Connect with us

PARIS 2024

ΠΑΡΙΣΙ 2024: 1000 μέρες για την έναρξη των Ολυμπιακών

Published

on

Χωρίς καλά-καλά να έχει ξεθυμάνει η ανάμνηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2021, η ανθρωπότητα βρίσκεται 1000 μέρες μακριά από τους 33ους Αγώνες που θα φιλοξενήσει για τρίτη φορά στην ιστορία της η Γαλλία και συγκεκριμένα η πόλη του φωτός, το Παρίσι.

Λίγες εβδομάδες πριν αθλητές, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι γιόρταζαν την λήξη των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Σε μια μοναδική τελετή λήξης έγινε η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας, στην πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Αγώνες. Η σημαία με τους πέντε κύκλους λοιπόν δόθηκε από την πρόεδρο του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε στην πρόεδρο του Παρισίου Αν Ιντάλγκο και το Παρίσι 2024 ήταν πλέον επίσημο.

Σήμερα, 1000 μέρες πριν η Γαλλία γιορτάζει. Ο προωθητής των Αγώνων και ο άνθρωπος που έσπασε πρώτη φορά το φράγμα των δύο ωρών σε κούρσα μαραθωνίου Έλιουντ Κιπτσόγκε, θα τρέξει τα 5χλμ μαζί με άλλους ερασιτέχνες αθλητές. Ο ίδιος θα ξεκινήσει τελευταίος με χρονική διαφορά από τους υπόλοιπους. Όσοι καταφέρουν να τερματίσουν χωρίς όμως να τους περάσει ο Κενυάτης θα αποκτήσουν ένα Ολυμπιακό εισιτήριο και θα μπορέσουν να τρέξουν την ίδια στιγμή με τον προγραμματισμένο μαραθώνιο των Αγώνων.

Το 2024 θα σημάνει για τη Γαλλία έναν αιώνα ακριβώς, από την τελευταία φορά που διοργάνωσε Αγώνες και 124 χρόνια από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά αυτή την ευθύνη. Όπως και το 1900 όπου ήταν μια ιστορική στιγμή εξαιτίας της πρώτης συμμετοχής γυναικών σε Αγώνες, έτσι και σε 1000 μέρες από σήμερα η στιγμή θα είναι επίσης, ιστορική. Αν το Τόκιο συμβόλιζε την μετά-κορωνοϊού εποχή, το Παρίσι θα είναι και με τη βούλα…αυτή η εποχή. Η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί επίσης, για πρώτη φορά. Το 1900 το ποσοστό συμμετοχής γυναικών ήταν 2,2% (22/997). To 1924 το ποσοστό ανέβηκε στα 4,4% (135/3.089), στο Τόκιο έφτασε το 48,8% (5.386/11.037) και το 2024 θα φτάσει το απόλυτο 50%.

Μέσα στα αθλήματα που έκαναν το ντεμπούτο τους στην ιαπωνική πρωτεύουσα, το σερφινγκ, το σκέιτμπορντ, η αναρρίχηση, το μπάσκετ 3Χ3 και το BMX , την εμφάνισή του θα κάνει και το break dancing. Η πιο αστική (urban) προσέγγιση είναι εμφανής και έχει σκοπό να προσελκύσει όλο και περισσότερους νέους στον αθλητισμό και στην Ολυμπιακή κουλτούρα. Συγκεκριμένα το break dancing δοκιμάστηκε πριν τρία χρόνια στους Ολυμπιακούς νέων στο Μπουένος Άιρες το 2018 με επιτυχία.

Ο τρόπος οργάνωσης του Τόκιο 2021, αποτέλεσε σίγουρα πρόδρομο για την διοργάνωση των υπόλοιπων Αγώνων με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα και λιγότερα περιβαλλοντικά απορρίμματα. Οι διοργανωτές του Παρισίου, έχουν δεσμευθεί Ολυμπιακούς Αγώνες φιλικούς προς το περιβάλλον με τις αίθουσες αγώνων (το 95%) να υπάρχουν ήδη ή να είναι προσωρινές, με τη μείωση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα αρνητικά της τόσο μεγάλης αθλητικής γιορτής είναι η μείωση των συμμετοχών σε 10.500, από 11.092 που ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Αυτός ο περιορισμός πολύ πιθανό να προέλθει, στην πλειονότητά του, από αθλήματα όπως η πυγμαχία και η άρση βαρών. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το Δεκέμβριο.

Από το καλοκαίρι του 2022 πάντως η μάχη για την κατάκτηση της Ολυμπιακής πρόκρισης και της διεκδίκησης νέων ονείρων και νέων στόχων, ξεκινάει.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/