρχουν στην τροπαιοθήκη του κολεγίου που φοίτησε ο Όουενς, Οχάιο Στέιτ. Τα έστειλε η γερμανική κυβέρνηση όταν ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης δήλωσε μετά από χρόνια ότι είχε χάσει τα τρία αυθεντικά.

berlin

Το ρεκόρ για το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί για Ολυμπιακό αντικείμενο, το κατέχει από πέρσι τον Απρίλιο, το ασημένιο κύπελλο που είχε δοθεί στο νικητή του μαραθώνιου των Ολυμπιακών του 1896 στην Αθήνα, Σπύρου Λούη. Ήταν το ίδρυμα “Σταύρου Νιάρχου” το οποίο πλήρωσε 544.000 ευρώ προκειμένου το σημαντικό αυτό Ολυμπιακό κειμήλιο να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.
Το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί για αμερικάνικο Ολυμπιακό μετάλλιο, ήταν το 2010, όταν κάποιος πλήρωσε 232.472 ευρώ για το χρυσό μετάλλιο του Μαρκ Ουέλς, μέλους της ομάδας χόκεϊ των ΗΠΑ που έκαναν το “Θαύμα” στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980. Ωστόσο όμως η υψηλότερη τιμή που έχει δημοπρατηθει αμερικάνικο Ολυμπικό κειμήλιο, ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο για τη φανέλα του αρχηγού της ομάδας χόκεϊ των ΗΠΑ του 1980, Μάικ Ερουζιόνι. Συλλέκτης είχε πληρώσει για να την αποκτήσει 491.769 ευρώ.
Το απόλυτο ρεκόρ για δημοπρασία αθλητικού αντικείμενου, το κατέχει η φανέλα που φορούσε ο θρυλικός Μπέιμπ Ρουθ στους Νιου Γιορ Γιάνκις το 1920. Δημοπρατήθηκε το Μάιο του 2012 αντί του ποσού των 3.303.896 ευρώ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/