Connect with us

LIST

Δέκα από το 2004

Published

on

Δέκα χρόνια πέρασαν από εκείνον τον υπέροχο Αύγουστο του 2004 και αυτά είναι τα δέκα γεγονότα που συγκλόνισαν τους Έλληνες (και όχι μόνο) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

10.
Η μεγαλύτερη ελληνική αποστολή
Εκείνο το βράδυ της Παρασκευής, 215 Έλληνες αθλητές και 211 Ελληνίδες αθλήτριες εισήλθαν στο ΟΑΚΑ ως μέλη της ελληνικής αποστολής. Η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει από ελληνικής πλευράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η μεγαλύτερη που θα υπάρξει ποτέ. Ως διοργανώτρια χώρα, δε χρειάστηκε να συμμετάσχουμε σε αγώνες πρόκρισης και προολυμπιακά τουρνουά. Είχαμε το δικαίωμα να δηλώσουμε το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό αθλητών σε κάθε άθλημα και αγώνισμα και αυτό κάναμε.

09.
Οι εθελοντές
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004» ήταν το κίνημα του εθελοντισμού. Περισσότεροι από 60.000 Έλληνες και ξένοι φόρεσαν τα χαρακτηριστικά μπλουζάκια τα οποία έγιναν ανάρπαστα εκείνη την εποχή. Οι εθελοντές είναι η ψυχή των αγώνων και βοήθησαν να… μπαλωθούν αρκέτες «αστοχίες» της τελευταίας στιγμής. Οι εθελοντές ήταν και αυτοί που παρακολούθησαν πρώτοι από όλους την τελετή έναρξης στην πρόβα τζενεράλε, καθώς γέμισαν το ΟΑΚΑ για να δημιουργήσουν την πραγματική ατμόσφαιρα.

08.
Ο μοναδικός εν ενεργεία χρυσός Ολυμπιονίκης
Ένας 17χρονος που δεν τον γνώριζε κανένας, έγινε σε μία μερα θρύλος του τζούντο. Για την ακρίβεια χρειάστηκε 12 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα. Τόσο διήρκησαν οι πέντε αγώνες του Ηλία Ηλιάδη μέχρι το χρυσό μετάλλιο στο τζούντο. Τρία ιπόν (το νοκ άουτ στο τζούντο), τα δύο σε ημιτελικό και τελικό, μία εγκατάλειψη αντιπάλου και μία δύσκολη νίκη στον χρυσό… πόντο κόντρα στον Νοτιοκορεάτη Κβον που επί πέντε λεπτά αρνούνταν να παλέψει με τον Ηλιάδη. Εκείνη η μέρα για τον πιτσιρικά από τη Γεωργία ήταν η πιο σημαντική της ζωής του, μέχρι την επόμενη (το 2016 πλησιάζει).

07.
Οι καλύτεροι κολμβητές όλων των εποχών
Οι Αγώνες του 2004, ήταν η πρώτη προσπάθεια του Φελπς να καταρρίψει το ρεκόρ των επτά χρυσών μεταλλίων του Μαρκ Σπιτς. Τελικά ο Αμερικανός έμεινε με έξι χρυσά και δύο χάλκινα. Όμως στους αγώνες κολύμβησης της Αθήνας συνυπήρξαν δύο γενιές κορυφαίων κολυμβητών. Αυτών που έχουν καταγραφεί ως οι καλύτεροι όλων των εποχών. Εκτός από τον Φελπς, στην Αθήνα αγωνίστηκε ο Ίαν Θορπ, ο Άαρον Πίρσολ, ο Πίτερ Φαν Ντε Χούγκεμπαντ, ο Γκραντ Χάκετ, ο Ράιαν Λόχτι, η Ινγκε Ντε Μπρούιν, η Φεντερίκα Πελεγκρίνι, η Γιάνα Κλότσκοβα, η Αμάντα Μπέαρντ, η Λορ Μαναντού και η Νάταλι Κάφλιν. Ο αφρός των τελευταίων 20 ετών. Οκτώ παγκόσμια ρεκόρ καταρρίφθησαν τον Αύγουστο του 2004 στην πισίνα του ΟΑΚΑ.

06.
Το πιο αναπάντεχο χρυσό
Το 2004, η Ελλάδα κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια. Μπεκατώρου-Τσουλφά (παγκόσμιες πρωταθλήτριες ιστιοπλοΐας το 2003 στα 470), Συρανίδης-Μπίμης (5οι το 2004 στο παγκόσμιο κύπελλο), Ταμπάκος (φαβορί για το χρυσό), Ηλιάδης (όσοι τον γνώριζαν, πόνταραν στο χρυσό), Χαλκιά (ένα μήνα πριν τους Αγώνες, έκανε την τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στα 400μ. εμπόδια) και η Τσουμελέκα στα 20χλμ. βάδην. Ήταν πρώι της Δευτέρας 23 Αυγούστου όταν τηλεφωνούσαμε ο ένας στον άλλο και λέγαμε να ανοίξουν οι τηλεοράσεις γιατί μια Ελληνίδα πάει για χρυσό μετάλλιο στο βάδην. Ήταν λίγο πριν μπει στο σχεδόν άδειο ΟΑΚΑ (νωρίς το πρωί) με τις μερικές χιλιάδες Έλληνες να αποθεώνουν την Τσουμελέκα που άφησε δεύτερη την πολύ μεγάλη αθλήτρια, Ολυμπιάδα Ιβανοβα.

