Connect with us

TOP

10 αξέχαστες στιγμές των Παραολυμπιακών

Published

on

Αμέτρητα παγκόσμια ρεκόρ, ιστορικές κούρσες, ηρωικές προσπάθειες και ένα ένθερμο κοινό αποτέλεσαν το σκηνικό στο οποίο διοργανώθηκαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Οι επιδόσεις των αθλητών στο Ρίο ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη για τις επόμενες διοργανώσεις. Όλοι τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό και αυτό αποτυπώθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα. Κάθε νικητής, κάτοχος μεταλλίου ή αθλητής των Παραολυμπιακών έχει πίσω του μία συγκλονιστική ιστορία που δεν του έκοψε τα φτερά αλλά του έδωσε ώθηση για να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο. Ακολουθούν δέκα σημαντικές στιγμές των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο που δεν πρόκειται να σβήσουν εύκολα από τη μνήμη.

Ο Βραζιλιάνος Μάικλ Φελπς
Ο Ντάνιελ Ντίας έγραψε ιστορία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Όχι μόνο κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στο Ρίο αλλά πέφτοντας τρίτος οδήγησε την ομάδα 4×100μ. μεικτή στο χάλκινο μετάλλιο με μία εκπληκτική απόδοση. Ο Ντίας έφτασε συνολικά τα 24 μετάλλια και έγινε ο πιο επιτυχημένος Παραολυμπιονίκης κολυμβητής ξεπερνώντας τον Αυστραλό Μάθιου Κάουντρι.

Οι Αγώνες των ρεκόρ
Οι αθλητές στο Ρίο δεν ήταν ευχαριστημένοι μόνο με τα μετάλλια. Ήθελαν και κάτι παραπάνω. Κατά τη διάρκεια των 11 ημερών ο αριθμός των παγκόσμιων ρεκόρ που σημειώθηκαν έφτασε τα 210!

Ο γίγαντας της άρσης βαρών
Ο Σιαμάντ Ραχμάν πήγε στο Ρίο με σκοπό να υπερασπιστεί τον τίτλο του στην κατηγορία του. Το έκανε με εμφατικό τρόπο καθώς έγινε ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 300κ. Στη συνέχεια άφησε άφωνους τους θεατές σηκώνοντας 305κ. και 310κ.

Ο γρηγορότερος αθλητής με αναπηρία στον πλανήτη
Με χρόνο 10.64 ο Ιρλανδός Τζέισον Σμιθ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. στην κατηγορία Τ13. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη του στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Ο 29χρονος έφτασε τα πέντε Παραολυμπιακά μετάλλια (όλα χρυσά), ενώ έχει στη συλλογή του άλλα τρία χρυσά από παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ο βασιλιάς στίβος και η βασίλισσά του
Η Ομάρα Ντουράντ άφησε το όνομά της ανεξίτηλα γραμμένο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η 24χρονη Κουβανή έτρεξε στα 100μ., 200μ., και 400μ. στην κατηγορία Τ12 για άτομα με απώλεια όρασης. Κατέκτησε και τα τρία χρυσά μετάλλια, ενώ σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ σε 100μ. και 400μ.

Βραζιλία και ποδόσφαιρο
Από το 2004 που συμπεριλήφθηκε στο Παραολυμπιακό πρόγραμμα το ποδόσφαιρο 5×5 για αθλητές με απώλεια όρασης δεν έχει κατακτήσει κανείς άλλος το χρυσό μετάλλιο εκτός από την Βραζιλία. Οι ποδοσφαιριστές Ζεφίνιο και Ρικαρντίνιο οδήγησαν τη σελεσάο στην κορυφή του βάθρου. Ιδιαίτερα δε ο Ζεφίνιο θύμισε κάτι από Πελέ στα δύο γκολ που σημείωσε στον ημιτελικό κόντρα στην Κίνα.

Το γκρέμισμα του «Σινικού Τοίχους»
Το βόλεϊ καθιστών για γυναίκες συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Αγώνων το 2004. Από τότε μέχρι και το Λονδίνο μόνο η Κίνα έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος για όλες τις αντίπαλες ομάδες στο Ρίο αλλά οι ΗΠΑ κατάφεραν να βάλουν τέρμα στο σερί τους επικρατώντας στον τελικό με 3-0.

Γρήγορος από τη φύση του
Ο Άλεξ Ζανάρντι γύρισε στην πατρίδα του με δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο στο χειρήλατο ποδήλατο. Οι δύο νίκες σημειώθηκαν στην ατομική χρονομέτρηση και στη μεικτή σκυταλοδρομία. Η δεύτερη θέση στην αντοχή όμως είχε ξεχωριστή σημασία γιατί έγινε την ημέρα που συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το ατύχημά του σε αγώνα αυτοκινήτων στη Γερμανία που του άλλαξε ολόκληρη τη ζωή. Τη δεκαετία του 90 ο Ιταλός ήταν οδηγός της Φόρμουλα 1.

Ντεμπούτο με το δεξί
Το τρίαθλο και το κανόε σπριντ έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι τριαθλητές αγωνίστηκαν στη θρυλική Κόπακαμπανα όπου δεκάδες κόσμου τους επευφημούσαν, ενώ οι αθλητές του κανόε έδειξαν τις ικανότητές τους στα νερά του Ροντρίγκο ντε Φρέιτας, στα νότια της πόλης. Τα δύο αθλήματα ήταν δύο από εκείνα με τους περισσότερους θεατές στους Παραολυμπιακούς αφήνοντας έτσι σημαντική κληρονομιά για το μέλλον.

Η κούρσα που ξεπέρασε τους Ολυμπιακούς
Θεατές μίας πραγματικά ανεπανάληπτης κούρσας στα 1500μ. της κατηγορίας Τ13 έγιναν όσοι βρέθηκαν στο Ολυμπιακό στάδιο. Οι χρόνοι των τεσσάρων πρώτων (Αμπντελατίφ Μπάκα από την Αλγερία με 3:48.29, Ταμίρου Ντεμίσε από την Αιθιοπία με 3:48.49, Χένρι Κίργουα από την Κένυα με 3:49.59 και Φουάντ Μπάκα από την Αλγερία με 3:49.84) ήταν πιο γρήγορη από αυτή των Ολυμπιακών. Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης καθώς τα 1.500μ. είναι κούρσα τακτικής και όλες είναι διαφορετικές. Παραμένει ωστόσο εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Ολυμπιονίκης Μάθιου Σέντροβιτς έκανε 3:50.00 και ο Παραολυμπιονίκης Αμπντελατίφ Μπάκα 3:48.29.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/