05.
Η Χαλκιά που έγινε Κεντέρης
Ο στίβος είναι ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων. Όσα μετάλλια και αν κατακτήσει μία διοργανώτρια χώρα στα υπόλοιπα αθλήματα, αν δεν καταφέρει να πάρει χρυσό εντός του Ολυμπιακού Σταδίου, τότε δεν μπορεί να νιώθει επιτυχημένη αγωνιστικά. Αμερικάνοι, Σουηδοί και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις συν κάποιους Εφιάλτες, έθεσαν τη ναυαρχίδα του ελληνικού στίβου (Κώστας Κεντέρης) εκτός. Υπήρξε όμως αντικαταστάτρια. Η Φανή Χαλκιά είχε ρίξει τις προειδοποιητικές «βολές» τους προηγούμενους μήνες και στο ΟΑΚΑ έκανε αυτό που περίμενε μια ολόκληρη χώρα. Να κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο και μάλιστα με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

04.
Ένας θρύλος που δεν αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς
Για πολλούς ο Νίκος Γκάλης δεν υπήρξε ο αναμορφωτής μόνο του μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά ολόκληρου του αθλητισμού. Δυστυχώς αυτός ο τεράστιος αθλητής δεν είχε την ευκαρία να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο όμως το όνομα του έμεινε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ως ο λαμπαδηδρόμος που έβαλε τη φλόγα στο Ολυμπιακό στάδιο. Η στιγμή που η φιγούρα του εμφανίστηκε μ΄σα στο σκοτάδι πάνω στη φωτεινή επιγραφή «Αθήνα 2004» ήταν συγκλονιστική και η αποθέωση από 70.000 θεατές μοναδική. Μπορεί ο Νικ να μη σκόραρε ούτε έναν πόντο σε Ολυμπιακό τουρνουά, το όνομά του όμως θα υπάρχει για πάντα στους Αγώνες του 2004.

03.
Η σφαιροβολία στην αρχαία Ολυμπία
Όταν λέμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν σπίτι του, αυτό ακριβώς εννοούμε. Στον ιερό χρόνο της αρχαίας Ολυμπίας 1611 χρόνια μετά, διεξήχθει και πάλι το αγώνισμα της σφαιροβολίας. Δίχως καθίσματα για τους θεατές και τους αθλητές να νιώθουν όλοι τους Ολυμπιονίκες. Για τους τυχερούς που το έζησαν από κόντα, υπήρξε μια εμπειρία συγκλονιστική. Ο Αμερικανός Άνταμ Νέλσον και η Κουβανή Γιαμιλέιντι Τσούμπα ήταν οι πρώτοι σύγχρονοι χρυσοί Ολυμπιονίκες στην αρχαία Ολυμπία.

02.
Η καλύτερη τελετή έναρξης που έγινε ποτέ
Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Η τελετή έναρξης, έμπνευσης και σκηνοθεσίας Δημήτρη Παπαϊωάννου, είναι η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Μία παράσταση που όμοια της δεν είχε ξαναδεί ποτέ η ανθρωπότητα σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες που προηγήθηκαν και δεν έχει δει και σε αυτούς που ακολούθησαν (αν και οι Κινέζοι το 2008 ήταν εξαιρετικοί). Δέκα χρόνια έχουν περάσει και ακόμα μνημονεύεται (και θα συνεχίσει για πολλά χρόνια) ο θρίαμβος του Παπαϊωάννου. Η πλούσια ελληνική γλώσσα είναι φτωχή για να περιγράψει αυτό που έγινε αιώνια εικόνα.

01.
Το μεγαλύτερο standing ovation στην ιστορία των Αγώνων
Η κορυφαία στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, θα μπορούσε να είναι η μαγική τελετή έναρξης. Επειδή όμως πρόκειται για Αγώνες, στην πρώτη θέση βρίσκεται το μεγαλύτερο standing ovation (αποθέωση) που έχει καταγραφεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πιο συγκλονιστική στιγμή των Αγώνων της Αθήνας με τον Πύρρο Δήμα κόντρα στο χρόνο (33 ετών) και τους τραυματισμούς (γόνατο και καρπό) προσπάθησε για το αδιανόητο στην άρση βαρών. Να πάρει και τέταρτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Με 1,5 χέρι και ένα πόδι θα τα κατάφερνε. Λίγο ήθελε… Έμεινε τελικά με το χάλκινο και για περισσότερο από οκτώ λεπτά οι φίλαθλοι που κατέκλυσαν στο κλειστό της Νίκαιας δε σταμάτησαν να τον αποθεώνουν. Το τελετουργικό της ΔΟΕ που δεν αλλάζει με τίποτα, για τον τεράστιο αθλητή Πύρρο Δήμα… πάγωσε. Όπως και η εικόνα του δακρυσμένου Ολυμπιονίκη που αποχαιρετούσε την ενεργό δράση γνωρίζοντας αποθέωση που όμοια της αθλητής δεν έχει βιώσει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

[youtube id=”SV08PP2q628″ width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/